Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:59
temizlik
Yönetici

Hanımların ve beylerin abdestlerinin bozulmaması için pamuk vb. şeyler kullanabilir mi?”

Hanımların ve beylerin abdestlerinin bozulmaması için pamuk vb. şeyler kullanabilir mi?

Muhasibi
Cevap: Erkekler pamuk vb. şeyler kullanamaz! Çünkü erkeklik uzvundan gelen her şey abdesti bozar. Dolayısıyla erkeklerin pamuk vb. şeyleri kullanması hiçbir şey ifade etmez. Kadınlara gelince; pamuk vb. şeyleri kullanmaları temizlik içindir. Abdestlerinin bozulmamasına mani değildir. Bilakis kadınların akıntıdan dolayı Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)‘in, Hamne binti Cahş (RadiyAllahu Anha)‘ya tavsiye ettiği gibi abdest almaları gerekir!
Hamne binti Cahş (RadiyAllahu Anha) şöyle dedi:
Çok fazla hayız görüyordum. Bu durumu haber verip fetva istemek için kardeşim Zeynep (RadiyAllahu Anha)‘nın evinde bulunan Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)‘e geldim ve:
−Ya RasulAllah, ben çok fazla hayız gören bir kadınım. Buna ne dersin? Bu beni namazdan ve oruçtan men etti dedim. Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem):
−’Sana pamuğu öğütlerim, zira o kanı giderir’ buyurdu. Ben:
−Kan bundan daha çoktur dedim. Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem):
−’Bez kullan’ dedi. Ben:
−Kan bundan daha fazladır, fışkırır gibi geliyor dedim. Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem):
−’İki hüküm söyleyeyim, hangisini yaparsan sana yeter. Eğer ikisini de yaparsan ne ala, orasını sen daha iyi bilirsin. Bu durum şeytanın darbelerinden bir darbedir. Altı veya yedi gün Allah’ın sana bildirdiği müddet kendini hayızlı kabul et; sonra yıkan. Hayızdan temizlenip arındığına kanaat getirdiğin yirmi üç veya yirmi dört gün namaz kıl ve oruç tut. Çünkü bu sana yeter. Normal kadınlar nasıl hayız günlerinde hayız, temizlik günlerinde de temizleniyorlarsa sen de her ay öyle yap. Öğleyi tehir edip ikindide acele ederek sonra yıkanır ve iki namazı cem eder kılarsın. Akşamı tehir edip yatsıda acele ederek sonra yıkanır ve iki namazı cem eder kılarsın. Sabah namazında yıkanabilirsen yıkan ve o şekilde namazını kıl. Gücün yeterse oruç tut. Bu şekilde yapman bana göre iki işin daha sevimli olanıdır’ buyurdu.
Ebu Davud (287) Tirmizi (128) İbni Mace (627) Ahmed (6/381) Albani (188 İrva)


Cevap: Hanımların ve beylerin abdestlerinin bozulmaması için pamuk vb. şeyler kullanabilir mi?”

EHLİMAN
Abdesti bozan durumlar bellidir.Bu nedenle gerek pamuk gerekse tampon gibi şeylerin abdestin bozulmasına mani değildir.Yani insanların kullandıkları bu tip maddeler sadece temizlik açısından olmaktadır.

Okudunuz mu?  Tuvalette su sıçraması

kadınların pamuk kullanması, erkeklerin pamuk kullanması, erkeklerde pamuk kullanmak

Bu kategoride yer alan Gusül olmadan yapılmayan şeyler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hanımların ve beylerin abdestlerinin bozulmaması için pamuk vb. şeyler kullanabilir mi?” Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.