Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:26
missa1
Abone

Dinini değiştireni öldürün Diye bir Hadis var mıdır ?

Dinini değiştireni öldürün Diye bir Hadis var mıdır ?

Kayıtsız Üye
"Dinini değiştireni öldürün." Diye bir Hadis var mıdır hadis sahih midir açıklar mısınız ?


Cevap: "Dinini değiştireni öldürün." Diye bir Hadis var mıdır ?

Ercan
"Dinini değiştireni öldürün" hadistir ve Buhari’de geçmektedir.


Cevap: "Dinini değiştireni öldürün." Diye bir Hadis var mıdır ?

mfcanbaz
Bu konuyu araştıran arkadaşlar biraz açalım lütfen? karşımıza biri geldi ve ,-

"Kardeşim dinde zorlama yoksa, islam barış ve hoşgörü diniyse, dinden çıkan insanın bu seçiminin hoşgörüyle karşılanması gerekiyorken neden katli vacip oluyor." derse ne diyecek bu insanlar?

Okudunuz mu?  Kul hakkında hak sahibi helal etmese napmalıyız

Neyin hangi olayın üstüne söylenmiştir bu Hadisi şerif ?

Saygılar-


Yorum: Dinini değiştireni öldürün Diye bir Hadis var mıdır ?

Kayıtsız Üye
Dinimizle alakalı bir şey duyduğumuzda önce bunu kurana uygunluğu ile daha sonra(duyduğumuz şey hadis ise) mantığa uygunluk ile kıyaslayıp hangi durumlar içinde açıklandığını düşünüp yorumlamalıyız.
Dinde zorlama yoktur , samimiyetsiz yapılan ibadetin önemi olmaz dinin güzelliği içtenlikle alakalıdır. Şu ayet ile belirtilmek istenen açık ve nettir.
Biz onların ne söylediklerini çok iyi biliyoruz. Sen de onlara karşı bir zorba değilsin. Şimdi benim tehditlerimden korkacaklara bu Kur’an ile öğüt ver! (Kaf 50/45.ayet).Bu ayet din de zorlama ile alakalıdır. Bir başka ayet

Okudunuz mu?  Yasin bitince okunacak dua download

Sana haram ay ve onda savaşma hakkında soru yöneltiyorlar. De ki: «Onda savaş, büyük bir günahtır. Allah yolundan engellemek, O’nu inkar etmek, Mescid-i Haram’a gidişi engellemek ve halkını oradan çıkarmak ise, Allah katında daha büyük bir günahtır. Fitne ise, adam öldürmekten daha büyük bir kötülüktür. Onlar güçleri yeterse, sizi dininizden döndürmek için sizinle savaşı sürdürürler, sizden her kim de dininden döner ve kafir olarak ölürse, bunların yaptığı bütün iyi işler dünya ve ahirette boşa gitmiştir ve artık onlar cehennemliktirler, hep orada sonsuza kadar kalacaklardır.(Bakara2/217.ayet)
Bu ayette kullanılan ifade "eğer kim dininden dönerde kafir olarak ölürse" şu anlamı ifade eder yüce Allah(c.c.) Gaffâr’dır günahları affedendir affı bol olandır ve tövbe edip hatasından döneni affeder.Eğer dinimizde dinden dönen kişinin öldürülmesi bir hüküm olsaydı ayette "eğer bu şekilde kafir olarak ölürse " denilmezdi.
Kardeşlerim, abilerim, ablalarım dinimiz barış,huzur , yardımlaşma,sevgi ve saygı dinidir.Kutsal kitabımız Kuran eşi benzeri olmayan ,adaletin en muhteşem örneklerini kurallarını içeren, iyiliği emreden ve kötülüğü ve fenalığı yasaklayan harika bir kitaptır(aksini iddia edenlere yüzlerce örnek verilebilir). Ancak bunları söyleyip hiç bir zaman dinden dönenlerin öldürülmediğini söylemiyorum bana tarihten bazı örnekler verip karşı çıkabilirler (Halid bin Velid , Hz. Ömer vb.) ancak mantıksal ve tarihsel olarak konu din olsa bile olayı kendi kuralları ve kendi olguları çerçevesinde değerlendirmeliyiz elbette Kuran ve dinimiz evrenseldir ve tüm zamanlar içindir ancak bu islam tarihinden olan her şeyin dini bir kural ve tüm zamanlar için geçerli bir olgu olduğu anlamına gelmez.
Dört halife döneminde iyi bir İslam devleti vardı fakat unutulmaması gereken bu bir devlettir ve bu devletin huzurunun ve bütünlüğünün korunması gerekir ve o zamanlar devletler dini bütünlüklerdi ( devlet millet kabile yapısında olsa da genellikle devletlerin siyasal ve sosyal yapısını din belirliyordu ve ümmet toplulukları yaygındı)savaşlar ticaretler vb.olaylarda din çok önemliydi .Bir insan barışın ve adaletin en muhteşem örneği olan dinimizden dönüp bunu inkar etmeye başlamışsa bunda bir kötülük vardır dostlarım o zamanlar bu konular ciddi idi ortalıkta ilgi çekmek için ateizm savunulmazdı havalı olduğu düşünüldüğü için ortalıkta ben deistim denilmezdi durum öyleydi ki sırf kendi putlarına tapılmıyor diye bir kabileye savaş açılabilirdi durum şu Hz. Ömer zamanında yayılan cihad ile ( cihadı savaş olarak düşünmeyin sadece dini yaymak ve Allah takdirini kazanmak için yapılan işled cihattır.) İslam yayılmış ve huzur artmıştır.Bu huzur Hz.Muhammed(s.a.v.) ile başlamış araplar arasında eşi benzeri görülmemiş bir huzur ortamıdır.Ama bundan hoşlanmayan kafir toplumlar da vardı.Şimdi bir insan dininden dönüp dinine küfür etmeye başladığında bunda bir hainlik olabilirdi ( herhangi bir şey casusluk düşmanlık vs.) işte bunu anlamak için mürted olan kişi direkt ölüm hükmüyle cezalandırılmazdı durum anlaşılırdı kişi ile konuşulur olumsuzluklar konuşulurdu mürted olan kişiye dinde neyi doğru bulmadığı sorulur algısındaki hata düzeltilmeye çalışılırdı ve de her mürted olan dinine dönmese bile daha üst bir cezaya çarptırılmazdı güven sorunu varsa hapis yolu denenirdi eğer mürted olan kişi dönmüyor ve de topluma bir tehlikesi var ise o zaman son yol uygulanırdı.Mürted olan kişiyi öldürülmesi üzerine peygamber efendimizin ve benzer olayda halifenin acele edildiği için çok üzüldüğü bazı anlatılarla bilinmektedir.Yani mürted olan kişinin ölümü dini hüküm değildir toplumu korumak için uygulanmıştır ve bu olay üzerine de bu olaylar İslam tarihine kara bir lekedir denilemez bu olaylar tarih içinde olması gereken olgularımızdı ama bu çağda zaten ümmet değil iken siyaseti din şekillendirmezken yan komşun ,bakkal Hamdi amca , Ayşe hoca mürted olsa öldürülmesi vacip mi olur ? Hayır. Bu insanlar dinden dönse toplum tehlikeye mi düşer, bize mi zararları olur?Hayır Kuran da da dendiği gibi " Onlar ancak kendilerine zulmetmektedirler" Kısacası dini inancın doğru olanı samimi olandır , samimi olmadan sadece inanıyormuş gibi davranırsak sadece münafik oluruz -ki münafık olmak kafir olmaktan daha kötüdür-
Dostlar dinimizi sevelim koruyalım, insanları bu güzelliğe çağıralım onlarla karizma kavgasına girmeyelim onları nazikçe davet edelim unutmayalım ki yüce Allah isteseydi kimse başını secdeden kaldıramazdı Allah o Aziz dir Cebbar dır dilediğini yapar her işte galiptir dilediğini doğru yola sokar dilediğinin gözünü kör eder
Son olarak dostlarım dinimizi zanlarla savunup zanlarla korumayalım bu dinimizin yanlış anlaşılmasına sebep olur bu zor zamanlarda bu güzel dinimizi koruyalım kimsenin yalan yanlış eleştirmesine izin vermeyelim.

Okudunuz mu?  Okey ve tevla hakkında hadisler

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun çok güzel açıklamışsınız


Kayıtsız Üye
güzel izah etmişsiniz, Allah razı olsun


dinden çıkanı öldürün, dinden çıkanı öldürün hadisi, dinini değiştireni öldürün hadisi

Bu kategoride yer alan Mürted olup dönmek eski amelleri siler mi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dinini değiştireni öldürün Diye bir Hadis var mıdır ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.