Anasayfa
3 Ekim 2023, 12:05
hakkinda
Yönetici

Melekler ve Ruhani Varlıklar Hakkında Bilgi

Melekler ve Ruhani Varlıklar Hakkında Bilgi

Kayıtsız Üye
Melekler ve Ruhani Varlıklar Nelerdir Melekler ve Ruhani Varlıklar Hakkında Bilgiler Yazar Mısınız ?


Cevap: Melekler ve Ruhani Varlıklar Hakkında Bilgi

Hoca
Melekler ve Ruhani Varlıklar

M. Ali KAYA
Ruhani varlıklarla ilgili çeşitli sualler:
1. Melekler ile Ruhaniler arasındaki fark nedir?

2. Bir kısım ecsam-ı hayvaniye, hadiste tuyurun hudrun tesmiye edilen Cennet kuşlarından tut, tâ sineklere kadar, bir cins ervâhın tayyareleridirler. Onlar, bunların içine emr-i Hak ile girerler, âlem-i cismâniyâtı seyran edip o cesetlerdeki hasselerin pencereleriyle cismânî mucizât-ı fıtratı temâşâ ederler." cümlesindeki bir cins ervah ve alem-i cismaniyat tabirlerinden ne anlamamız gerekiyor?

Okudunuz mu?  Zina edenler evlenebilirmi?

Cevaplar:

1. Melekler nurani varlıklardır. Nurani varlık demek bedenleri nurdan yaratılmış olan varlıklardır. Bedenleri maddeden, yani atomlardan yaratılan varlıklara cismânî varlıklar dendiği gibi bedenleri nurdan yaratılan varlıklara da nuranî varlıklar adı verilir. Melekler nurdan, cinler ise dumansız ateşten (ısı ve elektrik gibi) yaratılmışlardır. Tabii ki cismani varlıkların bedenlerini idare eden duygularla donanmış ruhları olduğu gibi, bedenleri nurdan ve ateşten yaratılan varlıkların da ruhları görmek, işitmek, düşünmek, irade etmek, konuşmak, hayal etmek, akletmek gibi duygularla mücehhez ruhları vardır.
Cismanî varlıklar dediğimiz maddeden yaratılan ve gözümüzle gördüğümüz dünyamızı şenlendiren ve bizim ihtiyaçlarımıza cevap veren varlıklar da üç kısımdır. Bitkilerin hayatları vardır; ama ruhları ve duyguları yoktur. Hayvanların da hayatları ile beraber ruhları vardır, ama akıl ve şuurları yoktur. İnsanlar ise en mütekâmil cismani varlık olduğu için hem hayatı, hem en mütekamil duygularla mücehhez ruhları, hem de akıl ve şuurları vardır. Bu nedenle insan cansızları, bitki ve hayvanları istihdam etmekte ve onları istediği gibi yönetmektedir.

Okudunuz mu?  Cüneyd-i Bağdadi hazretleri hakkında bilgi verir misiniz?

Maddi cisimleri olmayan ve bizim gibi maddi varlıkların gözleriyle görmedikleri tüm ruhlu varlıklara Ruhani varlıklar adı verilir. Bu varlıkların bedenleri kiminin ısı ve ateştendir bunlara Cin adını veririz. Kimisi nurdandır. Bunlara da melekler denir. Cinlerin nefsileri olduğu için günah işleyebilirler; ama meleklerde nefis olmadığı için günaha meyilleri yoktur. Allah’a itaat eden varlıklardır ve Kur’ânın ifadesi ile Ne emredilirse onu yaparlar. Bununlar beraber ruhani varlıklardan olan cinlerin ve meleklerin, bulundukları yere ve yaptıkları işe göre pek çok muhtelif cinsleri vardır. Cinlerin bir kısmına peri , bir kısmına ifrit denildiği gibi meleklerin de bir kısmı dünyadadır. Bunlar da müekkel oldukları varlıklara göre farklı tür ve şekillerdedirler. İnsanda müekkel olan kiramen-kâtibin dediğimiz melekler ile hafaza melekleri bir türden olmadığı gibi, ağaçlara, bitkilere, gezegenlere, yağmura, dağlara, denizlere, hayvanlara müekkel olan melekler elbette vazifelerinin iktiza ettiği konuma ve vazifeye göre farklı şekil ve türdedirler. Ahiret menzillerinde, mahşerde, sıratta ve Cennette görevli melekler ile cehennemde görevli melekler arasında pek çok farklar olacağı da bir gerçektir. Bu kıyasla melekler hakkında pek çok şey düşünebiliriz.

Okudunuz mu?  Depresyon nasıl anlaşılır?

Yüce Allah’ın yaratıcılığına sınır koyamayız. Allah maddeden, ısıdan, nurdan bilemediğimiz ve sayısını ancak Allah’ın bileceği tür ve sayıda varlıkları yaratıp onlara ruh verdiği gibi, havadan, sudan, ışıktan, kelimeden, harflerden, aydınlıktan ve karanlıktan bilmediğimiz âlemleri ve bu âlemlerde bulunan varlıkları yaratır ve onlara ruh vererek istihdam eder. Ruh da Allah’ın İrade ve Emir âleminden olduğu için Allah dilediğini yapar ve her şeye gücü yeter. Biz kendilerine ruh verilen bütün varlıklara ruhani varlık diyoruz. Bu manada insan da kendisine ruh verilen maddeden yaratılmış ruhani bir varlık tır.

Okudunuz mu?  Übey bin halef kimdir hayatı hakkında bilgi verebilir misiniz?

2. Yüce Allah bitkileri yaratıp varlık âleminde nemalanmalarını, büyümelerini, çiçek, yaprak, dal ve meyve vermesini sağlamak ve bilemediğimiz pek çok hikmetler için hayat verdiği gibi, dünyanın cismani hayvanlarının her birini Sevk-i ilâhi (İç güdü) dediğimiz şuursuz hayvanın ibadet ve tesbihatını şuurla anlayıp yönlendirecek ve istihdam edecek olan melekleri onlara müekkel kılarak esmasının tecelliyatını müşahede edecek ve o hayvanın gezdiği âlemlerde gezdirerek tesbihat, şükür ve tefekkür edecek olan meleklerin her birine veya binlercesine o ruhani ve canlı varlığı bir merkeb yapar. Hatta hadiste her bir kar ve yağmur tanesi bir meleğin merkebidir ve o melek o kar tanesine ve yağmur tanesine binerek o alemleri temaşa eder denilmiştir. Dolayısıyla dünyada ve cennette her bir bitki ve hayvan bir nevi ceset olup onları istihdam eden meleklerin tayyareleri ve binekleri olacağı hadiste ifade edilmiştir. Zira dünya cismani olduğu gibi kıyametten sonra kurulacak olan Mahşer, Cennet ve Cehennem de cismanidir. Dolayısıyla maddi bedenleri olduğu için melekler insanlar dışındaki canlıı varlıkların bedenlerini mesken ittihaz ederek onların bedenleri ile gezdikleri alemleri temaşa etmeleri mümkündür, makuldür ve hadis-i şeriflerin ifadesine uygundur. Bediüzzaman bunu bize veciz bir şekilde ifade etmiştir.

Okudunuz mu?  Evrendeki eşsiz düzen ve bunun tesadüf olmadığıyla ilgili bilgi

Etiketler: Melekler Ruhaniler Cinler Cennet Kuşları Cennet Cehennem Tuyurun Hudrun


ruhani ne demek, ruhani varlıklar, ruhani nedir

Bu kategoride yer alan Kuran kursu açma yönetmeliği hakkında bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Melekler ve Ruhani Varlıklar Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.