Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:21
Oruc
Yönetici

Oruç nedir niçin tutulur?

Oruç nedir niçin tutulur?

Yusuf0123
Ramazan Orucu ne demektir?

İslâm’ın temel ibadetlerinden biri de ramazan ayında oruç tutmaktır. Oruç, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak amacıyla, tan yerinin ağarmasından, güneşin batmasına kadar yeme içme ve benzeri bedeni isteklerden uzak durmaktır. Oruç bedenle yapılan bir ibadettir.

RAmazan Orucu niçin tutulur?

Oruç Allah’ın emrini yerine getirmek, ona yakınlaşmak ve onun hoşnutluğunu kazanmak amacıyla tutulur. Çünkü Allah kendisine sevgi, saygı ve teşekkür borçlu olduğumuz yaratıcımızdır. İbadete layık tek varlık odur. O, bize ve bizim ibadetlerimize değer vermektedir. Değer vermesinin ve yaratmasının nedeni ona ibadet etmemizdir. Oruç tutarak Allah’a olan sevgimizi, saygımızı, bağlılığımızı somut bir şekilde gösteririz. Bu durum bizi Allah’a yaklaştırır. Böylece onun sevgisini ve hoşnutluğu kazanır ve ona teşekkür etmiş oluruz.

Okudunuz mu?  Oruca yanlış niyet etmek

Ramazan Orucu kimlere farzdır?

Akıllı, ergenlik çağına girmiş ve sağlığı yerinde olan Müslümanlar oruç tutmakla yükümlüdürler. Yüce Allah Kur’an’da "Ey iman edenler! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı" (Bakara suresi, 183) buyurarak, oruç ibadetinin farz olduğunu belirtmektedir.

Okudunuz mu?  Oruçluyken banyo yapmak günah mıdır

Orucun temel şartları nelerdir?

Oruç tutmak için niyet etmek, niyetin başlama ve bitme zamanını bilmek, tan ağarmaya başlamasından güneş batıncaya kadar orucu bozan şeylerden sakınmak gerekir.

Kaza orucu ve fidye ne demektir?

Hastalar, yolcular ve çok yaşlı olup da oruca dayanamayacak olanlar tutmayabilirler. Hasta olan bir kimse orucunu iyileştikten sonra tutar. Buna kaza orucu denir. Bu Allah’ın bir kolaylığıdır. Yolculuğu çıkanlar da evlerine döndükten sonra oruçlarını tutarlar. Ancak isterlerse yolculuk sırasında da tutabilirler. Çok yaşlılar veya iyileşme umudu olmayan hastalar ise imkânları varsa fidye verirler. Fidye; bir yoksulun bir günlük yiyecek ihtiyacını karşılayacak miktarda paradır. Fidye ramazanın başlangıcında verilebileceği gibi, ortasında veya sonunda da verilebilir.

Okudunuz mu?  Kız ve Erkek çocukları kaç yaşında oruç tutmaya ve namaz kılmaya başlaması gerekir?

Oruca niyet nasıl edilir?

Oruç tutmak için niyet şarttır. Niyet, akşam ya da sahurda yemek yedikten sonra "Allah rızası için ramazan orucunu tutmaya niyet ettim" diyerek edilir. Mutlaka bu cümleyi söylemek şart değildir. Zihinden geçirmekle de niyet olur. Sahura kalkmak da ayrıca bir niyettir.

Okudunuz mu?  Tedavi için sürülen jel orucu bozar mı?

Nafile ve adak orucu ne demektir?

Ramazan ayında tutulan farz olan orucun dışında nafile olarak, ya da adamak suretiyle tutulan oruçlar vardır. Ramazan ayı dışında sevap kazanmak amacıyla tutulan oruçlara nafile oruç denir. Bir işin olması veya bir dileğin gerçekleşmesine bağlı olarak tutular oruca da adak orucu denir. Örneğin; bir kimse "Şu işim olursa üç gün oruç tutacağım" diyerek adakta bulunur. Dileği gerçekleşirse kişinin bu orucu tutması gerekir.

Okudunuz mu?  Pasif içicilik orucu bozar mı?

Cevap: Oruç nedir niçin tutulur?

asdfg
Çok iyi bilgiler var burda teşekkür ederim


Cevap: Oruç nedir niçin tutulur?

Kayıtsız Üye
Güzel konular paylaşıyorsunuz, ellerinize sağlık. Dini bilgilerimi buradan öğreniyorum.


Cevap: Oruç nedir niçin tutulur?

merhaba
oruç nedir ve ne zaman tutulur

Okudunuz mu?  Kaza orucu varken nafile oruç tutmak

Oruç Allahın emri dir.
Her yıl kameri olan ramazan ayında oruç tutulur.


Şema
Oruç Allah rızası ve nefsi terbiye için tutulur.


Kayıtsız Üye
yanlış bilgiler verip insanları biat kültürüne çekmeyin..
oruç Allahın hoşnutluğunu kazanmak için tutulmaz..Yüce Allahın senin benim hoşnutluğunu kazanmaya ihtiyacı yoktur…Orucu bize sağlık, sabır, ahlak için kendimize çeki düzen vermek için göndermiştir..ister tutar ister tutmazsın..insanlara bilgi verirken dikkat edin, islam ve Allah ezbere yaşanacak bir şey değildir..

Okudunuz mu?  Göz damlası orucu bozar mı?

Kayıtsız Üye
Allah’ın bizim hoşnutluğumuza elbette ihtiyacı yoktur elbette fakat sen lafı nerenden anladın bilmiyorum ama orda da öyle bişey yazmıyo zaten. Biz Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak derdindeyiz. Ayrıca farz olan bir ibadet için nasıl isteyen tutar isteyen tutmaz diyebiliyosunuz? İslamın şartlarından biridir ve farzdır. Asıl sen insanların aklına saçma sapan şeyler sokma.

Okudunuz mu?  Arapça Türkçe iftar duası

Kayıtsız Üye
Allahın emrını yerıne getırmek ıcın yapılan ıbadettır


oruç niçin tutulur, oruç nedir niçin tutulur, oruç nedir

Bu kategoride yer alan Tansiyon hastası oruç tutabilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Oruç nedir niçin tutulur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.