Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:57
sizden5
Abone

Yeminimi nasıl bozarım ?

Yeminimi nasıl bozarım ?

berkayalty
öncelikle herkese merhabalar. ben bundan yaklaşık 5 6 sene önce bir yemin ettim ‘yemin ederimki bundan sonra sigara almayacağım ‘ diye ve bu yemini bozuk kefaretini vermek istiyorum ama çalışıyorum 10 fakire sabah ve akşam yemeği olan 6,5 tl yi benim yerime annem yada bir başkası verse o yemin bozulurmu lütfen cevap verin ???


Cevap: Yeminimi nasıl bozarım ???

Hoca
< öncelikle herkese merhabalar. ben bundan yaklaşık 5 6 sene önce bir yemin ettim ‘yemin ederimki bundan sonra sigara almayacağım ‘ diye ve bu yemini bozup kefaretini vermek istiyorum ama çalışıyorum 10 fakire sabah ve akşam yemeği olan 6,5 tl yi benim yerime annem yada bir başkası verse o yemin bozulurmu lütfen cevap verin ??? >

Merhaba kardeş,
Yapılmayacağına dair yemin ettiğin şeyi yapmakla, yeminin bozulmuş olur.
Yemin bozulduktan sonra keffaret tahakkuk eder.

< YEMIN KEFFARETI NEDİR NASIL VERİLİR?

Okudunuz mu?  Rabbena duası

Mü`akide yemininin hangi türünden olursa olsun bozulması, keffareti gerektirir. Normalde keffaret yemin bozulduktan sonra ödenir. Yemin bozulduktan sonra ödenen kefaretin mûteber olduğu konusunda ulema arasında hiç bir ihtilaf yoktur. Ancak önce kefaretin ödenip sonra yeminin bozulması durumunda bu kefaretin yeterli olup olmayacağı tartışmalıdır. Hanefilere göre, keffaret ister malla, ister oruçla ödensin mutlaka yemin bozulduktan sonra ödenmelidir. Bozulmadan önce ödenmesi caiz değildir. Şafiilere göre keffaret malla ödenecekse yemin bozulmadan önce de ödenebilir. Hanbelî ve Mâlikîlere göre kefaretin ister malla ister oruçla, yemin bozulmadan önce de sonra da ödenmesi caizdir.

Okudunuz mu?  Gusül Abdestine gerek var mı? Yardım edin

Yemin edilmeden önce keffaret ödenip daha sonra yemin edilmesi ve bozulması durumunda bu keffaret mûteber değildir. Bu konuda hiçbir görüş ayrılığı yoktur (Kâsânî, a.g.e., III,18; Ibn Kudâme, a.g.e., XI, 223-226; Şevkânî, Neylü`l-Evtar VIII, 268, 269; Necati Yeniel-Hüseyin Kayapınar, a.g.e., XII, 237, 138).

Okudunuz mu?  Kadının hamile kalmamak için kordon bağlatması caiz mi?

Yemin keffareti; gücü yeterse bir köle azad etmek veya on fakiri sabahlı akşamlı doyurmak ya da on fakiri alışılmış biçimde giydirmektir. Kişi bu üçü arasında muhayyerdir. Ama bunlara gücü yetmezse,peşi peşine üç gün oruç tutar. Orucun arası hayız dahil hiç bir özür sebebiyle kesilmez, kesilmesi halinde yeniden başlanmalıdır. Yemin kefaretinin gereği ve bu şekilde ödeneceği Kur`ân-ı Kerîm`le sabittir. Ve âyet gayet nettir. (Bkz. Maide, 5/89). Onun için konu ile ilgili görüş farklılığı yoktur.
>

Okudunuz mu?  Mai müstamel olan su sadece farz ve sünnet olan gusül veya abdestte kullanılan su mudur?

Yeminimi nasıl bozabilim

Kayıtsız Üye
O an kızgınlıkla yemin ettim ve pişmanım Allahım bidaha yaparsam beni cehenneme at bidaha çıkarma dedim nasıl bozabilirim


Yorum: Yeminimi nasıl bozarım ?

arifselim
Yemin sadece Allah ismi ile edilebilir. Ettiğin yemini bozmuşsan yemin kefaretini yerine getirmek zorundasın. Diğer dediğin sözler ise bedduadır ve çok tehlikelidir. Bu sözlerden ancak tövbe edilebilir ve bir daha asla söylenmemelidir.

Okudunuz mu?  Fıkra , Hikaye Gıybet Sayılırmı?

hüküm ALLAHIN
Sebep her ne olursa olsun bir insan kendini cehennemle cezalandırırmı. cehennemi soba karşısında ısınmakmı zannediyorsunuz.böyle yemin edlirmi hiç.


yeminimizi nasıl bozarız

Bu kategoride yer alan Günah olmayan bir şeyi günah sanıp tövbe etmek. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yeminimi nasıl bozarım ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.