Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:44
missa92
Abone

Abdest alırken enseyi mesh etmeyi bidat olarak görenler var. Enseyi mesh etmenin kaynağı nedir?

Abdest alırken enseyi mesh etmeyi bidat olarak görenler var. Enseyi mesh etmenin kaynağı nedir?

Kayıtsız Üye
Abdest alırken enseyi mesh etmeyi bidat olarak görenler var. Enseyi mesh etmenin kaynağı nedir?


Cevap: Abdest alırken enseyi mesh etmeyi bidat olarak görenler var. Enseyi mesh etmenin kaynağı nedir?

bekir34
Genel olarak abdest alırken ensenin mesh edilmesi, Hanefî mezhebinde, edep ve müstehab olarak kabul edilmiştir. (bk. el-Mebsut, 1/8). Cumhur-u ulemaya göre ise, ensenin mesh edilmesi mekruhtur(bk. ed-Dürrü’l-muhtar, 1/124; Zuhaylî, 1/253).
Hanefî alimlerinden Ebu Bekir el-ameş’göre enseyi mesh etmek, sünnettir, Ebu Bekir el-İskaf’a göre ise, -sünnet değil- bir adaptır(bk. el-Bedayı’, 1/107).
Boynun ön kısmı değilde arka ve yan kısımlarını ellerinin arkası ile meshetmek sünnettir. Çünkü Leys’ten, onun Talha b. Musavvif’ten, onun babasından, onun da dedesinden rivayetine göre dedesi Resulullah (as)’ın başını kafasının arkasının kulaklar arkasında kalan tarafına ve boynun o bölgenin yanındaki ön kısmına meshettiğini görmüş. Fakihlerin cumhuru ise, Boynun meshedilmesi mendup değil mekruhtur, çünkü böyle bir davranış dinde aşırı gitmek türünden bir şeydir demişlerdir. (Bkz. İslam Fıkhı Ansiklopedisi Prof. Dr. Vehbe Zuhayli)
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiye

Bu kategoride yer alan Zinanın en kötüsü: Akraba ile cinsel ilişki başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Abdest alırken enseyi mesh etmeyi bidat olarak görenler var. Enseyi mesh etmenin kaynağı nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.