Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:53
missa03
Abone

Veda hutbesinden çıkarılacak dersler nelerdir?

Veda hutbesinden çıkarılacak dersler nelerdir?

Kayıtsız Üye
veda hutbesinden çıkarılacak dersler nelerdir
sÖYLEYİN NOLUR


Cevap: veda hutbesinden çıkarılacak dersler nelerdir?

mumsema
VEDA HUTBESİNDEN DERSLER: İNSAN HAKLARİ BAĞLAMINDA VEDA HUTBESİ

İnsan toplum içinde sosyal bir ortamda yaşayabilen varlıktır. Toplum içerisinde yaşarken insan can, mal, namus ve din güvenliğinin emniyette olmasını ister. Böyle bir toplum modelinin oluşabilmesi için Hz. Peygamber (sav) efendimiz bundan asırlar önce veda haccında 124 bin sahabeye hitaben tüm insanlığa seslenmiş ve Ey insanlar! Bugünleriniz nasıl mukaddes bir gün ise, bu aylarınız nasıl mukaddes bir ay ise, bu şehriniz (Mekke) nasıl mukaddes bir şehir ise canlarınız, mallarınız, namuslarınızda öyle mukaddestir, her türlü tecavüzden korunmuştur. (1) buyurarak temel insan haklarını on dört asır önce ilan etmiş, bütün insanlığa huzur barış ve hoşgörü içerisinde yaşamanın yolunu göstermiştir.

Okudunuz mu?  Cübbeli hoca mehdi mi ve caferi ne demek Mum hoca yardım

İnsanları hakka, doğruluğa, kardeşliğe çağıran Hz. Peygamber efendimiz (sav) Ey insanlar! Rabbiniz birdir. Babanız da birdir. Hepiniz Adem’in çocuklarısınız, Adem ise topraktandır. (2) buyurarak insanların birbirleriyle kardeş olduklarını belirtmiş, Arabın Arap olmayana, Arap olmayanın da Arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi, kırmızı tenlinin siyah üzerine siyahında kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvada, ALLAH’ tan sakınmaktadır. (3) buyurmuş güçlü ile güçsüzü, fakir ile zengini köle ile efendiyi işçi ile patronu memur ile amiri aynı safta ALLAH ‘ın huzurunda omuz omuza boyun eğme olgunluğuna eriştirmiş üstünlüğün ise ancak takva olduğunu ifade etmiştir.

Okudunuz mu?  Nasrettin hocanın karısı ile ilgili fıkraları

Alemlere rahmet olarak gönderilmiş Hz. Peygamberimiz (sav) günümüz dünyasında insan hakları olarak bilinen fakat herkesin şahsi çıkarlarını ön planda tutup yaşayamadığı din ve vicdan özgürlüğü, eşit haklar, hoşgörü, toplum huzuru gibi kavramların önemine dikkat çekerek Ey Müminler! Sözümü iyi dinleyiniz ve iyi belleyiniz. Müslüman Müslümanın kardeşidir, böylece bütün Rabbinize kavuşacaksınız. O da sizi yaptıklarınızdan dolayı hesaba çekecektir. Sakın benden sonra eski yanlışlıklara dönmeyiniz. (4) ikazında bulunmuş tüm canlıların dünyada eşit yaşam hakkı bulunduğunu herkesin huzur, barış ve sevgiyle, kardeşçe birlik ve beraberlik içerisinde bir hayat sürdürmemizi istemiştir

Okudunuz mu?  Kaderde ölüm

Dinimiz İslam, insanlık için bir rahmettir. Geliniz İslam’ın çağrısına kulak verelim. Haklara riayet edelim. Kendimize ve toplumumuza karşı sorumluluklarımızın bilincinde olalım. İnsanlarla barışık, kendimiz ve Rabbimiz ile tanışık olan bir kul olmaya çalışalım. İnsanları kardeşimiz olduğunu düşünerek şefkat ve merhametle kucaklayalım. Hutbemi başta okumuş olduğum ayet-i kerimenin mealiyle bitirmek istiyorum: Peygamber size neyi verdiyse onu alın, neyi de size yasak ettiyse ondan vazgeçin. Allah’a karşı gelmekten sakının, şüphesiz Allah’ın azabı çetindir. (5)
HAZIRLAYAN: Cengiz MORKOÇ

Okudunuz mu?  Vesvese gelmezse imanda sorun mu vardır?

Cevap: veda hutbesinden çıkarılacak dersler nelerdir?

Kayıtsız Üye
Saol iyi yapmışsın


Cevap: veda hutbesinden çıkarılacak dersler nelerdir?

Kayıtsız Üye
çok teşekkürler


Kayıtsız Üye
çok tşk ederim


Kayıtsız Üye
çok tesekkür ederim çok güzel


Kayıtsız Üye
çok güzeldi beğendim


veda hutbesinden çıkarılacak dersler, veda hutbesinden çıkarılacak ilkeler, veda hutbesinden çıkarılacak sonuçlar

Bu kategoride yer alan Yatak odasına kuranı kerim ve Allah Muhammed yazısı asmak günahmı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Veda hutbesinden çıkarılacak dersler nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.