Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:59
fikih
Abone

Haram para ile hacca gidilirmi. Haram miras alınır mı?

Haram para ile hacca gidilirmi. Haram miras alınır mı?

maydın
Haram para ile hacca gidilirmi. Haram miras alınır mı?

Soru

İÇKİ FABRİKASINDA EMEKLİ OLAN BİR KİŞİ EMEKLİ İKRAMİYESİNİ EVLATLARINA DAĞITMAK İSTİYOR BİR KISMI İLEDE KENDİ HAC’A GİTMEK İSTİYOR EVLATLARININ ALMASI VE BU PARA İLE HACA GİTMESİ HELAL Mİ HARAM MI?

Okudunuz mu?  Tıval-i mufassal, Evsat-ı mufassal, Kısar-ı mufassal sureler

Cevap

Değerli kardeşimiz;

Cevap 1:
Haram para ile hacca gidenin haccı Hanbeli’de sahih olmaz, diğer üç mezhepte, günahkâr olsa da haccı sahih olur, yani hac borcundan kurtulur. Haram para ile hacca gidilmez. Gidilirse yapılan hac geçerli olur, ancak sevabı helal yolla gidilen bir hac gibi olmaz.
Bilindiği gibi, tam kabul olunmuş bir hac, insanın kul hakkı dışındaki bütün günahlarının silinmesine yetiyor. İnsan günah yönünden dünyaya adeta yeniden geliyor. Ama bunun için asgari şu beş şarta riayet etmesi gerekiyor:
1. Hacca son derece halis bir niyetle, yani sadece Allah için gidiyor olmak. Adeta Allah’ı ziyarete gidiyor gibi O’nun dışındaki her şeyi gözünden çıkarmak.
2. Tertemiz (tayyib) bir para ile hacca gitmek.
3. Üzerindeki kul haklârını ödemek ya da helallık almak, Allah’a olan namaz ve oruç gibi borçlarını da kaza etmek ya da kaza etmeye kesin karar verip başlamak,
4. Hac boyunca boş ve çirkin söz, niyet ve davranışlardan (rafes ve fusîk) uzak durmak,
5. Haccı diğer zahir ve batın şartlarına uygun olarak tamamlamak.

Okudunuz mu?  Adet kaç gün sonra özür sayılır?

Cevap 2:

Tamamının haram yollardan kazanıldığı bilinen mirasın hükmü nedir?

Ölen kimsenin servetinin tümü haramsa, mirasçıları bu haramı almayıp, biliniyorsa tahmini olarak sahiplerine taksim ederler. Bilinmiyorsa umumun menfaatına hizmet eden faydalı yerlere hibe etmeleri takvâ gereği olur.

Şayet, malın tümü değil de sadece bir kısmı haramsa, bu haram kısım da yine biliniyorsa o bilinen şeyler de ayrılıp hayır yerine verilir. Yahut hak sahibine iâde edilir. Ama haram olan miktar bilinmiyor, helâlın içine karıştığı sanılıyorsa, bu defa mirasçıların bunu ayırması, birine vermesi gerekmez. Varsa günahı kazanana âittir, deyip miras haklarını alabilirler. Vebali harama el atan ölüye ait olur. Hesabını âhirette vermeye mecbur kalır.

Okudunuz mu?  Spiral kanaması orucu bozar mı

Bilindiği gibi, İslâm kul hakkını kolay kolay affetmiyor, hak sahibine hakkını iâde etmeyi esas kabul ediyor. Bu bakımdan başkalarının hakkıyla ölen kimseye, mirasçılarının en aziz yardım ve hizmeti, üzerindeki kul hakkından kurtarmak, yâni zimmetine geçmiş bulunan kul haklarını sahiplerine iâdeyi temin etmektir. Şayet mirasçılar böyle bir kadirşinaslıkta bulunurlarsa, ölen yakınlarına en büyük yardımı yapmış, en makbul hizmeti etmiş olurlar. Bir ölü için üzerine geçirmiş olduğu kul haklarından dolayı mâruz kaldığı azabdan kurtarmak kadar büyük bir yardım ve hizmet düşünülemez…

Okudunuz mu?  Hacet namazı kılarken ayet el-kürsi yerine başka ayet okunabilir mi?

Cevap: Haram para ile hacca gidilirmi. Haram miras alınır mı?

ZİREGÜL
hac güzel bir ibadet ve herkese nasipte olmaz böyle bir durmda haram para ile neden bu güzel ibadete gölge düşürülsün ve hep bir şüpe ile bu ibadet kalsın


haram parayla hacca gidilir mi, haram para ile hacca gidilir mi, hacca emeklilik parasi ile kabul olurmu

Bu kategoride yer alan Alkol aldıktan sonra ibadet edilir mi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Haram para ile hacca gidilirmi. Haram miras alınır mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.