Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:29
Namaz
Abone

Sesli olarak Kuran-ı Kerim okunan bir yerde namaz kılınabilir mi?

Sesli olarak Kur’an-ı Kerim okunan bir yerde namaz kılınabilir mi?

Kayıtsız Üye
Sesli olarak Kur’an-ı Kerim okunan bir yerde namaz kılınabilir mi?


Cevap: Sesli olarak Kur’an-ı Kerim okunan bir yerde namaz kılınabilir mi?

Fetva Meclisi
Kur’an okunduğu zaman Müslümanın onu dinlemesi gerekir. Ayet-i kerimede; Kur’an okunduğu zaman ona kulak verip dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin. buyrulmaktadır.(A’raf, 7/204.)

Okudunuz mu?  Namazda söylediğimiz Rabbena Lekel Hamd

Kur’an-ı Kerim okunurken Müslümanların konuşmayı bırakıp onu dinlemeleri istenmekle birlikte bunun farz olup olmadığı, farz olması durumunda da bu hükmün mutlak olup olmadığı konusunda farklı görüşler ileri sürülmüştür.
Bazı âlimlerin görüşüne göre Kur’an okunduğunda onu dinlemek her zaman farzdır. Bazılarına göre ayet, farziyet değil tavsiye (nedb) anlamı taşımaktadır. Bazı âlimlere göre ise ayet, sadece namazda okunan Kur’an’ı dinlemekle ilgilidir; namaz dışında Kur’an okunurken onu dinlemek ise müstehaptır.

Okudunuz mu?  Kuruyan meni elbiseye temas etse o elbiseyle namaz kılınabilir mi?

Hanefi mezhebinde namaz dışında Kur’an okunurken onu dinlemenin hükmü hakkında iki görüş vardır.

Birine göre bu dinleme farz-ı ayn, diğerine göre ise farz-ı kifayedir.

Farz-ı kifaye olduğunu söyleyenlere göre, Kur’an okunan yerde onu dinleyen birileri varsa diğerlerinden sorumluluk düşer. Ayrıca bu mezhepteki her iki görüşe göre de, Kur’an okunurken, bir mazeret sebebiyle onu dinleyemeyenler sorumlu olmazlar. Özellikle, çarşı ve işyeri gibi mekânlarda insanlar kendi işleriyle uğraşırken birileri onların yanında Kur’an okuyorsa, dinlemeyenlerin değil, okuyanın günahkâr olacağı ifade edilmiştir.

Okudunuz mu?  Namaz rekatları şeması

Buna göre, başkalarının dinlemesine mani olmadan camide sesli olarak Kur’an okunurken bir kenarda namaz kılmakta sakınca yoktur

Din işleri kurulu


kuran okunan yerde namaz kılınır mı, kuran okunurken namaz kılınır mı, kuran okunurken namaz kılınırmi

Bu kategoride yer alan Sünnet namazlar cemaatle kılınır mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sesli olarak Kuran-ı Kerim okunan bir yerde namaz kılınabilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.