Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:03
Sozler
Yönetici

Hanefi ve Şafiiye göre teşrik tekbirleri sözleri

Hanefi ve Şafiiye göre teşrik tekbirleri sözleri

Kayıtsız Üye
Hanefi ve Şafiiye göre teşrik tekbirleri sözlerine örnekler paylaşabilir misiniz ?


Cevap: Hanefi ve Şafiiye göre teşrik tekbirleri sözleri

Ecrinim
Teşrik tekbirleri ne zaman getirilir?
Teşrik lügatte; etleri dilimleyip güneş altında bırakmak demektir. Bayramdan sonraki üç gün kurban etlerini dilimleyerek güneşe sermek adet olmuş, bu sebeple bu günlere teşrik adı verilmiştir.
Hanefi mezhebinde esas olan görüşe göre, erkek ve kadınlara kurban bayramında namazlardan sonra teşrik tekbirlerini bir kere getirmek vaciptir. Eğer bir kereden fazla tekbir getirilirse bu fazilet olur. Tekbir cemaatle de yalnız başına da eda edilebilir. Erkekler tekbiri açıktan getirirler. Kadınlar ise tekbiri gizlice getirir. Vitir namazı ve bayram namazları sonunda tekbir getirilmez.
İmam-ı Âzam’a göre, teşrik tekbirlerinin süresi; Arefe günü sabah vaktinden, bayramın sonuncu günü ikindi namazına kadar devam eder. Buna göre, yirmi üç vakitte tekbir getirilir. Yalnız olarak, seferi olarak yahut imamla birlikte farz namaz kılan herkes için farzların peşinden tekbir getirmek vaciptir. Çünkü tekbirler, namazlara bağlıdır. İmam tekbiri terk etse bile cemaat tekbiri terk etmeyip getirir. (Durrü’l-Muhtar; 1/784, Fethu’l-Kadir; 1/430)
Şafii mezhebine göre, teşrik tekbirlerini getirmek sünnettir. Hacılar, bayramın birinci günü öğle namazından itibaren tekbir almaya başlarlar ve bayramın son günü, sabah namazında buna son verirler. En zahir kavle göre, hacıların dışındakilerde hacılar gibi namazlardan sonra tekbir alırlar.
Bir görüşe göre, Arefe gününün sabahından teşrik günlerinin son gününün ikindisine kadar teşrik tekbirleri getirmek sünnettir. Zaten uygulama da buna göredir. Ezhar olan görüşe göre, bu günlerde kaza namazları içinde, farz namazları içinde, nafileler ve tahiyyetü’l-mescid gibi bir sebebe bağlı olan namazlar içinde tekbir getirilir. Çünkü tekbir vaktin bir şiarıdır.
İki bayramda da evlerde, yollarda, çarşılarda, mescidlerde ve sokaklarda yüksek sesle tekbir getirmek sünnettir. (Muğni’l-Muhtac; 1/314, el-Mecmû; 5/34)
Hanefi mezhebine göre, tekbirin lafzı ikişer ikişer olmak üzere şöyledir: "Allahu ekber, Allahu ekber, Lâilahe illAllahu vAllahu Ekber, Allahu ekber ve lillahi’l-hamd.”
Şafii mezhebine göre, teşrik tekbirlerinin sözleri hafif bir değişiklikle şöyledir: "Allahu ekber, Allahu ekber, Allahu ekber, Lâilahe illAllahu vAllahu ekber, Allahu ekber ve lillahi’l-hamd.” Yine, Şafii mezhebine göre, üçüncü tekbirden sonra: "Allahu ekber kebîra, vel hamdü lillahi kesîra ve subhanAllahi bukraten ve esilâ” sözlerini de ilave etmek müstehaptır.

Okudunuz mu?  Olumlu düşünce ve iyimserlik ile ilgili sözler

Kaynak: Seyda Muhammed Konyevî; Günümüz Meselelerine Fetvalar, Reyhanî Yayınları, 2004, İstanbul


Cevap: Hanefi ve Şafiiye göre teşrik tekbirleri sözleri

Desert Rose
Hanefi ve Şafiiye göre teşrik tekbirleri sözleri
Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illAllahu vAllahu ekber Allahu ekber ve lillahi’l-hamd

Okudunuz mu?  Hırs ile ilgili atasözleri

Cevap: Hanefi ve Şafiiye göre teşrik tekbirleri sözleri

Şema
Teşrik tekbiri konusunda Hanefi ile şafii arasında sadece ilk tekbir sayısı farklı
Şafii 3 tekbir
Hanefi 2tekbir


tekbir sözleri, teşrik tekbiri ne zaman getirilir diyanet, teşrik tekbirleri ne zaman getirilir diyanet

Bu kategoride yer alan İkinci kez aynı hataya düşmemek için söylenecek sözler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hanefi ve Şafiiye göre teşrik tekbirleri sözleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.