Anasayfa
15 Temmuz 2022, 9:14
sizden7-2
Abone

Hz. Mevlana’nın mesnevisinde kadınların kapanması ile ilgili sözleri doğru mudur?

Hz. Mevlana’nın mesnevisinde kadınların kapanması ile ilgili sözleri doğru mudur?

nisan21
Ve yine şöyle seslenir yüce Mevlana:

Sen ya Tanrı nurusun ya da Tanrısın; onun mazharısın. Şu dönen göğü Tanrı’ya layık görme, yıldızlarla ayda irade, bir özgürlük var sanma. Güneşlerin güneşi sensin. Şu gök kubbede dönüp duran güneş başı bağlı bir topal eşek gibidir.

Din, dil, ırk ayırmayan, her şeyi ve herkesi Tanrı’nın bir parçası olarak gören yüce Mevlana’nın kadını bu düşüncenin dışında tutmadığını anlatmaya herhalde gerek yoktur. Her zerrenin Tanrı’nın birer parçası olduğunu belirten bu büyük insanın cinsiyet ayrımı yapabileceğini düşünmek ancak cahilliktir. O’na göre Tanrı katında cinsiyet yoktur.

Dolayısıyla maddi alemde de cinsiyet ayrımının getirdiği davranış farklılıkları olmamalıdır.

Hz.Mevlana aşkla, müzikle, sema ve şiirle beslenip gelişen bu dinler üstü yolda kadına da büyük bir önem vermiş, her konuda olduğu gibi bu konuda da çağın ötesinde düşünmüş ve uygulamıştır. Kadını hayatın diğer parçaları gibi, belki de daha fazla önemsemiştir. Onları hayatın içine çekmeye çalışmış ve devrin şartlarına aldırmadan, hiç çekinmeden insanlığın kadınla birlikte var olduğu mesajını tüm aleme
vermiştir.

Okudunuz mu?  Kafir mi oldum?

Mesnevisinde,

Kadın bir Nur’dur sevgili değil, kadın yaratıcıdır yaratılmış değil…

sözleriyle kadına bakışını çok net olarak tanımlayan Hz.Mevlana, onu yaratan kudret mertebesine çıkarmış ve yaratıcılığın simgesi olarak göstermiştir. O her şeyden önce, kadının kapanmasının ve örtülmesinin aleyhindeydi. Fi-hi Mafih adlı eserindeki bir fasılda, karısını örten kapatıp kimseye göstermeyen erkeği ‘koltuğunun altına bir somun ekmeği saklamaya çalışan insan’a benzeterek kınamıştır. Gizlenmenin ve örtünmenin karşısındaki insanın daha çok merakını arttıracağını ve görme duygusunu
kamçılayacağını belirten Mevlana bunun sadece kötülüğü arttıracağını ifade etmiştir.

Kadının veya erkeğin değil, insanın iyisi ve zararlısı olduğunu söyleyen Mevlana, bu görüşlerini hayatında da uygulamıştır. O’nun bir çok kadın müritleri vardı ve onların davetlerine hep uyar, aralarına katılır onlarla şiirler okur ve onlarla sema derdi. Hz.Mevlana’yı seven kadınlar onun başına güller serperdi.

Okudunuz mu?  Tekel Bayisi harammıdır?

Hz.Mevlana tek kadınla yaşamış, cariye ve köle kullanmamıştır. Oğlu
Sultan Veled’e yazdığı bir mektupta zevcesini hoş tutmasını, ona saygı göstermezse kendisini de incitmiş olacağını belirtmiştir.

Hz.Mevlana öyle bir potadır ki oraya atılan her madde, orada yeteneğine göre en uygun gelişimini bulmuştur. Oraya düşen her zerre güneşlere ışık salan bir hal almış, padişahlara buyruk yürütmüş, tahtsız taçsız gönüller hakanı sayılmış, ya da yokluğa karışmış, addan sandan geçmiş, insanlığa bir iksir olmuş, soluk alanların ciğerlerine işlemiş, yeni bir arayış gücü vermiştir.

En güzel görüş Mevlana’nın nazarıyla beslenmiş, gelişmiş, en tatlı ses Mevlana’nın konservatuarında ahenkleşmiş, beste olmuş, en gerçek bilgi Mevlana enstitüsünde metodlaşmış, şaheser vermiş, en insani duygu Mevlana hareminde olgunlaşmış, kudret haline gelmiştir. Mevlana, kendisine gönül verenleri hem kendi asıllarına kavuşturan, hem içinde bulunduğu çağa göre, topluma göre en yararlı olacak şekilde
yetiştiren bir İnsanlık üniversitesidir .

Bu yazının doğru olup olmadığını merak ettim cevaplayabilir misiniz? Özellikle kırmızı yazı ile yazılmış kısmı merak ettim. Hz. Mevlana’nın böyle bir sözü var mıdır? Ya da burada anlatılmak istenen nedir?

Okudunuz mu?  İçki satan ama normal gıda da satılan yerde çalışmak günah olur mu ?

Cevap: Hz. Mevlana’nın mesnevisinde kadınların kapanması ile ilgili sözleri doğru mudur?

nisan21
Sanırım gözden kaçtı, güncellemek istedim belki cevap veren olur…


Cevap: Hz. Mevlana’nın mesnevisinde kadınların kapanması ile ilgili sözleri doğru mudur?

djyeminli
google’de farklı bir konu araştırırken karşıma sizin açtığınız konu yani sorunuz çıktı ve merak ettim biraz araştırdım bir çok sitede bu sölerin mevlanaya ait olduğu söyleniyor ama ne kadar doğru bilinmez neden derseniz yaratıcılık sıfatı yalnızca ve yalnızca Allah’a mahsus tur insan oğlunun yoktan bir şeyi yaratma kabiliyeti yoktur . hz mevlana bu sözü neye dayanarak söylemiş çok merak ediyorum ..

Okudunuz mu?  Abdest alırken meslek icabı elleride boya olursa abdeste engelmi?

Cevap: Hz. Mevlana’nın mesnevisinde kadınların kapanması ile ilgili sözleri doğru mudur?

Undisputed
Okumadım ama konu türbansa başı kapatmanın Kuran’da olmadığını düşünüyorum her türlü kişiylede tartışabilirim


Altundal
Sen Allah’a ve kitabına inanıyorsan aşağıdaki ayet tartışma konusu bırakmamış

Baş örtüsü ayeti

Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) korusunlar; namus ve iffetlerini esirgesinler. Görünen kısımları müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. Baş örtülerini, yakalarının üzerine (kadar) örtsünler. Kocaları, babaları, kocalarının babaları, kendi oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kendi kadınları (mümin kadınlar), ellerinin altında bulunanlar (köleleri), erkeklerden, ailenin kadınına şehvet duymayan hizmetçi vb. tâbi kimseler, yahut henüz kadınların gizli kadınlık hususiyetlerinin farkında olmayan çocuklardan başkasına zinetlerini göstermesinler. Gizlemekte oldukları zinetleri anlaşılsın diye ayaklarını yere vurmasınlar (Dikkatleri üzerine çekecek tarzda yürümesinler). Ey müminler! Hep birden Allah’a tevbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz.
(Nur Süresi 31)

Okudunuz mu?  Baş ağrısı şikayeti sebebiyle 7 kere felak suresi okuması

karadamlalar
"Kadın bir Nur’dur sevgili değil, kadın yaratıcıdır yaratılmış değil"

SubhanAllah, siz de bu apaçık şirk cümleyi savunur hale geldiniz öyle mi? yani bu cümle ile koca şirk akidesini "kadını yüce gören, tesettürü hak gören" bir zihniyet ediverdiniz. tesettürsüz iman olabilir ama tevhidsiz iman olmaz lütfen biraz daha dikkatli okuyun, paylaşın.


djyeminli
< "Kadın bir Nur’dur sevgili değil, kadın yaratıcıdır yaratılmış değil"

SubhanAllah, siz de bu apaçık şirk cümleyi savunur hale geldiniz öyle mi? yani bu cümle ile koca şirk akidesini "kadını yüce gören, tesettürü hak gören" bir zihniyet ediverdiniz. tesettürsüz iman olabilir ama tevhidsiz iman olmaz lütfen biraz daha dikkatli okuyun, paylaşın. >
Arkadaşlar yazıyı tam olarak okumadan yorum yapmışsınız sanırım burda hz mevlananın bu sözleri söyleyip söylenmediği konusunda bilgi sahibi olmaya çalışıyoruz .İnternet sitelerinde her ne kadar hz mevlanaya ait olduğu söylensede böyle bir cümleyi onun kullandığını düşünmüyorum .. bu benim kendi şahsi görüşüm ve konumuzun türbanla uzaktan yakından hiç bir alakası yoktur .. yorum yazarken lütfen okuyup öyle yorum yazalım

Okudunuz mu?  İmam Buhari ile İmam-ı Azam Ebu Hanife arasında bir sorun mu vardı?

Kayıtsız Üye
Hz. Mevlanin bir sozu vardi tam hatirlamiyorum ama sundan bahsediyordu.Kendinden emin olmadikca baskasinin gunahiyla alay etme diyordu, burda demek istedigi kendi nefsinden kalbinden emin degilsen konusma. Emin olmadigin seyler hakkinda konusma demek istiyordu da. Bunu soyleyen kisinin agzindan cikan sozler yada yazdiklari ki o kisi bir evliya ustelik, eh bu sozu soyleyipte artik biseyler diyorsa kendi imanindan kendi nefs ve kalbinden emin ki soyluyor demektir. Belki soylemistir belki soylememistir ama ilk bakista sirk gibi durabilir ama derin manasi vardir ve bence cogu insan anlamamistir. Kadina deger yuz yillardir yok o kisi ki Allahin her yarattigi seye askla bakan bir insanmis bu sozu soylemesinin amaci besbelli sirk diye yapistirmak bana gore uygun degil. Egerki oyle soylemisse ben bir anlam aramaya calisrim ilk sonra suclamami yaparim yada yorumumu. Ilk okudum acaba dedim ve etkilendim ama sonra nedemek istemistir dedikce o sozun altindaki kirmizi yazili paragrafta dusuncemi destekledi tabi sozun bir baska anlami var. Mevlana sirlidir her okudugunuzu ilk hemen anlayamazsiniz belki. Kendinden emin olmadikca o sozu soylemezdi gibi geliyor. Ve isin surasida var Allah her sifatindan bir parca vermis dunyaya nereye baksaniz onu gorursunuz. Allah sonsuz kudret sahibidir. O birseye herseyi yuklememis fakat bir varliga bir sifatini adete sunmus gibidir. Kadinda dogurganlik var doguruyor ve bu Allahin yaratma gucunu sundugu bir durumdur. Ayni sekil toprakta oyledir. Mevlana kadina verdigi degeri yani Allahin yarattigina verdigi degeri gostermek için soylemis olabilir. En iyisini Allah biliyor. Allah cümlemizi affetsin.

Okudunuz mu?  Emziren kadın cünüp halde iken bebeğini emzirebilir mi?

Kayıtsız Üye
Gönül Sofrası (Rahmet Pınarı)
29 Ağustos 2013 ·
Birgün Hz. Mevlana hanımıyla kasabaya
iner ..
Hanımı öyle giyinir ki ;
Zerre kadar… açık bir yeri yoktur ..

Satıcının biri : -” Hocam yazıktır, bu sıcakta sen ince
giyinmişsin , zevcenin de heryerini
kapatmışsın , günah değil mi ? .. ” demiş ..
Hz. Mevlana ;
-”Sana bir mektup gelse ve o mektubu
herkes açıp okusa ne yaparsın ?! ” ..
Satıcı :
-” Tabi ki kızarım hocam, o benim özelim
kimsenin okumasına müsade etmem ..”
Hz. Mevlana ;
– ”O da benim özelim !O’nu bir tek ben Görüp , Okurum..
2,1 Bin Beğenme78 Yorum1,2 Bin Paylaşım

Okudunuz mu?  Kaba davranan insanlar ve kul hakkı

Kayıtsız Üye
Hazreti Mevlana kendi aşkını İlâhî aşka erdirmiş ve daima Allah’ın emir dairesinde yaşamıştır.
Kur’an’ı Kerim’de ALLAH şöyle buyurmuştur:[Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) korusunlar; namus ve iffetlerini esirgesinler. Görünen kısımları müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. Baş örtülerini, yakalarının üzerine (kadar) örtsünler….Nur Süresi 31.Ayet] Kur’an’ı Kerim’de emredilen tesettürüde hem kendi uygulamış, hem de çok sevdikleri eşinede uygulatmıştır. Şöyle ki;
Birgün Hz. Mevlana hanımıyla kasabaya
iner ..
Hanımı öyle giyinir ki ;
Zerre kadar… açık bir yeri yoktur ..

Satıcının biri : -” Hocam yazıktır, bu sıcakta sen ince
giyinmişsin , zevcenin de heryerini
kapatmışsın , günah değil mi ? .. ” demiş ..
Hz. Mevlana ;
-”Sana bir mektup gelse ve o mektubu
herkes açıp okusa ne yaparsın ?! ” ..
Satıcı :
-” Tabi ki kızarım hocam, o benim özelim
kimsenin okumasına müsade etmem ..”
Hz. Mevlana ;
– ”O da benim özelim !O’nu bir tek ben Görüp , Okurum..

Okudunuz mu?  Sabah namazını kaçırdım

Kayıtsız Üye
Kim bu yazı mevlana ya ait demişse mevlanayı hiç tanımamış demektir. Bu yazı alalen uydurma.


mevlananın tesettürle ilgili sözleri, kapanmayla ilgili güzel sözler, kapanmak ile ilgili sözler

Bu kategoride yer alan Kuranda zakkum ile ilgili ayet başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hz. Mevlana’nın mesnevisinde kadınların kapanması ile ilgili sözleri doğru mudur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.