Anasayfa
13 Ağustos 2023, 11:47
sizden01
Abone

Bir gayrimuslimden kan alinabilir mi?

Bir gayrimuslimden kan alinabilir mi?

senayusa
Yabancı ülkede yaşayan bir kişi bir gayrimüslimden (hastanenin kan bankasından) kan alabilir mi?
(Hastaneye kişiye kan vermesi için Müslüman arkadaşlar tavsiye edildi ama hastane kuralları sadece kendi kan bankalarından kan verebileceğini söylüyor. Bir de kişi kan almazsa ölmeyecek ama sağlığı tehlikeye girebilir, ve ilerde daha büyük sorunlar çıkabilir)

Okudunuz mu?  Kendine işkence etmek günah mı

Cevap: Bir gayrimuslimden kan alinabilir mi?

Hoca
Kalb nakli:
Soru:
İslâm dini kalb nakli ameliyâtına karşı mıdır? Dinde, bunun caiz olduğuna delil var mıdır?

Cevap:
"Doktor, ölmüş bir kimseden kalb hastasına bir kalb nakli yaptığı zaman ne bir uzuv yaratmakta, ne de bir hayat vermektedir. Onun yaptığı yalnızca, Rabbinin benzersiz olarak yarattığı bir kalbi almak, bir yerden başka bir yere taşımaktır. Hayat, yaratma ve ibdâ’ sırrı yine Allah’ın elindedir. Geçmiş fıkıh bilginleri böyle bir ameliyenin şer’î hükmüne temas etmemişlerdir; çünkü o zaman bu iş yoktu, bilinmezdi. Hayat kolay ve basit idi, hastalıklar da az veya gizli idi. Fakat hayat gittikçe çetrefil bir hâl aldı; insan da yaşayışında hep aşırılığa meyletti. Böylece daha önce olmayan hastalıklar ortaya çıktı, bilinmeyen dertler yaygın hale geldi. İnsan medeniyyet ve refah vâsıtası icâd ettiği kadar kendine dert ve hastalık çeşitleri de hazırlamış oldu.
Şunu hatırlamamız gerekir ki dinin umûmî kâideleri vardır. Bunlardan biri de "insan için iyilik ve meşrû bir menfâat getiren herşeyin helâl, kötülük veya gereksiz zarar getiren herşeyin haram olduğu" şeklinde ifâde edilebilir. İnsana zarar veren şeyi izâle etmek nurlu dinimizin önemli hedeflerinden biridir. Son zamanların fıkıh bilginleri (müteahhirûn) hastanın hayatının kurtulması buna bağlı ise hasta veya yaralıya, gayr-i müslimden bile olsa kan naklini caiz görmüşlerdir. Yine bu fakihler, bazı ölülerin gözlerini, zarûrete göre, bundan istifâde edebilecek insanlara nakletmeyi mubah görmüşlerdir. Bunu yaparken de bilinen şu umûmî kâdiye dayanmışlardır: "Zarûretler, yasakları kaldırır."
Kan insanın bir parçası ise, göz insanın bir uzvu ise kalb de insanın uzuvlarından birisidir. Bunun hükmü niçin diğer uzuvların hükmüne kıyas edilmesin?.."
(Müellif nakledilen kalbin, şuur ve düşünceyle alâkası olmayan maddî bir uzuv olduğunu ifâde ettikten sonra özetle şöyle devam ediyor):
Bu sözler, kalb nakli ameliyatının kayıtsız şartsız serbest olduğu mânâsına gelmez. Bu iş dünyada oldukça yenidir, birçok deneme de başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bu ameliyatın emin bir yol olduğunu söylemek için vakit henüz erkendir. Bu sebeple;
a) Doktor şartların uygun olduğundan emin bulunmalıdır.
b) Başka yol ve çare kalmamış olmalıdır.
c) Verici sağlığında buna -Allah rızâsı için- razı olduğunu bildirmelidir.
d) Veriçinin öldüğü kesin olarak anlaşılmalıdır.
e) Alıcı da bu nakle razı olmalıdır.254

Okudunuz mu?  13 yaşındayım orucumu bozdum

Fıkıh Prof. Dr. Hayrettin Karaman Hoca


Cevap: Bir gayrimuslimden kan alinabilir mi?

senayusa
Allah razı olsun hocam, durumu çok güzel izah ettiniz…

Bu kategoride yer alan Mezara selvi dikilmesi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bir gayrimuslimden kan alinabilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.