Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:43
missa09
Abone

Taassup nasıl önlenir? çaresi nedir?

Taassup nasıl önlenir? çaresi nedir?

Kayıtsız Üye
taassup nasıl önlenir


Cevap: taassup nasıl önlenir? çaresi nedir?

Muhammed
Taassup, diğer adıyla bağnazlık bir şeye, körü körüne bağlanmaktır. Her inancın ve düşünce ekollerinin fanatik, bağnaz taraftarlarının olması sosyolojik bir gerçektir. Mutaassıp bağlılar, bağlandıkları dine veya düşüncelere faydadan çok zarar verir, onun katılaşıp bir kalıpta donmasına sebep olurlar. Oysa canlı olmayan, kendini sürekli yenilemeyen, gelişmelere kapalı her din ve düşünce ölmeye mahkumdur. Fakat bağnaz kimseler sadece ve sadece daha önceden hazırlanmış kuralların tıpa tıp uygulanmasını savunur, hangi kuralın ne amaçla konduğunu, neyi hedeflediğini ve uygulanma şartlarını düşünmez.

Okudunuz mu?  Ölen kişiye dua etmek

Bağnazlık, derecesine göre, toplum içinde hoşgörüsüzlükten silahlı çatışmalara kadar büyük huzursuzlukların çıkmasına sebep olur. Toplum vicdanında sonradan kapanması mümkün olmayan derin yaralar açar; yüzyıllar boyu sürecek olan düşmanlıklar ortaya çıkarır. Buna en güzel örnek Hz. Ali ile Muaviye arasındaki savaşın daha sonra bağnaz taraftarlarca hiç istenmeyen boyutlara taşınması olmuştur. Hz. Ali, Peygamberimizin iki torunu Hz. Hasan, Hz. Hüseyin ve daha bir çok sahabiler bağnaz çekişmelerin kurbanı olmuş, şehit düşmüşlerdir. O gün açılan yaralar, mezhep kavgaları adı altında asırlarca sürmüş ve günümüzde bile kurban almaya devam etmektedir. Hıristiyanlık dinindeki Katolikler ile Protestanlar arasındaki kör dövüş de bağnazlığa bir başka örnektir. Dünyanın her tarafında dinler arası çekişmeler ve çatışmalar, taraftarlarının daha çok bağnazlığa kaymasına sebep olmakta, bağnazlığın yaygınlaşması ise daha kanlı savaşların ortaya çıkmasına yol açmaktadır.

Okudunuz mu?  Kadınların Dışarı çıkarken Krem Sürmesi

İslam dini canlı bir dindir. İslam’daki içtihat, onu canlı kılan en önemli kurumdur. İslam insanlardan kendine körü körüne bağlanmalarını istemez; aksine düşünmelerini, akıllarını kullanmalarını ister. Putperestleri, bağnaz bir şekilde putlara tapmalarından dolayı kınar, putların hiçbir şeye güçleri yetmediğini ısrarla göstermeye çalışır. Putperestler ise tam bir taassup örneği göstererek: "Hayır, biz yalnız atalarımızdan gördüğümüze uyarız” diye cevabını vermişlerdir. Kur’an-ı Kerim onlara şöyle der: "Peki ya atalarınız akıllarını hiç kullanmamış ve hidayetten nasip almamış iseler?” (Bakara 170)

Okudunuz mu?  Sigara içen kişinin sigara içtiği nasıl anlaşılır?

Müslümanlar, Allah’ın kınadığı bu bağnazlığı kendileri de göstermemeli; bağlandıkları inançların dinimizdeki yerini araştırmalı, bilerek inanmalı ve bağlanmalıdır. Taassubun panzehiri, araştırmak, karşılaştırmak, değerlendirmek ve inceleme yapmaktır. Sorgulayan, nedenleri araştıran bir kişi, taassup hatalığına yakalanmaz.

Anlatım: Dr. Ali Kuzudişli


Cevap: taassup nasıl önlenir? çaresi nedir?

Kayıtsız Üye
Yaptığınız gerekli açıklama için Allah razı olsun sayenizde öğrendim

Okudunuz mu?  İslamda zina suçu özgür kadın ile cariye arasında neden fark ediyo biri 40 sopa iken özgür kadın ne

Yorum: Taassup nasıl önlenir? çaresi nedir?

Kayıtsız Üye
Çok teşekkürler şimdi daha iyi anladım


taassup, taassup nedir, taassub nasıl önlenir

Bu kategoride yer alan Karım "seni sevmiyorum artık, zerre değerin yok gözümde" dedi. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Taassup nasıl önlenir? çaresi nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.