Anasayfa
7 Mayıs 2021, 13:39
Sure Ayet
Yönetici

Yasin suresi’ni cuma günü okumanın fazileti hakkında bilgi verir misiniz?

Yasin suresi’ni cuma günü okumanın fazileti hakkında bilgi verir misiniz?

Kayıtsız Üye
Yasin suresi’ni cuma günü okumanın fazileti hakkında bilgi verir misiniz?


Cevap: Yasin suresi’ni cuma günü okumanın fazileti hakkında bilgi verir misiniz?

İnanc
Yasin suresinin faziletleri nelerdir?

Yâsin sûresi, ilk âyetinde bulunan yâ ve sin harflerinden dolayı bu ismi almıştır. Bununla berâber "Azime", "Muimme", "Müdafi’ai ka-diye" ve "Kalbu’l-Kur’an" isimleri de kullanılmıştır. Kalbu’l-Kur’an, Kur’-an’ın kalbi, Müdafi’a-i kadiye, sahibinden (onu okuyan ve onunla amel eden kişilerden) her türlü fenalığı defeden, Muimme, sahibine dünya ve âhiretin hayatını kazandıran, ondan dünya ve âhiretin korkularını gideren ve Azime ise, sahibi Allah’ın yanında şerefli olarak zikredilen demektir.

Okudunuz mu?  Akıl ve düşünce ile ilgili ayetler

Sure, usûl ilminin ana noktalarını, alimler arasında muteber olan meseleleri, en güzel bir şekilde takrir ettiğinden ötürü, Sahih-i Buhari’de sekerat halinde olan ölüler üzerine okunsun diye varid olan emrin nedenini ortaya koyar.

Ebu Nasr, «Etîbane» isimli kitabında Hz. Aişe’den şöyle rivayet ediyor. Buyurdular: Allah’ın Kitabı’nda bir sure vardır. Ona Allah katında el-azime adı verilmektedir. Onu okuyan, Allah katında şerefli olan kişi adını almaktadır. Onu okuyan bir kimse Kıyamet Günü’nde Revi ve Mudar kabilelerinin fertlerinden daha fazlası hakkında şefaat edecektir. Bu sure Yasin Suresi’dir. (Bk. Ali Arslan, Büyük Kur’an Tefsiri, 13/400.)

Okudunuz mu?  Ebedi cehennemde kalmaktan bahseden, Müminun suresi 103. Ayet kafirler hakkında inmişse, 102. ayet de kafirler hakkında?

Yâsin sûresi, Müslümanlar tarafından çok okunan bir sûredir. Diğer surelere nazaran daha fazla rağbet görmektedir. Hz. Muhammed (s.a.s)’in bu sûre hakkında söylediği ve okunmasını tavsiye ettiği çeşitli hadisler vardır. Bu hadislerden bazıları şöyledir:

"Her şeyin bir kalbi vardır. Kur’ân’ın kalbi de Yâsin’dir. Kim Yâsin’i okursa, Allah onun okumasına, Kur’ân’ı on kere okumuş gibi sevap yazar" (Tirmizî, Fedâilu’l-Kur’n, 7; Dârimî, Fedâilu’l-Kur’ân, 21).

Okudunuz mu?  Adetli iken nazar sureleri okunabilir mi?

"Yâsin, Kur’ân’ın kalbidir. Allah’ı ve ahiret gününü arzu ederek Yâsin okuyan kimsenin geçmiş günahı affedilir. Onu ölülerinize okuyunuz" (Ebû Davud Cenâiz 20; İbn Mace, Cenâiz 4; İbn Hanbel, Müsned V, 26, 27).

"Kim geceleyin Allah rızasını gözeterek Yâsîn Sûresi’ni okursa, ba-ğışlanır." (İbn Hibban – Câmiussağîr : 2/128)

Okudunuz mu?  Mekki ayetler nelerdir?

Bu hadislerden anlaşıldığı gibi, Yâsin’i okuyarak sevabını ölülerin ruhuna bağışlamak caizdir. Ancak Kur’ân’ın dirilere nâzil olduğu ve insanların, onun manasını anlayarak, emir ve yasaklarına uygun bir şekilde hayat sürdürmeleri için gönderildiği unutulmamalıdır. (bk. Nureddin TURGAY, Şamil İslam Ans.)

Sorularla İslamiyet

Okudunuz mu?  Allah pisliği akıllarını kullanmayanların üzerine yağdırır (Yunus Süresi 100. Ayet)

Cevap: Yasin suresi’ni cuma günü okumanın fazileti hakkında bilgi verir misiniz?

NuN
Her Müslüman Yasin süresini ezberlemeli, okumalı ve anlamaya çalışmalıdır.
Cuma günü sevaplar kat kat daha fazladır.


cuma günü yasin okumak, Cuma günü yasin okumanın fazileti, cuma akşamı yasin okumanın fazileti

Bu kategoride yer alan Ayetel kürsi önemi ve fazileti başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yasin suresi’ni cuma günü okumanın fazileti hakkında bilgi verir misiniz? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.