Anasayfa
8 Mayıs 2021, 7:17
sizden02
Abone

Şafii mezhebinde zuhri ahir denilen cuma öğle namazını yeri ve hükmü nedir?

Şafii mezhebinde zuhri ahir denilen cuma öğle namazını yeri ve hükmü nedir?

sorularla islam
Şafii mezhebinde zuhri ahir denilen cuma öğle namazını yeri ve hükmü nedir?


Cevap: Şafii mezhebinde zuhri ahir denilen cuma öğle namazını yeri ve hükmü nedir?

Şema
Şafii mezhebinde cuma namazının şartları dördüncü madde:

Okudunuz mu?  Böcek öldürmek gusül abdestime zarar verir mi? Bakar mısınız.

4. Aynı şehirde, mümkün olduğu takdirde bir yerde Cuma namazı kılınmalıdır.

Cuma namazını birkaç yerde kılmak uygun değildir. Hatta eğer mümkünse bir yerde kılmak vacib’dir. Eğer halk çok olur da bir yere sığmazlarsa ihtiyaca göre iki, üç veya dört yerde kılınabilir. İhtiyaç ol-madığı halde aynı şehirde birkaç yerde Cuma namazı kılınırsa, bunlardan sadece ilk kılmanı sahih olur. Önce kılınmaktan maksat, başlangıçtır. İlk tekbir Önce hangi mescidde alınmışsa oradaki Cuma sahihtir, diğerleri ise ayrı yerlerde kılındığı için sahih değildir. Bu nedenle onun yerine öğle namazı kılmaları gerekir. Eğer Cuma’nın, hangi mescidde daha önce başladığı bilinmiyorsa, kılınan bütün Cuma’lar fasid olur. Vakit müsaitse ilk tekbir alınan yerde yeniden kılınması gerekir. Aksi takdirde tümü bu eksik ve fasid olan namazı yerine getirmek için öğle namazı kılmalıdır.

Okudunuz mu?  Telefona paralı oyunları bedava indirmek

Bu şartın delili, Cuma namazının Hz. Peygamber, raşid halifeler ve tâbiûn devrinde ayrı yerlerde kılınmamış olmasıdır. Namaz şehirde sa-dece el-Mescid’ul-Camii denilen büyük mescidde kılınırken, diğer mescidlerde ise sadece vakit namazları kılınırdı.

Hz. Aişe şöyle demiştir: ‘İnsanlar Hz. Peygamber zamanında Medine’ ye yakın menzillerden ve Medine etrafındaki köylerden gelerek Cuma namazında nöbetleşe hazır bulunurlardı’.[13]

Okudunuz mu?  Salavâtullâhi ve melâiketihî ve rüsülihî ve hameleti arşihî ve cemîi halkıhî aleyke Ve alâ âlike ve

İbn Abbas şöyle demiştir: ‘Hz. Peygamber’in mescidi dışında ilk Cuma namazı Bahreyn’de Cuvasî adlı yerde Abdulkays mescidinde kılınmıştır’.[14]

Cuma’yı bir tek yerde kılma şartının hikmeti, müslümanların birlik ve beraberliğini pekiştirmeye daha uygun olmasıdır. İhtiyaç olmaksızın Cuma namazını ayrı yerlerde kılmak, müslümanlar arasında ayrılık ve ni-fak tohumları ekebilir.

Okudunuz mu?  Oyunlara para yatırmak kumar mı?

şafi mezhebinde cuma namazı ve zuhr-i ahir.

Bu kategoride yer alan Acaba vesvese mi yoksa bu benim psikolojik bir sorunum mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şafii mezhebinde zuhri ahir denilen cuma öğle namazını yeri ve hükmü nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.