Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:33
Kavramlar
Abone

Teyemmüm Nedir?

Teyemmüm Nedir?

Hoca
Kısaca Teyemmüm Nedir? Abdest ya da boy abdesti almak için su bulunmadığı veya bulunup da kullanma imkanı olmadığı durumlarda, niyet edilerek temiz toprak veya toprak cinsinden bir şeye elleri sürüp yüzü ve kolları meshetmektir.


Teyemmüm Nedir? Kısaca

Ahmet Nazlı
İslam’da önemli olan bazı durumlar ve yapılması gereken çok önemli eylemler vardır. Bunlardan biride Teyemmüm konusunda çok bilinçli olunması ve insanların Teyemmüm şartlarını çok iyi bilmeleri gerekir.

Teyemmüm, abdest almak için su olmadığı yani sudan uzakta olunan yerlerde abdest ve gusül abdesti almak için fiziksel temas ile abdestin alınma durumudur.

Teyemmüm halinin ortaya çıkması için suyun çevrenizde olmaması gerekir. Bu durumda zaten abdest alamazsının ve namazlarınızı da geciktirmiş olursunuz. İşte bu şartlarda abdest almak için öncelikle yapmanız gereken bir toprak bulmanız olacaktır. Elinizin içiyle yere yani toprağa vurarak sağ ve sol elleriniz ile yüzünüze bile sanki su ile yıkıyormuş gibi fiziksel temasta bulunarak abdest almayı gerçekleştirmiş olursunuz.

Okudunuz mu?  Fecr Ne Demektir?

Her zaman su bulunmayabilir ve böyle durumlarda yapmanız gereken Teyemmüm yaparak dinimizce de önemi yüksek olan bu abdesti almanız çok iyi olacaktır…


Cevap: Teyemmüm Nedir?

Kayıtsız Üye
Çok teşekkürler keşke kamet cemaat ve rükû nun annlamlarida yazsa


Cevap: Teyemmüm Nedir?

Hoca
Teyemmüm anlamı nedir?
kısaca teyemmüm hakkında bilgi

Su kullanma imkânı bulunmadığında, abdest almadan namaz olur mu? Olmaz. Su yoksa teyemmüm var. Temiz toprağa sürülen ellerle yüz ve iki kolun meshedilmesi (sürülmesi) şeklinde yapılan temizliğe teyemmüm denir.

Okudunuz mu?  Birahmetike ya erhamerrahimin ne demek?

Kayıtsız Üye
teyemmüm su kullanma imkanı olmadığında temiz toprak veya toprağa benzer şeyle el kollar ve yüzün temizlenmesidir


Darusselam
Teyemmüm Nedir?
Teyemmüm nasıl alınır?

Dinî ıstılahtaki mânası ise; pâk ve temiz toprak ile, kolları ve yüzü, özel bir şekilde meshetmek demektir.

Teyemmüm edecek olan kimse, önce teyemmüme kalben ve dil ile niyet ederek, ellerini parmaklarının arası açık olarak temiz bir toprak veya toprak cinsinden bir madde üzerine koyup ileri doğru sürer. Sonra geriye çeker. Sonra ellerini çırparak fazla tozları silkeler. Bundan sonra iki eli ile yüzünün her tarafını kaplıyacak şekilde mesheder. Böylece toprağa birinci vuruş yerine getirilmiş olur. Sonra tekrar önceden yaptığı gibi, iki elini toprağa vurur, ellerini ileri-geri sürter, fazla tozu silkeler. Bundan sonra sol elinin işaret parmağı ile baş parmağını birbirinden ayırır, kalan üç parmağın iç kısmı ile sağ elinin arkasını dirseğine kadar sıvazlar. Önceden ayırmış olduğu işaret ve başparmağı ile de iç kısmını sıvazlar. Böylece sağ kolun meshi bitmiş olur. Sıra sol kolun da bu şekilde meshedilmesiyle, teyemmüm tamamlanmış olur. Görüldüğü gibi, teyemmümde önce niyet edilmekte, sonra eller toprağa iki kere vurularak birinci vuruşta yüz, ikinci vuruşta da sırasıyla sağ ve sol kollar sıvazlanmaktadır.

Okudunuz mu?  Muttaki Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
çok teşekkürler ödevime yardımcı oldunuz Allah sizin yolunuzu açsın AMİN…


Kayıtsız Üye
Teyemmüm nedir?

Teyemmüm, suyun bulunmaması veya suyun zorunluluk sebebiyle kullanılamaması durumunda abdest veya boy abdesti alınamayacağı için abdest veya boy abdesti yerine yapılan bir fiziksel nötrleşme ve ibadete hazırlık faaliyetidirteyemmüm

Okudunuz mu?  Şer'u men Kablena Ne Demektir?

Teyemmüm; ellerinin içiyle yeryüzü cinsinden bir şeye vurup yüzünü yıkar gibi bir defa sıvazlamak, tekrar aynı şekilde vurup, sol eliyle sağ kolunu, sağ eliyle de sol kolunu dirseklerle beraber birer defa sıvazlamak ve bunları temizlenme niyyetiyle, yani rastgele değil de, teyemmüm kastıyla yapmaktır.

Hangi hallerde abdest ve gusül yerine teyemmüm alınmalıdır?

1- Abdest ve gusle yetecek kadar suyun temini mümkün olmazsa.

Okudunuz mu?  Delil Ne Demektir?

2- İhtiyarlık sebebiyle veya hırsız, hayvan ve bunlar gibi şeylerden korku veya suya ulaşamama gibi sebeplerden dolayı, su bulunamazsa veya suyu bulmak tahammül edilemeyecek kadar meşakkatli olursa teyemmüm almalıdır.

3- Su kullandığı takdirde kendi canından korkarsa veya suyu kullandığında hasta olacağından ya da onda bir kusur ortaya çıkacağından, hastalığının uzayacağından veya şiddetleneceğinden veya tedavisinin zorlaşacağından korkarsa teyemmüm etmelidir.

4- Eğer suyu abdest veya gusle kullandığı takdirde kendisi veya ona bağlı ve irtibatlı kişilerden susuzluktan öleceği veya hastalanacağı ya da tahammül edilmesi zor bir susuzluğa duçar olacaklarından korkarsa.

5- Beden veya elbisesi necis olan bir kimsenin az miktarda suyu olur ve bununla abdest veya gusül aldığı takdirde, beden veya elbisesini yıkayacak suyu kalmazsa suyu beden ve elbisesini yıkamada kullanmalı ve teyemmüm almalıdır.

Okudunuz mu?  Mefhum Ne Demektir?

6- Eğer kullanılması haram olan su veya kaptan başka su veya kabı olmazsa, abdest ve gusül yerine teyemmüm alınmalıdır.

7- Eğer vakti o kadar dar olur ki abdest veya gusül alındığında namazın tamamını veya bir ksımını vakitten sonraya kalacak olursa, teyemmüm alınmalıdır.

Teyemmüm’ün farzları nelerdir?

Niyet ve elleri toprağa vurup yüzü ve kolları mesh etmek farzdır.

Teyemmüm’ün sünnetleri nelerdir?

1- Önce besmele çekmek.

2- Uzuvları sırayla meshetmek.

3- Mesih işlemini ara vermeden yapmak.

4- Elleri yere vurduktan sonra önce ileri, sonra geri hareket ettirmek.

Okudunuz mu?  Zebani kime denir?

5- Parmakları açık bulundurmak.

6- Eller yerden kaldırıldığında avuç içlerinde toz kalmışsa birbirine vurarak silkelemek.

Üzerine Teyemmüm yapılması caiz olan şeyler nelerdir?

Teyemmüm temiz oldukları takdirde;toprağa, çakıla, keseğe, taş’a yapılabilir.

Tuğla ve testi gibi pişmiş toprağa da teyemmüm sahihtir.

Ayrıca; kireç taşı, alçı taşı, mermer taşı ve diğer taşlar üzerinede teyemmüm yapılabilir.

Teyemmüm nasıl yapılır?

1- Niyet etmek

2- İki elin içini birlikte üzerine teyemmüm etmenin sahih olan bir şeyin üzerine vurmak.

3- İki elin içini bütün alına ve iki tarafına, saçın çıktığı yerden kaşlara ve burnun üst kısmına kadar çekmek.Farz ihtiyat gereği kaşların üzerine de ellerini çekmelidir.

4- Sol elin içinin sağ elin üstünün tamamına ve daha sonra sağ elin içinin, sol elin üstünün tamamına çekmek. Ellerin üstü bileklerden parmak uçlarına kadar meshedilmelidir.

Okudunuz mu?  Mesalih-İ Mu'tebere Ne Demektir?

Gusül ve abdest yerine yapılan teyemmüm arasında fark yoktur.Sadece niyetleri farklıdır.

Farz ihtiyat gereği vacip miktarı meshettiğinden emin olmak için bileklerden biraz daha yukarı meshetmeğe başlamalıdır.

Teyemmüm’ü bozan haller nelerdir?

1- Abdesti bozan veya guslü gerektiren haller teyemmümü de bozar, hükümsüz bırakır. Teyemmümü mubah kılan özrün ortadan kalkmasıyla da teyemmüm bozulur. Mesela su bulunmadığından veya hastalıktan dolayı yapılmış olan bir teyemmüm, su bulunduğu veya hastalık geçtiği anda bozulur.

2- Teyemmüm etmiş kimse, namaz içindeyken su bulursa, namazı bozulur. Abdest alıp namazı yeniden kılması gerekir.

Okudunuz mu?  Harim Ne Demektir?

3- Bir özürden dolayı teyemmüm eden kimse, diğer bir özre tutulsa, birinci özrü son bulmasıyla teyemmümü de son bulur. Diğer özrü için tekrar teyemmüm etmesi gerekir.

Sözlükte teyemmüm ne anlama gelmektedir?

Su bulunmayan yerde su niyetiyle toprak, kum vb. şeylerle abdest alma.


Kayıtsız Üye
Din kültürü ödevimdi çok yardımcı oldunuz teşekkür ederim :))


Kayıtsız Üye
teyemmüm su kullanma imkanı olmadığında temiz toprak veya toprağa benzer şeyle el kollar ve yüzün temizlenmesidir


Nisa Özgören
Cook ama cook tskrler çok yardımcı oldunuz ve de çok işime yaradi


Kayıtsız Üye
çoğ hojmuj gerçerkten çoğ işime yaradı 6. sınıf 29. sayfada ödev vardı ama gerçekten çoğ hojdır

Okudunuz mu?  Tefsir Usulü Ne Demektir?

Fetva Meclisi
Teyemmüm nedir? Kısaca

Teyemmüm Suyun bulunmadığında abdestsizlik, cünüplük gibi hükmi kirliliği gidermek amacıyla temiz toprağa sürülen ellerle yüz ve iki kolun mesh edilmesi şeklinde yapılan hükmi temizlik demektir.


Kayıtsız Üye
teyemmüm:su bulunmadığı yerde temiz toprağa yada toprağa üç kere vurarak elleri ve yüzü mes etmek


teyemmüm nedir, teyemmüm nedir kısaca, teyemmüm ne demektir kısaca

Bu kategoride yer alan Allah ıslah etsin ne demektir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Teyemmüm Nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.