Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:36
Kuran Meali
Yönetici

MÜLK SURESİ Hakkında Bilgi

MÜLK SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
MÜLK SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


"Mülk" kelimesi, Arapça’da "iktidar" anlamına gelir. Sure, ilk ayette geçen "mülk" kelimesinden dolayı, Mülk suresi adını almıştır. Sure, Kur’ân-ı Kerîm’le ilgili kaynaklarda yaygın olarak bu isimle anılmaktadır. "Tebâreke" kelimesiyle başladığı için, Tebâreke suresi diye de isimlendirilmiştir. Ayrıca sure, kendisini okuyanları kabir azabından koruduğu yönündeki bir rivayete dayalı olarak "Vâkiye, Münciye, Mâni’a ve Mücâdile" isimleriyle de anılmıştır. Mushafın bu sureyle başlayan ve 29. cüzünü meydana getiren 11 surenin yer aldığı kısım "Tebâreke cüzü" diye anılır. Mülk Suresi 30 ayettir. Mekke’de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 67., nüzul sırasına göre ise 77. suredir.

Okudunuz mu?  FECR SURESİ Hakkında Bilgi

Surenin temel konuları

Ölüm ve hayatın anlamı,
Allah’ın varlığının kozmolojik delilleri,
Yıldızlar ve şeytanlar,
Allah’ın bilgisi,
Rızık meselesi,
Kıyamet.

Surenin temel mesajları

Mutlak hükümranlık elinde olan Allah, yüceler yücesidir ve onun her şeye gücü yeter.

Allah’ın varlığına ve birliğine ilişkin yerde, göklerde ve insanın kendi bedeninde çeşitli deliller vardır.

Okudunuz mu?  Birini benden çok seversen onu senden alırım ayet mi

İnsan bunlara bakıp ibret almalı, Allah’a inanıp ona şükretmelidir.

İnsanın yaratılış gayelerinden birisi, insanların nasıl davranacağının ortaya çıkartılması, iyilerle kötülerin ayrılmasıdır.

Allah kat kat yedi gök yaratmıştır. Bunlar arasında bir ahenksizlik, yaratılışlarında bir eksiklik ve aksaklık bulmak mümkün değildir.

Yıldızlar kandillere benzetilmiştir.

Allah her şeyi bilmektedir. Hiçbir şey ondan gizli kalamaz. Allah, insanın aklından geçenleri dahi bilmektedir.

İnsanoğlunun rızkını veren Allah’tır. Dilerse bu rızkı kesmeye muktedirdir.

Okudunuz mu?  RUM SURESİ Hakkında Bilgi

Kıyamet mutlak surette kopacaktır. Onun vaktini sadece Allah bilmektedir.

Allah’ı inkar edenler için cehennem azabı vardır. Onlar, orada dünyadaki davranışlarının kötü olduğunun farkına varacaklar, fakat bu fayda vermeyecektir. Onlara orada hiç kimse yardımcı olamayacaktır.

Allah’ın azabından korkan, inanan ve salih amel işleyenler için hem bağışlanma hem de büyük mükâfat vardır.

"Gökte olanın, sizi yere batırıvermeyeceğinden emin misiniz? O zaman yer sarsıldıkça sarsılır." ayeti depremlere işaret etmektedir.

Hasenat Programından Alınmıştır.


Cevap: MÜLK SURESİ Hakkında Bilgi

yasemin
Hayranıyım bu surenin , hele orda bir ayet var ki , "çevir gözlerini çevir bir bak hiç abes bir şey görebiliyormusun ? yine çevir bak , düzende bir bozukluk varmı , bulamazsın , o gözler yorgun olarak sana geri döner ". Ey Rabbim nasıl güzel düzen ve güzellik bu , aklı selim bir insan oturup izlemeli evreni dünyayı işleyişi , herşeyin programlanmasını , eksiksikce ilerleyişini .

Okudunuz mu?  Maide suresi 91. ayet: . Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah'ı anmaktan ve n

Biz nankör kullarını mevlam affeylesin , görmeyen gözlerimizi hepimizin açsın


Cevap: MÜLK SURESİ Hakkında Bilgi

yasemin
Sure , Allah -insan-kainat ilişkisi etrafında şekillenir . Ana fikri , insanın vahyin rehberliğine olan kaçınılmaz ihtiyacıdır . Hayat ve ölümün mahiyetine dikkat çeker . İnsan denen şaheserin neden iki dünyalı olduğu sorusuna , daha girişte cevap verilir : " Hanginiz daha iyi davranış ortaya koyacak diye …" (2)" . İnsandan , kendisini çevreleyen evrenin kusursuz nizamı üzerine düşünmesi istenir :

Okudunuz mu?  Adalet ile ilgili ayetler

Rahmanın yaratışında bir düzensizlik göremezsin ; haydi , çevir gözünü de bir bak bakalım : bir kusur ve başı boşluk görebilcek misin ?

Sonra çevir gözünü bir daha bak ; bakışın yılgın ve bezgin şekilde sana geri dönecektir . (3-4)


Yorum: MÜLK SURESİ Hakkında Bilgi

Kayıtsız Üye
Sure taşıdığı anlam ve verdiği mesajlarla gerçekten insanı derinden etkiliyor.
Yalnız 18. ayette :
”18- Andolsun ki, onlardan öncekiler de "bunu" yalan saymışlardı; ama benim karşılık olarak verdiğim azap nasıl olmuştu!”

Okudunuz mu?  Şimşek ile ilgili ayetler

böyle bir ifade var.ben buradaki benim karşılık olarak verdiğim azap nasıl olmuştu kısmı çok merak ettim.araştırdım ama bulamadım.acaba nasıl bir azap olmustu?


arifselim
Şüphesiz bütün ayetler ve sureler her birisinin apayrı ve bambaşka bir etkisi vardır. Bu ayette de eskiden inkar edenlerin tattığı azap nasıl olmuştu bir bakmazlar mı? hiç düşünmezler mi? ibret almazlar mı? gibi bir uyarı ve ikaz manasındadır. Mülk suresinin 18. ayetinin meali:

Okudunuz mu?  FURKÂN SURESİ Hakkında Bilgi

(Ey Rasûlüm), doğrusu onlardan (senin kavminden) evvelkiler de (peygamberlerini) yalanlamışlardı. (Bunun için sen üzülme). Fakat beni inkâr etmeleri nasıl oldu, (azabımı bir gerçek olarak bulmadılar mı)!…


Kayıtsız Üye
Gerçekten çok güzel bir site size çok teşekkürler ❤😍😙😉


Ebû Mansur
Hakkında
Mekke döneminde inmiştir. 30 âyettir. Sûre, adını birinci âyette geçen elMülk kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca, Allah’ın azameti, Allah’ın birliğinindelilleri ve öldükten sonra dirilmeyi inkâr edenlerin akıbetleri konuedilmektedir
Nuzül
Mushaftaki sıralamada altmış yedinci, iniş sırasına göre yetmiş yedinci sûredir. Tûr sûresinden sonra, Hâkka sûresinden önce Mekke’de nâzil olmuştur.
Konusu
Sûre genel olarak Allah Teâlâ’nın varlığı ve birliğini, azametini, evrendeki hükümranlığını, tek tanrı ve tek yaratıcı olduğunu, hayatın ve ölümün var ediliş amacını ve öldükten sonra dirilmeyi konu edinmektedir. Sûrede ayrıca insanlığın ilâhî vahyin uyarıcılığına muhtaç olduğuna işaret edilmekte, bunu kabul etmeyenlerin karşılaşacakları kötü sonuçla ilgili uyarılar yapılmaktadır.
Fazileti
Hz. Peygamber, Mülk sûresinin onu okuyanları kabir azabından koruyacağını ifade buyurmuşlar (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân , 9; Şevkânî, V, 296), bu sebeple cenazelerin ardından bu sûrenin okunması âdet olmuş, yaygınlık kazanmıştır. Bu hadisi, sûreyi okuyup amel edenlerin, kabir azabını gerektiren günahlardan uzak duracağı ve böylece azaptan kurtulacağı şeklinde anlamak da mümkündür.

Okudunuz mu?  FELAK SURESİ Hakkında Bilgi

mülk suresi hakkında bilgi, Mülk Suresi, mülk suresi bilgi

Bu kategoride yer alan İNŞİRAH SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

MÜLK SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.