Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:58
fikih
Abone

Kısaca Vitir Nedir?

Kısaca Vitir Nedir?

Hoca
Kısaca Vitir Nedir? Yatsı namazından sonra kılınan üç rek’atlık vacip namazdır.


Cevap: Kısaca Vitir Nedir?

Hoca
Kısaca Vitir Nedir?
Sayıyı tek yapmak, korkutmak, hakkını noksan vermek anlamındaki "v-t-r" kökünden türeyen vitr, tek ve eşsiz demektir. Allah’ın sıfatlarından biri olup, O’nun tek ve eşsiz olduğunu ifade eder. Bu sıfat İbn Mâce’nin el-esmâü’l-hüsnâ ile ilgili rivâyetinde geçmiştir (İbn Mâce, Dua, 10). Buhârî ve Müslim’in rivâyet ettikleri bir hadiste Peygamberimiz (a.s.), "Şüphesiz Allah tektir, teki sever." buyurmuştur (Buhârî, Deavat, 68; Müslim, Zikr, 5-6). Vitr, vâhid ve ehad sıfatları ile aynı anlamı ifade eder. (İ.K.)

Okudunuz mu?  Bıyık kesmek abdesti bozar mı?

Bir fıkıh terimi olarak vitr, yatsı namazından sonra kılınan üç rekatli namaza denir. Buna vitir namazı anlamına salât-ı vitr de denir.

Vitir namazı, Ebû Hanîfe’ye göre vâcib; diğerlerine göre ise sünnet-i müekkededir. Hz. Peygamber, "Vitir her Müslüman üzerine bir haktır (vazifedir)." buyurmuştur (Ebû Dâvud, Salât, 338; Nesâî, Salâtu’l-Leyl, 40).

Okudunuz mu?  Gusül abdesti sonrası yorgunluk

Vitir namazının her rekatinde fatiha ve zammu sûre okunur, ikinci rekatin sonunda oturularak sadece tahiyyât duası okunur; üçüncü rekatte kıraat tamamlandıktan sonra kunut yapılır. Vacib olan bu namaz, yatsı namazından sonra sabah namazının vakti girinceye kadar kılınabilir. Gecenin sonunda uyanabileceğine inanan kimsenin vitir namazını gecenin sonunda, yani imsak vaktinden bir müddet önce kılması daha iyidir (Müslim, Müsafirin 162; Tirmizî, Salât, 334). Ancak uyanamayacağı endişesinde bulunan kimse yatsıdan hemen sonra da kılabilir. Vitir namazını kılamayan daha sonra kaza eder.

Okudunuz mu?  Tâ'dîl-i Erkânın Hükmü Nedir?

vitir ne demek, vitir nedir, vitir namazı nedir

Bu kategoride yer alan Otobüste teyemmüm alarak namaz kılınır mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kısaca Vitir Nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.