Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:07
missa02
Abone

Tövbe ettiğimiz günahı tekrarlarsak bu durumda ne yapmamız gerekir ?

Tövbe ettiğimiz günahı tekrarlarsak bu durumda ne yapmamız gerekir ?

Kayıtsız Üye
bir şeyi yapmamak hakkında tövbe ettikten sonra bunu bozdugum taktirde, aynı konu hakkında tekrar tövbe etmek dışında bu durumu nasıl telafi edebilirim. yani tövbeyi bozunca yapılması gerekenler?


Cevap: Tövbe ettiğimiz günahı tekrarlarsak bu durumda ne yapmamız gerekir ?

Desert Rose
SORU: Selamünaleyküm muhterem hocam ben 23 yaşındayım hastanede aşçı olarak çalışıyorum. Hocam ben işlemiş olduğum günahlarımın günah olduğunu bile bile yaptım. Sonra Rabbime tövbe ettim. Aynı günahı yine işledim ve yine tövbe ettim. Bunu bir kaç sefer tekrarladım. Nefsime hakim olamadım hocam bu konuda sizden bir fetva ve bana yardımcı olmanızı istirham ederim. Allah razı olsun sizlerden hocam.

CEVAP: Selamünaleyküm. Bir değil bin kere bile bozsanız kapınız o kapıdır. Kapınızı bilin, o kapıdan ayrılmayın yeter. Değişmek için çevrenizi düzeltmeniz gerekir. Biraz daha iyi bir çevre bulun, gerekiyorsa evinizi taşıyın. Bir ilim meclisine katılın. Çok dua edin. Sadece tövbe ile kalmayın.



Nureddin Yıldız


Cevap: Tövbe ettiğimiz günahı tekrarlarsak bu durumda ne yapmamız gerekir ?

Ravza Sevdam
< aynı konu hakkında tekrar tövbe etmek dışında bu durumu nasıl telafi edebilirim. yani tövbeyi bozunca yapılması gerekenler? >
Tövbeden başka çare yok kardeş..


Cevap: Tövbe ettiğimiz günahı tekrarlarsak bu durumda ne yapmamız gerekir ?

RedveKabul
Sayın kardeşim bu konuda yapılan en büyük yanlış ne yaparsan yapayım, ne kadar günah işlersem işleyeyim "Allah nasılsa affeder" inancıdır. Bundan dolayıdır ki bir günahı sürekli işleriz de adeta günahı hafife almak suretiyle bu işi lisan-ı hal ile çocuk oyuncağına çeviririz.

Okudunuz mu?  Akabe biatları medine şözleşmesi hudeybiye antlaşması kimler arasında yapılmıştı?

Tevbe Hristiyanların yaptığı gibi bir merasim değildir sayın kardeşim. Bu işi yap-boz, yap-boz şeklinde çocuk oyuncağına çeviremeyiz. Sakın şeytan sizi "Allah’ın affediciliği" ile aldatmasın. Şeytan çoğu zaman "Allah affeder" telkiniyle insanları günaha yönlendirir. Bu gerçeği Rabbimiz bakın nasıl ifade ediyor;

"Ey İnsanlar! Allah’ın vadi elbette gerçektir, öyleyse sakın dünya hayatı sizi aldatmasın; o çok hilekâr şeytan da Allah’ın kerem ve merhametini ileri sürerek sizi aldatmasın." (Fatır, 35/5)

Tövbe insanın özünde meydana gelen bir pişmanlıktır, insanın Allah için günahtan dönmeye ciddi karar vermesidir.

Rabbimiz Nisa Suresi 31. ayetinde şöyle buyuruyor;

"Uzak durmanız emredilen büyük günahlardan kaçınırsanız, Küçük kusurlarınızı örteriz ve sizi şerefli bir meskene yerleştiririz. "

Yani uzak duracağız, aksi halde sürekli işlemek suretiyle zamanla hafife alma tehlikesi ile karşı karşıya kalırız. Ayrıca bazı günahlar vardır ki keffareti gerektirir bu olmadan günah ortadan kalkmaz. Şayet tevbe ile kalkacak olsaydı Rabbimiz uygulanacak cezalardan bahsetmez tevbe edin yeter derdi. İslamın hadlerini uygulayacak bir İslam devleti olmadığı için hadleri kim uygulayacak? Mesela zina işlediniz cezası topluma açık yerde 100 kırbaçtır. Bunu uygulayacak kimse olmadığına göre bu günahınızdan nasıl kurtulacaksınız? Elbette tevbe edeceksiniz ancak ceza ortada duruyor demek ki oda ahirete kalıyor.

Okudunuz mu?  Vesvese,Takıntı,Ümitsizlik..

Ayrıca ayetleri bir bütün olarak düşünmek zorundayız. Allah’ın affediciliği ile ilgili ayetleri diğer ayetlerle beraber düşünmek durumundayız. Mesela;

"Ey iman edenler! Tam doğru ve temiz (bir) kalple sahih bir tevbe ile (bir daha günaha dönmemek şartıyla) Allah’a tevbe edin. Böyle yaptığınız takdirde olur ki, Rabb’iniz günahlarınızı örter. Sizi, altından ırmaklar akan cennetlerine kor…" (Tahrim; 8)

Demek ki bir daha dönmemek üzere, nasuh, samimi, bir daha dönmemek üzere bir tevbeyle olmalı ki "Böyle yaptığınız takdirde olur ki Rabbiniz günahlarınızı örter". Lütfen dikkat edin; "olur ki, olabilir ki" Allah sizin günahlarınızı örter diyor ayet.

Şimdi bazı kardeşler çıkıp Allah’ın affediciliği ile ilgili ayetler getirebilirler ama dediğimiz gibi onları da yukarıdaki ayetlerle beraber düşünmek zorundayız. Aksi halde "tevbe ederim Allah nasılsa affeder" deyip aşağıdaki tehlikeyi fark edemeyiz.

En’am 120. "Günahın açıkta olanını da, gizlisini de terk edin. Çünkü günah kazananlar, yüklene geldikleri nedeniyle karşılık göreceklerdir."

Nisa suresi 17. "Allah’ın (kabulünü) üzerine aldığı tövbe, ancak cehalet nedeniyle kötülük yapanların, sonra hemencecik tövbe edenlerin(kidir). İşte Allah, böylelerinin tövbelerini kabul eder. Allah, bilendir, hüküm ve hikmet sahibi olandır."

Okudunuz mu?  Kadınların doğum sancısı çekmesi Hz. Havva yasak ağaçtan yediği için ilahi bir ceza mı ?

O halde, son olarak;

Günahları hafife almayalım kardeşim. Hangi günahın bizi helaka sürükleyeceğini bilemeyiz.
Olayı bir de şöyle düşünelim; kendi aramızda dahi birbirimize söz verip sözümüzde durmadığımızda muhatabımız, arkadaşımız ne diyor; "Ya bırak, sen benimle alay mı ediyorsun".
Tek farkla karşımızda arkadaşımız veya herhangi birisi yok, Allah’tan bizi Yaratandan söz ediyoruz, vAllahi bir günah ile karşı karşıya kaldığımızda kalplerimiz ürpermeli.

Bütün bunları önce kendi nefsime sonra size ve sizin şahsınızda bütün forumdaki kardeşlerime söylüyorum. Allah bizleri affetsin, Rabbimiz bizlere merhamet etsin.

Selam ve dua ile


Ravza Sevdam
Amin Allah Razı olsun kardeşim ,Açıklamana noktasından virgülüne kadar katılıyorum .


Kayıtsız Üye
bende günah işledim ama 3-4 kere töbe edip gine yaptım lütfen yardım edin ben cehenneme girermiyim Allah beni affedermi


Kayıtsız Üye
Ben tovbe etdim ve tovbemi pozdum.Indi ne etmeliyem?


imam
tövbe ettiğin şeyi tekrar yapmak
< .Indi ne etmeliyem? >
< ben cehenneme girermiyim >
1000 defa günah işleseniz ve tövbenizi bozsanız da yine tevbe ediniz.


Kayıtsız Üye
ben günah işledim ama yine tövbe etiim ama yine günah işledim yine tövbe etiim .bu en az 5 defa yaptım Allah benim tövbemi kabul edermi

Okudunuz mu?  Bir kalpte 2 aşk

Şema
< bu en az 5 defa yaptım Allah benim tövbemi kabul edermi >
tövbe ettiğin şeyi tekrar yapmak ahlaken uygun değildir ama 100 defa aynı günahı işlesen de yine tevbe et Allah affedicidir.


Necmi Çelik
Ben bir günah işledim ve tövbe ettim. Tövbeyi bozsam günaha girermiyim?


arifselim
Tövbe demek, o günahı tekrar etmeyeceğine dair söz demektir. Tabiki günahtır. Hem o günahı işlemiş olursun hemde tövbeni bozmuş olursun. Allah’a dua et ve tövbeni sakın bozma.


Kayıtsız Üye
Allah tek yaratildi dedim sonra hemen ayet aklima geldi Allah vardi diye duzelltim sirke dusmusmuyumdur


arifselim
Bu kelimeyi dilin sürçtüğü için demişsen bir günahı yoktur hemen tövbe istiğfar edersin. Bilerek Allah yaratıldı demek küfre götürür Allah korusun.


Kayıtsız Üye
Çokça aynı günahı bile bile tekrarlamak tan nsl kurtuluruz,her seferinde darmadağın olduğumuz ,üzüldüğümüz halde günah işlemekten nsl kurtuluruz?


Pinarmine
Selam aleyküm, zor durumdayim.
Kocamla 21 seneden beri evliyim.
Onu hiç sevmiyorum. Oda senelerce
Beni birgün olur seni terk edeceyim
diyordu. Artik ayrilmak istiyorum ve avukata gitdim 5 ay önce. Ondan sonra beni asla birakmayacagini söylüyor. Esimle 4 seneden beri ayri odalarda yatiyoruz. Ve yaklasik 1 seneden beri ilisgiye girmiyoruz.kendisinin bazi hastaliklarindan dolayi rahat olmasi için( horlama, bagrsak hastaligi var gece bir kaç defa tuvalete cikiyor) hem o rahat hareket ediyor hem bende, rahat uyumam için)5 cocugum var onlara iyi bakmak zorundayim. Simdi bana diyorki sen lanetli kadinsin cehennemlik sin,görevini yerine getirmiyorsun diyor.Ama ben avukata gitmisim ayrilmak istiyorum onu hiç sevmiyorum. Nefret ediyorum. Cocuklarim var onlarlada pek ilgisi yok. Kizlar babalarini sevmiyorlar. Almanyada yasiyorum. Ben sevmedigim ve ayrilmak istediyim insana islami yönden ilisgiye girmek zorunda miyim. Bana dokunmasini istemiyorum. Senelerce sevmediyim halde ona o görevi yaptim ama artik dayanamiyorum.

Okudunuz mu?  Peygamberimiz sevgisi ile ilgili şiirler

imam
< sevmedigim ve ayrilmak istediyim insana islami yönden ilisgiye girmek zorunda miyim. Bana dokunmasini istemiyorum >
Karısı olduğun müddetçe ona itaat etmen gerekir. Sevmiyorum deyip ayrılmak da olmaz önemli bir bahane olmalı ki günaha girmeyesiniz


Kayıtsız Üye
Tövbe ettiğimiz günahı tekrarlarsak bu durumda ne yapılmalı


Kayıtsız Üye
Selam bunu bidaha yaparsam kafir olayım diye yemin ederim dedim.bu yemin nasıl bozar bozarak gerçekten kafir olurmu yum Kefaret olurmu


arifselim
– Tövbe, tutmak içindir. Elinden geldiği kadar mutlaka tövbeni koruman gerekir. Ama olur da bozarsan ve bu defalarca olsa bile yinede tövbeyi bir daha yapmalısın.

– Selamun aleykum. Şunu yaparsam kafir olayım demek çok tehlikeli bir sözdür. Bu söz asla caiz değildir ve bu cahillerin bir sözüdür. Hanefi mezhebine göre; bu tür sözler, yemin ötesinde insana vebal getirir. Bununla beraber bu bir yemin olarak da değerlendirilmiştir. Ayrıca tövbe istiğfar etmesi gerekir

Okudunuz mu?  Dargınlıkile ilgili hadisler

Hakannn
Allah hayırlı ve uzun bir ömür yaşamanı, son nefesinde imanınla ölmeni nasip etsin. Amin.


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm hocam ben 17 yaşındayım ve babamın cebinden çok para aldım abimden akrabalarındanda çok kötüyüm bana yardımcı olun Allah razı olsun.


arifselim
Aleykum selam. Bu huy yanlıştır. Madem bunun farkına varmışsın bu çok güzel bir durumdur. Bundan sonra babandan izinsiz parasını alma. Uygun bir zamanda da eskiden yaptığını söyler ve özür dilersin.


Kayıtsız Üye
Abi ne olur cevabını bekliyorum 😢 ! Ben birisini çok seviyorum ve 3 4 sefer aldatmaya yeltendim başka kızlarla tövbe ettim tövbem de durmaya calisiyorum ama kanıma girdi birisi beni yoldan çıkardı 4. Kez tövbe etsem bir daha yapmamak üzere tövbe etsem kabul olur mu ?


Kayıtsız Üye
Saygıdeğer hocalarım, ben 14 yaşındayım yaklaşık 12 yaşımdan beridir mastürbasyon yapıyorum. Bundan dolayı şu an çok pişmanım. Anam – babamdan gizli cinsel içerikli videolar izledim. Banyoya girdiğimde mastürbasyon yaptım. Annem orayı zar zor temizlediği, ailem benim için çok emek verdiği için çok pişmanlık duyuyorum. Bir ayağı sakat olan anneannemin evine gittiğimde mastürbasyon yaptım. O oraları zar zor temizliyor bundan da çok pişmanlık duyuyorum. Hatta okulda bile mastürbasyon yaptım. Babam namaz kılarken, Kur’an okurken cinsel içerikli videolar izledim. Kısacası her yerde bu tür terbiyesizlikler yaptım. Erken boşalma sorunu da baş gösterdi. Onların gözlerinin içine baka baka onları kandırmış gibi hissedip tüm bunlardan dolayı çok vicdan azabı çekiyorum. Yakın zamanda namaz kılmaya başladım. Allah bu günahlarımı affeder mi sizce? Ayrıca banyoda her bunu yaptığımda pişmanlık duyup gizli gizli ağladım, bir daha yapmayacağım dedim. Tövbe ettim her defasında. Çok pişmanım. Ne yapmalıyım sizce? Namaz kılmaya devam edip tövbe etmeliyim diye düşünüyorum. Bir yandan ise aileme bunları itiraf etmeliyim diye düşünüyorum ama güvenlerini kaybetmekten korkuyorum. Ne yapmalıyım hocalarım yardım edin lütfen? Allah razı olsun şimdiden…

Okudunuz mu?  Kardeşlik Ahlakı ve Kardeşlik Hukuku Nedir?

Tevbe
Tövbe et kardeşim guslünü al bir daha da sakın yaklaşma allah-ü Teala affedicidir, affı sever. Yaşın küçük mastürbasyon sağlık açısından çok tehlikeli bir şey ailene bir şey açıklamana gerek yok ama tekrarlamamanı şiddetle tavsiye ediyorum.


İsmail Özkan
SelamünAleyküm hocam bir hata yüzünden ben hergün o hata için tövbe ediyorum bir kere tövbe yeterlimidir yoksa o hata için her gün tövbe etmekte bir sorun varmıdır. Beni aydınlatırsanız çok sevinirim hocam

Okudunuz mu?  Kumru kuşu yenir mi? caiz mi?

Selamın Aleyküm hocam ben sigara kullanıyordum tövbe ettim bozdum ve bir daha tövbe ettim oda bozuldu ne yapmam lazım kefalet gibi bir şey ödememiz lazımmı


Hoca
Bir tövbe yeterlidir fakat günahı unutmayıp hatırlamak, bir daha işlememek açısından iyidir.
hepimiz geçmişte yaptığımız hatalar var ve her hatırladığımızda yüzümüz kızarır istiğfar ederiz.


İsimsiz,
Ben abartısız yüzlerce kez Tevbe Edip daha aradan bir gün bile geçmeden tevbemi bozuyorum artık utangaçlıktan tekrar tevbe etmeye yüzüm kalmadı en son Tevbemi bozduktan sonra o kadar öfkelenmiştim ki çok kötü beddua ediyordum kendime diyordum ki Allah’ım sen bana lanet et sen bana gazap et sen beni affetme sen beni cehenneme at ben ancak bunları hak ediyorum diyordum ne yapmam lazım artık bıktım Tevbe Edip Tevbemi bozmaktan ne yapmam lazım?


Kayıtsız Üye
Hayırlı günler,
İşlediğim bir günaha sürekli tövbe ediyorum ve ertesi gün kendimi tekrar o günahın içinde buluyorum 🙁 Önceleri pişmanlık duyarak tövbe ederdim ama artık bir alışkanlık olduğu için tövbe ediyorum resmen, pişmanlık duymadan. Bir yerde "tövbe edip ardından kaç kere bozan rabbiyle alay etmiş olur" diye okudum ve gerçekten çok kötü hissettim kendimi. Bu doğru mudur ? Bu ettiğim tövbenin artık hakiki olması için ne yapmalıyım ? Sadece dilimle değilde yüreğimle tövbe etmek için, o günahı tamamen terk etmek için ne yapabilirim ? Allah rızası için yardım edin

Okudunuz mu?  Katılım bankası altın hesabı

mum
< cehenneme at ben ancak bunları hak ediyorum >
Günde 70 defa tövbe edip af dilersen bu abartı sayılmaz, asla Allahtan ümit kesme
Kendine beddua etme, tövbe ederken günah işlememek için dire, direnmene rağmen bozarsan yine tövbe edip diren bu her gün her saat olsa bile


Kayıtsız Üye
Merhabalar hocalarım.Ben 24 yaşında üniversite mezunu bir gencim.Bu yaşıma kadar sayısız günahlar işledim ve Allah nasip etti 2 sene önce bütün günahlarıma tövbe edip namazlarıma başladım.Çok şükür namaz konusunda da şeytanın vesveselerinin üstesinden geldim Rabbimin yardımlarıyla.Ve halen namazlarımı düzenli olarak kılıyorum ve asla ama asla bırakmayı aklımın ucundan dahi geçirmedim Allah geçirtmesin de.(amin).Fakat bütün günahlarımın tövbesi tövbe ettiğim gibi kalmadı.Birkaç günahı bir türlü bırakamıyorum.Ne olduklarını açıkça söylemeyeceğim çünkü gizli işlediğim günahların tövbesinin de gizli kalması gerekiyor sizler de bilirsiniz ki…Ne kadar bozarsam bozayım her zaman Rabbimin kapısına gittim ve tövbemi yeniledim.Çünkü onun kapısından başka gidecek kapı yok.Çoğu şeyin bilincindeyim çok şükür.Velhasılıkelam müslümanın müslüman kardeşine yaptığı dua makbulmüş.Siz değerli kardeşlerimden ricam bu günahı bir daha dönmemek üzere terk etmem için lütfen bana dua ediniz.Allah hepinizden razı olsun. Yüce ALLAH’a emanet olun.

Okudunuz mu?  Esselatu vesselam aleyku ya rasulellah (selayı yazarmısınız)

Kayıtsız Üye
Hayırlı günler,sorum tövbe ve istimna ile ilgili:
6-7 ay önce tovbe ettim istimna yapmayacağıma hala yapmiyorum ama zorlanmaya basladim, gözüm günahlara kaymaya başladı,yapsam tövbem bozulacak,3 gün kefaret orucu tutmam gerektiğini de biliyorum, tövbeyi bozup 3 gün kefaret orucu tutsam nolur? Artık günahı işleyebilir miyim? Amacım bunu zevk olarak yapmak değil,kendime hakim olamiyorum bunu yapmasamda baska günahlar yapiyorum bu yüzden?! Geniş bir açıklama yazarsanız sevinirim.


mum
Tövbeyi bozmak günahtır ama oruç veya kefaret gerekmez. Zina korkusu varsa istimna yapılabilir onun dışında çirkin bir fiildir.


tövbe ettiğin şeyi tekrar yapmak, tövbe bozunca ne yapmalı, tövbe bozunca ne yapmak gerekir

Bu kategoride yer alan Ettehiyyatü türkçe okunuşu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tövbe ettiğimiz günahı tekrarlarsak bu durumda ne yapmamız gerekir ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.