Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:02
missa93
Abone

Hacda Kesilen Kurbanlar: Hedy

Hacda Kesilen Kurbanlar: Hedy

Kayıtsız Üye
Hacda Kesilen Kurbanlar: Hedy


Cevap: Hacda Kesilen Kurbanlar: Hedy

Muhasibi
Harem dahilinde kesilmesi gereken kurbana "hedy” denir. Bu kurban üç nevidir. Birincisi, Hedyü’t-Tatavvu. İkincisi, Cinayetten dolayı ceza kurbanı. Üçüncüsü, Nezir / Adak kurbanıdır. Bunları açıklayalım.

1. Hedy-i Tatavvu: Hacının Allah için nafile olarak kesmek istediği kurbandır. Peygamberimizin (sav) "Veda Haccında” kestiği kurbandır. Bu kurbanın Allah katında makbul olması için etinden fakirlere verilmesi lazımdır.

Okudunuz mu?  Bidat nedir? Bidatı hasene ve bidatı seyyie nedir?

2. Ceza Kurbanı: Hac ve Umre yasaklarını ihlal veya vacipleri ihmal eden hacının ceza olarak kesmesi gerektiği kurbandır. Bu kurbanın etinden kesen hacı yiyemeyeceği gibi zenginlere yedirmesi de caiz değildir. Doğrudan fakirlere ulaştırması gerekir.

3. Nezir Kurbanı: Harem hududuna giren bir hacı kurban kesmeyi nezrederse bunu kesmek vacip olur. Nezir, yani adak olduğu için bu kurbanın etinden yemesi de caiz olmaz.

Okudunuz mu?  Ayette geçen Ruhlar eşleştiği zaman' demekle ne anlatılmak isteniyor?

Kurbanlar ancak dört nevi hayvandan olur. Deve, sığır, koyun ve keçi. Keçi ve koyun bir kişiye, deve ve sığır ise yedişer hisseye kesilebilir.

Ceza kurbanının ya bizzat kurbanı kesilir veyahut onun yerine durumuna göre fidye ve oruç gerekir. Bunlarda aşağıda izah edildiği şekilde yapılır:

Okudunuz mu?  İslamda fidye nedir?

1. Bir vacibin terk edilmesinden dolayı vacip olan kurbandır. Bunlar da cemrelere taş atmamak, ihramsız mikatı geçmek, veda tavafını yapmamak, tavaf ve sa’yde yürümeyi terk etmek. Bu konuda şeriatın beyanı ne ise onu yapmak gerekir. İhlal eden kurban kesmekle mükelleftir. Buna gücü yetmezse üç günü hacda ve yedi günü memlekete döndüğü zaman oruç tutmalıdır.

Okudunuz mu?  Gazoz içmekte sakınca var mı,gazoz içmek haram mı?

2. Haccı veya Umreyi ifsat eden kadına cinsî yakınlaşma yasağını ihlal eden bir hacı bunun cezası olarak bir deve veya sığır kurban etmelidir. Onu bulamazsa yedi koyun veya keçi, onu da bulamazsa değeri kadar buğdayı veya bedelini fakirlere vermekle mükelleftir. Buna da gücü yetmezse buğday kaç sa’ gelirse o kadar oruç tutmalıdır. Bununla beraber günahtan da kurtulamaz, ancak tövbe etmesi de gerekir.

Okudunuz mu?  Eşimi içki içmekten nasıl kurtarabilirim

3. Yasak olan avı öldürmekten dolayı vacip olan kurbandır. Bu kurban ise öldürdüğü şeyin cinsinden bir hayvanı kurban etmektir. Veya onun değerini fakirlere vermekle mükelleftir. Veyahut onların bedeli olan buğdayın kaç sa’ olduğunu hesaplar o kadar oruç tutar. Bir sa’ bir fitre miktarıdır.
Heydin / Kurbanın Şartları: Kurban edilecek hayvanlarda aranan şartlar aşağıda belirlenmiştir. Bu şartları taşıyan hayvanlar dışında kurban kesmek caiz değildir. Aksi taktirde kabul edilmez, yeniden kesmesi gerekir.

Okudunuz mu?  Yılbaşını Kutlamak ile ilgili hadisler

1. Devenin en az beş, sığırın ve keçinin iki sene, koyunun ise süt dişlerini atması ve annesinin boyuna ulaşması şartıyla en az altı aylık olması gerekir.

2. İkinci şartı da kurban edilecek hayvanın sağlam olması, hasta, kör, topal ve kulağı ve kuyruğu kesik olmamasıdır.

Okudunuz mu?  Karrat ayni bike ya RasulAllah'in manası ve hayye ale'ssalah ve hayye ale'l felah anlamları nedir?

3. Kurbanın en efdali deve, sonra sığır, sonra koyun, sonra keçidir.

4. cezayı gerektirecek bir yasağı ihlal eden hacının kurbanda tertibe riayet etmesi gerekir. yani önce deve kesecek, buna gücü yetmezse sığır, ona da gücü yetmezse bedelini fakirlere verecek, yoksa bedelini sa’ olarak takdir ederek buna göre oruç tutacaktır.
Kurbanın kesilme zamanı ve yeri:
Kurbanın kesilme zamanı hacda olan kimse için Bayram günü kuşluk vaktinden itibaren dördüncü günü güneşin batmasına kadardır. Vacibi terk etmesinden dolayı keseceği kurbanın ise belli bir zamanı yoktur.

Okudunuz mu?  Bir insana hayvan demek

Kurbanların Haremde kesilmesi esastır. Hacı için haremde en iyi yer ise "Mina” mevkiidir. İmkanı varsa kurbanı bizzat sahibi keser. Kendi kesmese de kesim yerinde hazır bulunması gerekir. kasaba kestirecekse kesim parasını kurban sahibi vermelidir. Kurban kıbleye doğru yatırılır ve usulüne uygun kesilir. Kurban keserken tesmiye getirmek, yani besmele çekmek sünnettir.

Bu kategoride yer alan Peygamberimizin sadakanın ömrü uzatması ile ilgili hadisi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hacda Kesilen Kurbanlar: Hedy Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.