Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:09
missa02
Abone

Uydurma Hadis nedir ?

Uydurma Hadis nedir ?

Kayıtsız Üye
Uydurma Hadis ne demektir ?


Cevap: Uydurma Hadis nedir ?

Ercan
MEVZÛ HADİS

Peygambere (a.s.) ait olmayan ve bazı insanlar tarafından uydurularak ona nispet edilen sözlere denir.
Masnû hadis, muhtelak hadis veya uydurma hadis de denilmektedir.

Hz. Peygamber adına hadis uydurmak şu hadislerle şiddetle yasaklanmıştır: "Kim bana kasden yalan söz isnad ederse, cehennemdeki oturacağı yere hazırlansın." (Buhârî, İlim, 38; Müslim, Zühd, 72); "Kim yalan olduğu bilinen bir sözü benden rivâyet ederse, o (hadis uyduran) yalancılardan biridir." (Tirmizî, İlim, 9; Ahmed ibn Hanbel, V, 20).

Okudunuz mu?  İbadetle temizlik arasında nasıl bir ilişki vardır?

Buna göre, Hz. Peygamber adına söz uydurmak ve öğretim veya ihbar dışında uydurulan sözü nakletmek, sebep, amaç ya da konusu ne olursa olsun kesinlikle haram kılınmıştır.

Hadis uyduran kimsenin itikadî durumu, ulema arasında çeşitli mütalaalara sebep olmuştur. Bazı âlimler kasten hadis uyduranın küfre düştüğünü ifade etmişler, bazıları da hadis uydurmayı helâl kabul edenin küfre düşeceği görüşünü savunmuşlardır.

Okudunuz mu?  Eşimi ailesi dolduruyor

Dinî tahrif etme ya da müntesiplerini ifsât etme, kendi görüş ya da mezhebine destek olma, başkan ya da idarecilere yakın olma, kazanç sağlama veya mal pazarlama, şöhret ve rütbe sahibi olma, dinî emirlere teşvik etme veya haramlardan uzaklaştırma sûretiyle sevap kazanma ve benzeri amaçlarla hadis uydurulmuştur.

Okudunuz mu?  Allahümme inna nes'elüke temamen niameh ve devamel afiyeh ve hüsnel hatimeh

Uydurma hadisler; hadis uyduranın itirafı, anlam ve ifade bozukluğunun bulunması, Kur’ân’a, sahih hadislere, dinin temel kurallarına aykırı olması, az amele büyük mükâfât ya da küçük suça büyük cezâ verileceğini ifade etmesi, tarihî olaylara aykırı olması ile bilinir.


Cevap: Uydurma Hadis nedir ?

mum
uydurma hadisler, Peygamberimiz adına münafık ve kafirlerin hadis diye uydurduğu sözlerdir.
Bu uydurma hadisler hepsi ayıklanmış bellidirler. Alimler bunları eserlerine zikretmişlerdir.

Okudunuz mu?  Meleklerle ilgili kavramlar nelerdir?

uydurma hadis nedir, hadis nedir, uydurma hadisler nelerdir

Bu kategoride yer alan Melek gibi, Kıyamet kopardı gibi Sıfatlar başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Uydurma Hadis nedir ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.