Anasayfa
22 Ocak 2023, 2:59
sizden0
Abone

İtaat et kime denir?

İtaat et kime denir?

elif gibi…
geçenlerde büyüklerimden birimi bir arkadaşıma itaat et diye bağırırken duydum. arkadaşımın canı sıkıldı. tabi bu durum benim de canımı sıktı. bir insanın karşısındaki insana itaat et diya bağırması ağır olmaz mı? itaat etmek tam olarak ne demek? eğer "emrime uy" demekse Allah’a itaat edilir, bir insana değil?
olayın içinden çıkamıyorum, yardımcı olur musunuz?


Cevap: "itaat et" kime denir?

muvahhidim
< geçenlerde büyüklerimden birimi bir arkadaşıma itaat et diye bağırırken duydum. arkadaşımın canı sıkıldı. tabi bu durum benim de canımı sıktı. bir insanın karşısındaki insana itaat et diya bağırması ağır olmaz mı? itaat etmek tam olarak ne demek? eğer "emrime uy" demekse Allah’a itaat edilir, bir insana değil?
olayın içinden çıkamıyorum, yardımcı olur musunuz? >

Okudunuz mu?  Hac İşareti Takmak

Kardeş;
İtaat; Boyun eğme, birine tabi olma, birine uyma, dinleme, emre göre hareket etme manalarına gelmektedir.
bu manada, emre vs. itaat edene (Muti’), kendisine itaat edilene de (Muta’) denilmektedir.

Kime itaat etmek gerekir, ya da kimlere itaat edilmelidir?

Elbette itaata kim lâyıksa öncelikle ona itaat etmek, kime boyun eğmek gerekiyorsa ona boyun eğmek ve kimin emrini yerine getirmek gerekliyse onun emrini yerine getirmek icap eder.

Okudunuz mu?  Şirk konusu kafamı çok karıştırıyor

Buna göre; kendisine itaat edilmesi gereken en büyük otorite, şüphesiz ki, tüm alemlerin Rabbi olan Allah’tır. O’na itaat her itâattan önce gelir, O’nun buyruğu tüm buyruklardan üstündür. Kendisinden başkasına itaat, ancak O’nun izniyle ve müsaade ettiği ölçüde caizdir.

Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur:

"Ey iman edenler! Allah’a itaat edin, Peygambere ve sizden olan ulû’lemre (buyruk sahiplerine) itaat ediniz. Eğer bir hususta anlaşmazlığa düşerseniz -Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsanız- onu Allah’a ve Rasule götürün. Bu, hem daha hayırlı hem de neticede daha iyidir" (en-Nisâ, 4/59).

Okudunuz mu?  Annem sürekli bize beddua ediyor bu beddualar tutar mı ?

Görülüyor ki, itâatta öncelik; her şeyi yaratan ve dilediği gibi evirip çeviren, tâat ve ibadette kendisine ortak kabul etmeyen, yegane hüküm sahibi Allah’ındır. O’na itaat mecburidir. Müsaade ettiği ölçüler içinde başkasına itaat etmek de haddi zatında kendisine itaat etmektir. Çünkü gaye, O’nun dediğinin tahakkuk etmesidir. Kur’an-ı Kerim’de:

Okudunuz mu?  Diş etim kanarken Nasıl gusül alırım

"Kim Resule itaat ederse Allah’a itaat etmiş olur. Yüz çevirene gelince… seni onların başına bekçi göndermedik" (en-Nisâ, 4/80) buyurulur.

Resulullah (s.a.s) bir hadislerinde;

"Kim bana itâat ederse şüphesiz Allah’a itaat etmiş olur. Her kim imam (devlet başkanı)a itaat ederse şüphesiz bana itaat etmiş olur. Eler kim imama isyan ederse şüphesiz bana isyan etmiş olur" (İbn Mâce, Cihâd, 39) buyurmakla, Rabbin rızası gözetilerek başkalarına yapılan itaatın gerçekte Allah’a itaat manasına geldiğini ifade etmiştir.

Okudunuz mu?  Anneyle kavga etmek

Ulûl-emre itaat, Allah’ın emri olmakla beraber, bunun bazı şartlara bağlı olduğunu, Kur’an’dan (en-Nisâ, 4/59) ve bazı hadislerden öğreniyoruz. Nitekim Resulullah (s.a.s);

"Eğer üzerinize Habeşî ve burnu kulağı kesik bir köle, emir tayin edilse, sizi Allah’ın Kitap(ile sevk ve idare ettiği sürece, onun emirlerini dinleyiniz ve itaat ediniz" (İbn Mâce, Cihad, 39; Buhârî, Ahkâm, 4) buyurur. Diğer bir hadiste ise şöyle denmektedir:

"Müslüman kişinin, bir günah işlemekle emrolunması dışında, hoşlandığı veya hoşlanmadığı hususlarda Müslüman amirine itaat etmesi vaciptir. Bir günah işlemekle emrolunduğu zaman dinlemek ve itaat etmek yoktur" (İbn Mâce, Cihad, 40).

Okudunuz mu?  Kuran okurken ya da namaz kılarken okuduğumuz sureleri anlamak zorundamıyız?

Şu hadisler de aynı şekilde, itaatın, Allah’ın rızasına uygun olmasını şart koşuyor:
"Başınızdakilerden kim size Allah’a isyan etmeyi emrederse, sakin o hususta ona itaat etmeyiniz " (İbn Mace, Cihad, 40);
"Allah’a isyan olan hususta itaat yoktur. İtaat, ancak meşru olan şeydedir" (Buhârı, Ahkâm, 4; Müslim, imâre, 39-40).

Allah’a itaat nevilerinden biri de, ana-babaya itaat etmek ve onlara iyi davranmaktır. Ayet-i celilede;
"Rabbin sadece kendisine kulluk etmenizi, ana-babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendilerine ‘öf’ bile deme, onları azarlama; ikisine de güzel söz söyle. Onları esirgeyerek üzerlerine kanat ger ve de ki: Rabbim! Küçüklüğümde onlar beni nasıl yetiştirmişlerse, sen de onları esirge!" (el-İsrâ, 17/23-24) buyurulmuştur. Resulullah (s.a.s) da; "Rabbın hoşnutluğu ana-babanın hoşnutluğuna bağlıdır. O’nun gazabı da ana-babanın gazabına bağlıdır" (Tirmizî, Birr, 3) buyurmakla bu konuya dikkati çekmiştir.

Okudunuz mu?  Bayanlarla konuşmak günah mı? Bayanlarla arkadaş olamazmıyız?

Buraya kadar geçen ayet ve hadislerden, Cenâb-ı Allah’a kayıtsız şartsız itaat etmenin farz olduğu, bunun gereği olarak; O’nun Resulune, müslüman olan ve İslâm ile hükmeden, İslâm’ın emrettiği yönetim biçimini yürüten ulûl-emre ve ana-babaya da itaatın kaçınılmaz olduğu, Rabbın rızasına uygun olmayan hususlarda ise adem-i itaat (itaatsizlik) gerektiği açık bir şekilde anlaşılmıştır.

Müslüman olan ulûl-emrin, Allah’ın rızasına aykırı emirlerine itaat edilmeyeceğine göre, kâfir ve münâfıklara asla itaat edilemez, peşlerinden gidilemez. Yüce Rabbimiz, bizleri, böyle bir hataya düşmekten şiddetle sakındırarak şöyle buyuruyor:

Okudunuz mu?  Doç.dr şahin Filiz Neden Eleştiriliyor.

"Ey iman edenler! Kendilerine kitap verilenlerden bir gruba uyarsanız, imanınızdan sonra sizi çevirip kâfirler haline getirirler" (Âlû İmrân, 3/100);
"Ey iman edenler! Eğer kâfirlere itaat ederseniz, sizi eski dininize geri çevirirler. O takdirde büsbütün kaybedersiniz" (Alu İmrân, 3/149);
"Gerçekten şeytanlar, sizinle mücadele etmeleri için dostlarına telkin ederler. Eğer onlara itaat ederseniz şüphesiz, siz de Allah’a ortak koşanlardan olursunuz" (el-En’am, 6/121).

Okudunuz mu?  Tövbe etmek ve sonra tövbe bozmak

derlenmiştir..
vesselam..


Cevap: "itaat et" kime denir?

elif gibi…
yani; başta Allah’a sonra da inasanı küfre zorlamayan ululemirle itaat edilir, doğru mu anladım?

Allah(c.c.) razı olsun! soru işaretlerim gitti inşAllah!


Cevap: "itaat et" kime denir?

muvahhidim
Kardeş;
Aynen öyle..
bir cümle ile özetleyecek olursak;
” Allah’a isyanda kula itaat yoktur! aksi durumda emre itaat haktır. ”

O’na emanet ol..
celle celeluh..

Bu kategoride yer alan Dinden çıkan Küfre düşen'in Nikahı gidermi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İtaat et kime denir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.