Anasayfa
16 Eylül 2022, 14:17
Mezhepler
Yönetici

Yıkaması zor halı gibi şeylerin necasetten temizlenmesi

Yıkaması zor halı gibi şeylerin necasetten temizlenmesi

sevenkul
Bazen halı, yorgan gibi yıkaması zor şeylere necaset bulaşıyor da ilmihal bilgisi eksikliğinden insan sıkıntıya düşüyor. Acaba her necaset bulaştığında halıyı kaldırıp yıkamaya göndermeli mı? Halının necis kısmına basılan terlikle başka yerlere basılsa bütün ev necis olur mu? Bunları yıkarken sıçrayan su başka yerleri necis eder mi? Falan filan.

Benim bildiğim, necaseti kurumuş halının üzerine seccade sermekle namaz kılınabiliyor. Halı kuru olduktan sonra seccadeye de hemen öyle bulaşmıyor. Ayrıca necaset bulaşmamış yerinde de seccadesiz namaz kılınabiliyor. Bunları alıntılayacak kişi delilini araştırsın. Bazı insanlar, halıdaki idrarı sünger gibi bir şeylerle çektikten sonra ilaçlı süngerle siliyorlar. Yine benim bildiğim, bu şekilde temizlik olmuyor. Ama namazları seccade serip de kılmakla bu tam olmayan temizlik idare edilebiliyor. Tabi bunları da nerden okuduğumu hatırlamıyorum. Delili araştırılmalı.

Okudunuz mu?  İslam Hukukunda Suç ve Ceza

Ben ilmihal kitaplarından gözüme çarpan birkaç meseleyi aktarmak istiyordum.

Necâset kuruduktan sonra oraya buraya bulaşmaz:

Kurumuş olan meni oğalamak ile de zâil olur:

Ancak o yerin tekrar ıslanması konusunda farklı görüşler var:

Kurumuş meni dışındaki necaset için başka yöntemler vardır. Adı geçen kitaplardan bakılabilir. Ben sadece yıkamak ile temizlemeden bahsedeceğim. (Ayrıca metal, cilalı mermer, ahşap gibi şeyler ile yerden ayrılmayan beton, taş, toprak gibi şeylerin de kendine göre yıkamaktan daha kolay temizleme yöntemleri var.)

Okudunuz mu?  Hanefi mezhebine göre gusül abdestini bozan şeyler nelerdir

Halı veya battaniyeyi yere serip, necis yerin altına da leğen koyup, üstten su akıtıp yıkamakla damlaların kesilmesini bekleyip, bunu da üç defa tekrarlayıp temizlik yapılabilir:

Necasetin nerde olduğunun bilinemeyeceği durumlar da olabilir. O zaman bir kısmını yıkamakla da temizlik yapılabilir:


Cevap: Yıkaması zor halı gibi şeylerin necasetten temizlenmesi

sevenkul
< Halı kuru olduktan sonra seccadeye de hemen öyle bulaşmıyor >
Bunun hakkında ilmihallerde yazan şöyle:

Okudunuz mu?  Ehl-i sünnet ve sapık fırkalar

Yorum: Yıkaması zor halı gibi şeylerin necasetten temizlenmesi

Acizanekul
Bir kimse pis bir yatak veya pis bir yer üzerinde yatıp uyumuş olsa, adam pislenmiş sayılmaz. Ancak terinden veya ayağındaki yaşlıktan dolayı pisliğin eseri elbisesinde veya bedeninde görülürse, bu pisliklerin yıkanması gerekir. (Büyük İslam İlmihali, Din yönünden temiz sayılan şeyler deniliyor

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Abdest Alırken Organları Ovalamak Farz mı?

Peki idrar bulassa yataga ,idrar gözle görünmüyor bunun pisligin eseri elbisede ya da bedende nasıl görünür


Halıda Idrar

turk1ye
Selamun Aleyküm.Ben 17 yaşında bir kardeşinizim.Alışveriş merkezine gittiğim zamanda namazımı kılmam gerekliydi çünkü kerahat vakti geliyordu.Ama tuvaletimde vardı.İkindi namazının sünnetini kıldım fakat (özür dileyerek söylüyorum) çok sıkıştım neredeyse patlayacaktım.Sonrasında olan oldu ve bir anda altıma kaçırdım.Ve o idrar halıya 1 veya 2 defa damladı.Belime ceketimi bağlayıp çıktım.Diğer gün kafama koydum avmye gidip orayı temizleyeceğim diye.Diğer gün avmye gittim bir tane su aldım ve mescitteki peçetelerden aldım idrar dökülen o yeri su ve peçete yardımıyla temizledim.Avmden çıktım ama hala aklımda soru işaretleri vardı yıkanması gereklimi halıların diye.Bende temizlikçi abiye bir not yazdım imza attıkları kapıdaki kağıdın arkasına not olarak sıkıştırdım üstünede temizlik görevlisinden başkası açmasın lütfen yazdım ve o gittiğim zamanda orayı peçete yardımıyla elimden geldiğince temizlemeye çalıştım.Sorum şu başka bir şey yapmam gerekirmi orada namaz kılan veya başka ibadet yapan insanların ibadetine bir manisi olurmu lütfen bunu cevaplayın.

Okudunuz mu?  Maliki mezhebinde namazda ellerin bağlama şekli

Ensar
Halının damlayan yerlerini bir kova yada ibrik yoluyla temizlendiğine emin olarak yaparsanız orada namaz kılınabilir. Ellinizle su döker ve o bölgeleri bir müddet ovarsınız idrar bu şeklide temizlenir. Halının tümünü yıkamanıza gerek yoktur, siz üzerinize düşen görevi yapmışsınız ve notta bırakmış sınız. Eğer oraya ulaşma gitme imkanınız varsa damlayan yerleri abartmamak ile beraber bol su ile temizleyin ve peçeteler yada bezlerle kurutun. Eğer oranın temizlendiği kanaatini göz önünde bulunduruyor sanız yeterlidir.

Okudunuz mu?  Kadın başka bir erkekle bir evlilik yaşamadan ilk kocasıyla yeniden evlenemez

turk1ye
Teşekkür ederim elimden geldiğince (su döküp üstünü peçete ile silerek) temizlemeye çalıştım.Hatta bir günde iki defa gittim içim rahat etmediğinden dolayı.ALLAH Razı Olsun


kurudan kuruya necaset, kuru necaset bulaşırmı, koltukta necaset

Bu kategoride yer alan Şafii Mezhebinde Yemin'in Kefareti başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yıkaması zor halı gibi şeylerin necasetten temizlenmesi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.