Anasayfa
6 Ağustos 2021, 23:43
Namazlar
Yönetici

Vitir Namazı nasıl kılınır ? (Hanefi)

Vitir Namazı nasıl kılınır ? (Hanefi)

Mehmet5
Vitir namazı nasıl kılınır ?

Vitir namazı vâcibdir. Mâlikî ve Şâfi’îde sünnettir.

Buna ezân ve ikâmet okunmaz. Üçüncü rek’atte rükü’a eğilmeden önce, her zaman, Arabî bir duâ okumak vâcibdir. Vaktinde kılmayanın kazâ etmesi lâzımdır. Vitir diye niyet de lâzımdır.

Vitir namazı, üç rek’attir. Üç rek’atte de Fâtiha ve zamm-ı sûre okunur.

Üçüncü rek’atte, zamm-ı sûre okuduktan sonra, iki el, iki yana salıverilmeden, doğruca kulaklara kaldırılarak Allahü ekber denir. Sonra eller, iki yana salıverilmeden, doğruca bağlanır. Hemen iki Kunût duâsını okumak vâcibdir. Bu Kunût duâlarını bilmiyen kimse, üç defa istigfâr okur. Meselâ Allahüm-magfir lî der. Yâhud bir defa Rabbenâ âtinâ… yı sonuna kadar okur.

Okudunuz mu?  Duhâ, Evvâbin ve Teheccüd namazları

Kunûtu okumayı unutup rükü’a giden, artık kunutu okumaz. Namazın sonunda, secde-i sehv yapar.

Vitir namazı, yalnız Ramazanda cemâ’at ile kılınır. Ramazanda yatsının farzını cemâ’at ile kılmıyanlar, Terâvîhi ve Vitri cemâ’at ile kılamazlar. Çünkü, Terâvîh, yatsının cemâ’ati ile kılınır.

Farzı yalnız kılan, Terâvîhin cemâ’atine katılır. Kaçırdığı rek’atlerini tamamlar. Terâvîhi cemâ’at ile kılmıyan, farzı kıldığı imâm ile Vitri kılabilir.

Okudunuz mu?  Cuma namazına gitmemek (bir hadis bir yorum)

Vitir namazını gece yarısından sonra kılmak çok sevâb ise de, uyanamıyan, yatsının son sünnetinden sonra, yatsı ile birlikte, erken kılmalıdır.


Cevap: Vitir Namazı nasıl kılınır ? (Hanefi)

Mehmet5
Soru: Vitir namazının ibadetlerimizdeki yeri nedir? Bu namaz hakkında rivayet edilen hadisler ne kadar sahihtir? Bazı hadisler okudum ama sahih olup olmadıkları konusunda biraz kafam karıştı. Vitir namazını peygamber efendimiz sürekli kılmış mıdır? Peygamber efendimizin bu namazı tek rekat olarak kıldığı da rivayetler arasında. Bu konuda bilgi verir misiniz?
Cevap:
Vitir tek , tek başına olan anlamına gelir. Yatsı namazından sonra kılınan ve sonu tek rekatlı namazdır. 1, 3, 5, 7… gibi. Peygamberimizin gece namazının sonları her zaman tek rekatlı olurdu. Bu konudaki rivayetler kesindir. Kesin olmayan, bunun sayısıdır.

Okudunuz mu?  Akşam namazında yanlıslıkla kunut tekbiri almak

Ey Kur’ân ehli, vitir namazını kılın! Çünkü Allah tektir, tek’i sever. (Buhârî, Daavât, 69; Müslim, Zikir, 5-6; Nesâî, Kıyâmu’l-Leyl, 27; Tirmizî, Vitir, 2; Ebû Dâvud, Vitir, 1)

Vitir haktır. Beş rekat ile vitir namazını kılmak isteyen kılsın. Üç rekat ile kılmak isteyen kılsın ve tek rekat ile kılmak isteyen yine kılsın. (Nesâî, Kıyâmu’l-Leyl, 40; Ebû Dâvud, Vitir, 3; İbn Mâce, İkâme, 123).

Okudunuz mu?  Namaz Duaları: Sübhaneke, Ettehiyyâtü, Allâhümme Salli, Allâhümme Barik, Rabbenâ âtina, Rabbenâğfirlî, Kunut Duaları

Fakihler bu hadisleri değerlendirmiş ve farklı sonuçlara varmışlardır. Ebû Hanife vitir namazını vacip olarak kabul etmiştir. Ebû Hanife’nin talebeleri Ebû Yusuf, İmam Muhammed’e ve diğer üç mezhep imâmlarına göre ise, vitir namazı sünnet-i müekkededir.

Hanefilere göre vitir namazı üç rekattır ve sonunda selam verilir.

Okudunuz mu?  Namazın insan vücuduna faydaları nelerdir?

Şâfiîlere göre vitir namazının en azı bir rekat, en çoğu on bir rekattır. Bir rekattan fazla kılınacaksa, önce iki rekata niyet edilir ve sonunda selâm verilir. Sonra vitir namazının bir rekatına niyet edilir ve sonunda selâm verilir.

Malikîlere göre vitir namazı bir rekattır. Ondan önce yatsının farzından sonra kılınan iki rekat sünnet bulunur. Bunların arası selam ile ayrılır.

Okudunuz mu?  Namaz nasıl kılınır? Hadisler

Hanbelîlere göre de, vitir namazı bir rekattır. Fakat üç veya daha çok rekat olarak da kılınabilir.


Cevap: Vitir Namazı nasıl kılınır ? (Hanefi)

Beyza34
Şâfiîlere göre vitir namazının en azı bir rekat, peki bir rekat nasıl kılınacak


Cevap: Vitir Namazı nasıl kılınır ? (Hanefi)

Kayıtsız Üye
−Subhaneke duasını okur sonra

Okudunuz mu?  Hadislerde namaz 5. hadis: Namaz için abdest günahları siler

−Fatiha’yı okur sonra

−Bir sure okur ve rükûa gitmeden önce ellerini açar ve

−Kunut duasını yapar ve rükûa gider. Namazın geri kalan kısmını diğer namazlarda olduğu gibi tamamlar. Sonunda teşehhüt için ka’deye oturur sonra selam verir ve bu şekilde üç rekât kılmış olur ki bu, en kuvvetli ve en faziletli olandır.

Okudunuz mu?  Namazı düzenli kılabilmek için yapılacak dua

Kayıtsız Üye
Vitir namzının 3 cü rekatında konut duasını bilmiyorsanız hangi duayı okumalıyız


Şem’a
< konut duasını bilmiyorsanız >
Kunut duasını bilmeyen Rabbena atina duasını okusun


Allahaşktır
Teşekkürler bilgi için.


vitir namazı nasıl kılınır, yatsı namazı selati vitir nasıl kılınır, vitir namazı nasıl kılınır

Bu kategoride yer alan Sabah Namazının Sünnetinde Hangi Süreler Okunur başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vitir Namazı nasıl kılınır ? (Hanefi) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.