Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:21
Namaz
Abone

Gıyabi cenaze namazı nasıl kılınır ?

Gıyabi cenaze namazı nasıl kılınır ?

Kayıtsız Üye
Gıyabi cenaze namazı nasıl kılınır ? Gıyabi cenaze namazının nasıl kılınması gerekmektedir ?


Şema
GİYABİ CENAZE NAMAZI KILMAK CAİZ MİDİR?

Uzak veya yakın bir memlekette vefat eden kimse için gıyabi cenaze namazı kılmak hususunda ihtilaf vardır. Hanefi ve Malıki mezhebine göre caiz değildir. Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre caizdir. Çünkü İslamiyetle müşerref olan Habeşistan Kralı Necaşi vefat ettiğinde Peygamber (sav) O`nun üzerine gıyabi cenaze namazını büyük bir cemaatle kıldırdı. Ebu Hureyre`den rivayet edilmiştir: Necaşi`nin vefat ettiği günde Peygamber (sav) ölüm haberini verdi ve cemaati müsallaya çıkartıp onları saflar haline getirdi ve dört tekbir aldı (Buhari-Müslim).

Okudunuz mu?  Oturarak namaz nasıl kılınır ?

Cevap: Gıyabi cenaze namazı nasıl kılınır ?

Fetva Meclisi
Asıl olan, namazının kılınabilmesi için cenazenin hazır bulunmasıdır. Bununla birlikte hazır olmayan cenaze için namaz kılmak da caizdir. Hz. Peygamber (s.a.s.)’in sünnetinde bu uygulamaya rastlanmaktadır. Rivayete göre Rasûlüllah (s.a.s.), Necâşî’nin vefatını haber vermiş, sonra da onun cenaze namazını kıldırmak üzere cemaatin önüne geçmiş, ashab da arkasında saf tutmuştur (Buhârî, Cenâiz, 55; Müslim, Cenâiz, 64). Olayda hazır bulunan Câbir b. Abdullah (r.a.) der ki: Rasûlüllah (s.a.s.), Necâşî’nin (gıyabında) cenaze namazını kıldırdı. Ben de ikinci yahut üçüncü saftaydım (Buhârî, Cenâiz, 54). Yine, Rasûlüllah’ın (s.a.s.) Uhud şehitleri (Buhârî, Cenâiz, 73) ve kendisine haber verilmeden defnedilen cenazeler için de gıyabi cenaze namazı kıldığı bilinmektedir (Buhârî, Cenâiz, 56).

Okudunuz mu?  Evde Namaz Kılarken Hata Yaparsam Ne Yapmalıyım

Cevap: Gıyabi cenaze namazı nasıl kılınır ?

mum
Gıyabi cenaze namazı delili nedir

Ğıyabi cenaze namazının delili, Necaşinin namazının gıyaben kılınmış olmasıdır.


gıyabi cenaze namazı nasıl kılınır, gıyabi cenaze namazı nedir, giyabi cenaze namazı nasıl kılınır

Bu kategoride yer alan Seks filimi seyrettikten sonra gusul abdesti almadan namaz kılınır mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gıyabi cenaze namazı nasıl kılınır ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.