Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

CUMA SURESİ Hakkında Bilgi

CUMA SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
CUMA SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure, 9. ayetinde Cuma namazının farz oluşunu bildirdiği için bu isimle anılmıştır. 11 ayetten oluşan sure, Medine’de inmiştir. "Sebbeha" kelimesiyle başlayan "Müsebbihat" surelerinden biridir. Mushaftaki sıralamada 62., nüzul sırasına göre ise 96. suredir.

Okudunuz mu?  Güzel davranışlarla ilgili hadis mealleri resimli hadisler...

Surenin temel konuları

Peygamberin insanlara Kitabı ve Hikmeti öğretmesi,
Bilgi sahibi olmanın, o bilgiye göre davranmayı gerektirmesi,
Cuma namazının farz oluşu,
Namaz ve ticaret.

Surenin temel mesajları

Göklerde ve yerdekilerin hepsi Allah’ı tesbih eder. O, üstündür, hikmet sahibidir.

Peygamberimiz insanlara Kitabı öğretmektedir. Kitap, Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an, Allah’ın sözlerini ve anlamını vahyettiği yazılı kitaptır. Bunun yanı sıra peygamberimiz insanlara Hikmeti öğretmektedir.

Okudunuz mu?  Allahın Hz. Muhammedi uyarması ile ilgili ayetler

Hikmet, öncelikle, Allah’ın vahyine uygun düşünce ve davranışlar bütününü ifade etmektedir. Vahye, Yani Kur’an’a en uygun davranış modeli, şüphesiz ki, vahyi alan ve hazmeden, açıklayan Hz. Peygamberdir. Bu nedenle hikmet kavramı, Hz. Peygamberin sünnetini de ifade etmektedir.

Allah’ın peygamber göndermesi, Allah’ın insanlara bir lütfudur. Allah, peygamber göndererek insanlara olan sevgisini göstermiştir.

Okudunuz mu?  Küfür Hakkındaki Ayetler

Allah, zalimler topluluğunu doğru yola iletmez.

Yahudiler, Tevrat ellerinde olup onu okudukları halde, amel etmedikleri için, kitap yüklü merkebe benzetilmişlerdir. Sadece okumak ve bilgilenmek bir anlam ifade etmemektedir. Aynı zamanda o bilginin gerektirdiği şekilde davranmak, bilgiyle amel etmek gerekmektedir.

Yahudilerin seçilmişlik iddiaları, sadece kendilerinin Allah’ın dostları olduğunuzu iddia etmeleri asılsızdır. Allah, bu konuda samimi olup olmadıklarını göstermeleri için onlardan ölümü temenni etmelerini istemektedir. Bununla onların dünyaya olan düşkünlüklerini ortaya koymak istemektedir.

Okudunuz mu?  Şu çürümüş kemikleri kim diriltecek?

Cuma namazı Müslümanlara farz kılınmıştır. Cuma namazı camide ve cemaatle kılınabilir. Cuma saatinde ticaret bırakılır. Çünkü ibadet ticaretten hayırlıdır. Ticari kazanç ne kadar büyük olsa da, Cuma namazı ticaret için terk edilemez. Cuma namazı bittikten sonra insanlar rızık için işlerine dönebilirler.

Okudunuz mu?  Lakabla ilgili Ayet ve Hadisler

Kurtuluş için Allah’a bolca zikredilmelidir.

Peygamberimiz bir Cuma namazını kıldırırken, ticaret kervanının geldiğini haber alan bazı Müslümanlar, namazı bırakarak kervanı karşılamaya koşmuşlardır. Onların bu tutumu Allah tarafından kınanmıştır.

Hasenat Programından alınmıştır.


cuma suresi hakkında bilgi, cuma suresi, Cuma suresinin özeti

Bu kategoride yer alan AHKAF SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

CUMA SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.