Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:29
Namaz
Abone

İçinde resim bulunan evde namaz kılınır mı?

İçinde resim bulunan evde namaz kılınır mı?

Kayıtsız Üye
İçinde resim bulunan evde namaz kılınır mı? Fotoğraf olan evde namaz kılınması uygun mudur ?


Cevap: İçinde resim bulunan evde namaz kılınır mı?

Fetva Meclisi
Hz. Peygamber (s.a.s.)’in; Melekler, içerisinde köpek ve resim-heykel bulunan eve girmezler. anlamındaki hadisleri değişik hadis kitaplarında zikredilmektedir. (Buhâri, Libâs, 88.) Bununla birlikte bu uyarının, daha ziyade tapınılmak veya tazim göstermek amacıyla evlerde bulundurulan fotoğraf, resim ve heykeli kapsadığı bazı âlimler tarafından ifade edilmiştir.

Okudunuz mu?  Hacet namazı cemaatle kılınır mı?

Diğer taraftan, mezkûr hadisin bu şekildeki yorumundan hareket eden âlimler, tapınma ve tazim amacı güdülmeyen ve umumi adaba aykırı olmayan canlı varlık ların resimlerinin yapımını da caiz görmüşlerdir.
Durum böyle olunca, dinimizin ilke ve amaçlarına ve genel ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla, söz konusu hayvan resim veya figürlerinin evlerde bulunmasında bir sakınca yoktur.

Okudunuz mu?  Beş vakit namaz dan sonra okunan ayet ve tesbihatlar

Ancak namaz kılınacak yerde namaz kılanın görüş alanına girecek konumda bulunması mekruh görülmüştür. Çünkü bu durumda namaz kılanın dikkati dağılır ve huşuu kaybolur.

Eğer söz konusu resimler halıda veya sergide yer alıyorsa, çok belirgin olmamaları hâlinde bu halı ve sergiler üzerinde namaz kılınabilir.

Okudunuz mu?  Seferi akşam namazı nasıl kılınır?

Eğer belirgin bir hâlde iseler, namaz kılarken doğrudan bu resimler üzerine secde edilmesi mekruh görülmüştür.

Bu kategoride yer alan Sesli olarak Kuran-ı Kerim okunan bir yerde namaz kılınabilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İçinde resim bulunan evde namaz kılınır mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.