Anasayfa
8 Mayıs 2021, 8:57
missa93
Abone

Ebu Lülü kimdir ?

Ebu Lülü kimdir ?

Kayıtsız Üye
Ebu Lülü kimdir ????


Cevap: Ebu Lülü kimdir ?

Desert Rose
Hz. Peygamber’in ardından Müslümanlar’a liderlik yapan üç büyük halife suikasta hedef olmuşlardır.
Adil halife Hz. Ömer’i, sonradan İslam’a teslim olmak zorunda kalmış Muğire b. Şu’be adlı bir Mekke aristokratının kölesi Ebu Lülü şehit etmiştir.

Okudunuz mu?  Hayattan tiskiniyorum

Ebu Lülü İran asıllı ateşperest bir köledir. Sanatkardır. Üstelik çağının en ileri değirmen teknolojisine vakıf bir sanatkardır. Efendisi Muğire ile çağının geçerli hukuki prosedürüne göre kölelikten kurtulma anlaşması (mükatebe) yapmıştır. Gelirinden belli bir yüzdeyi efendisine vererek ödeyeceği bir bedel üzerinden özgürlüğünü satın alacaktır.
Anlaşma çoktan yapılmış, şartlar karşılıklı kabul edilmiştir. Üzerinden zaman geçtiği halde, anlaşmanın ağır olduğu, efendisi aleyhine bozulması gerektiği ısrarıyla halife Ömer’e başvurur. Halife bu saatten sonra yapılacak bir şey olmadığını söyler ya da durum bu olunca yapılacak bir şey olmadığı için bir girişimde bulunmaz.

Okudunuz mu?  Hasta hayvanlar için dua

Ebu Lülü’ün Hz. Ömer’le bir alıp veremediği yoktur aslında. Dahası, Halife Ömer ona destek vermektedir. Zira, ona kamu adına büyük bir değirmen siparişi vermiş, belki bununla onun sorununu çözmesine dolaylı olarak katkıyı hedeflemiştir. Ama Ebu Lülü bu siparişi Ömer’e yaklaşmak ve aklındaki cinayeti gerçekleştirmek için kullanmıştır. Hatta Hz. Ömer siparişini verdiğinde "Sana öyle bir değirmen yapacağım ki…" diyerek kinayeli bir tehdit savurmasına rağmen kimse ondan kuşkulanmamıştır.

Okudunuz mu?  Tacize göz yummak engellememek

Hz. Osman’a suikast düzenleyenlerin başını Mısırlılar çekiyordu. Onlar da henüz Müslüman olmuş, fakat imanları boğazından aşağı geçmemiş kimselerdi. Sahabenin çocuklarından bazılarının da karıştığı bu suikasta karşı yiğitçe direnenlerin başında Hz. Ali’nin "Gidin Osman’ı savunun" diye gönderdiği oğulları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin geliyordu.

Okudunuz mu?  Resmi nikah yapmadan dini nikah kıydırabilir miyim

Bu iki suikast arasında bir benzerlik var: Hem İranlı hem Mısırlı suikastçıların vatanları çok kısa zaman önce Müslümanlar tarafından fethedilmişti.
Bunlar görünen sebepleri ne olursa olsun, derin sebebin kavmi ve asabiyetçi duygular olouğunu gösteriyor.

Hz. Ali’ye suikast düzenleyen İbn Mülcem Harici idi. Bir bedevi ‘partisi’ olan Hariciler’i ilk anarşistler sayabiliriz. Fakat temelde Hariciler’in ortaya çıkışı da dini olmaktan daha çok sosyal idi. Hariciler "medenilere/kentsoylulara" karşı bedevileri yani bugünün diliyle "varoşları" temsil ediyorlardı. Çok Kur’an okumaları, zahit olmaları bu gerçeği değiştirmez. Sünnete karşı çıkışlarının ve hilafet hakkındaki çoğulcu görüşlerinin temelinde de bu sebep yatar.

Okudunuz mu?  Camide yapılan ibadetler nelerdir

Yani, Raşit Halifeler’e karşı gerçekleştirilen üç suikast da İslam’ın İslam’a değil, İslam dışılığın, kavim ve kabile taassubunun, cehalet ve bedeviliğin İslam’a, İslam’ın Medine ve medeniyetine, İslam’ın birleştirici ve bütünleştirici karakterine yönelik suikastlardı. Bunları bahane ederek İslam’a saldırmak, tıpkı bu suikastlar gibi İslam’a karşı terör estirmektir.
alıntı.

Okudunuz mu?  Zinaya düşmemek için yapay vajina almak caiz mi

ebu lülü, ebu lülü kimdir, ebu lulu

Bu kategoride yer alan Sabetayizm ne demektir ? Ne anlama gelmektedir ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ebu Lülü kimdir ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.