Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:27
Namaz
Abone

Resulüm Sana vahyedilen Kitabı oku ve namazı kıl

Resulüm Sana vahyedilen Kitab’ı oku ve namazı kıl

Kayıtsız Üye
(Resulüm!) Sana vahyedilen Kitab’ı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki
namaz, çirkin ve kötü işlerden alıkoyar. Allah’ı anmak elbette (ibadetlerin)
en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir.
Ankebût suresi, 45. ayet.
Yukarıdaki ayet namaz hakkında size neler düşündürmektedir?


Cevap: (Resulüm!) Sana vahyedilen Kitab’ı oku ve namazı kıl

Galus
45- Ey Muhammcd, sana vahyolunan kitabı oku. Namazı dosdoğru kıl. Şüphesiz ki namaz, insanı fuhuş ve kötü şeylerden alıkoyar. Allahı anmak elbette en büyük ibadettir. Allah, ne yaptığınızı çok iyi bilir.

Okudunuz mu?  Namaz Miraçtan önce kaç rekat olarak indirilmiştir

Ey Muhammed, Kur’andan sana indirilen âyetleri insanlara oku. Allahtn sana farz kıldığı namazı gereği gibi kıl. Şüphesiz ki namaz insanı hayasızlıktan ve çirkin şeylerden korur.

Kulu hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyan namazdan maksat, Abdullah b. Ömer’den nakledilen bir görüşe göre camilerde okunan Kur’andır. Ancak Abdullah b. Abbas ve Abdullah b. Mes’ud’dan nakledilen ve Taberi tarafından da tercih edilen kuvvetli görüşe göre ise burada zikredilen namazdan maksat, bilinen namazdır.

Okudunuz mu?  Anne karnındaki 4-5 aylık bebeğin cenaze namazı kılınırmı?

Abdullah b. Abbas bu hususta şöyle demiştir: "Kıldığı namaz bir kimseyi hayasızlıktan ve kötülükten alıkoymuyorsa o kişi,"namazıyla Allahtan uzaklaşıyor demektir."

Abdullah b. Mes’ud da: "Kıldığı namaz bir kimsenin iyilik yapmasını sağlamıyor ve kötülükten alıkoymuyorsa o kişinin bu namazı onu ancak Allahtan uzaklaştırır." demiştir.

Okudunuz mu?  Şafiye göre buğday ve arpanın zekat miktarı ne kadar öğrenebilirmiyim?

Taberi, namazın kulu, hayasızlıktan ve kötülüklerden nasıl koruduğunu izah ederken özetle şöyle diyor: "Şayet namazın içinde, kulu, hayasızlıktan ve kötülüklerden men eden âyetler okunmasa bile kul en azından namazla meşgul olduğu anda hayasızlık ve kötülük yapmaktan beri olur.

Ayet-i kerimede: "Allahi anmak elbette en büyük ibadettir." buyurulmak-tadır. Âyet-i kerimenin bu bölümü, sahabi ve tabiin tarafından farklı şekillerde izah edilmiştir.

Okudunuz mu?  Yalnız başına namaz kılarken cemaatle namaza başlanırsa tek kılan ne yapar?

Selman-i Farisi, Ümmü Derda ve Katade’den nakledilen görüşe göre âyet-i kerimenin manası, mealde verildiği gibidir. Ümmü Derda demiştir ki: "Allahı anmak elbette en büyük ibadettir. Çünkü namaz kılman Allahı anmaktır. Oruç tutman Allahı anmaktır. Yaptığın her hayırlı iş Allahı anmaktır. Kötülükten her kaçınman Allahı anmaktır. Allahı anmanın en efdali ise onu layık olmadığı sıfatlardan arındırmaktır.

Okudunuz mu?  Kul hakkı namazı var mıdır?

Selman-ı Fârisi, "Amellerin en üstünü hangisidir?" diye sorana: "Kur’anı okumuyor musun? Elbetteki Allahı zikretmek en üstün ibadettir. Onu zikretmekten daha üstün bir ibadet yoktur." demiştir.

Abdullah b. Abbas, İkrime, Atiyye, Mücahid ve diğer bazı müfessirlere göre ise bu âyetin manası şöyledir: "Allanın sizi anması, sizin onu anmanızdan daha büyüktür." Taberi de bu görüşü tercih etmiştir.,

Okudunuz mu?  Seferi öğle namazı nasıl kılınır?

Abdullah b. Rabia diyor ki: "Birgün Abdullah b. Abbas bana dedi ki: "Allahı anmak elbette en büyük ibadettir." ifadesini anlıyor musun?" Dedim ki "Evet anlıyorum." "O halde ne demektir?" dedi. Dedim ki: "Namazın içinde Allahı teşbih etmek, ona hamdetmek, onu yüceltmek ve ayrıca Kur’an okumak ve benzeri şeyler yapmaktır." Dedi ki: "Sen acaip şeyler söyledin." Bunun manası o değildir. Bunun manası şudur: "Allah birşeyi emredip veya yasaklar da sizler o emir ve yasağın icabını yaparken Allahı düşünürseniz, Allah sizi, sizin onu düşünmenizden daha çok düşünür."

Okudunuz mu?  Namazda sureleri tekrarlamak neden kaynaklanır çözümü nedir

Ebu Mâlik ise bu âyeti şöyle izah etmiştir: "Namazın içinde Allanın kulunu anması namazdan daha büyüktür."

İbn-i Avn ise bu âyeti şöyle izah etmiştir: "Kulun kıldığı namaz ve o namazın içinde Allahı anması, namazın o kulu, fuhuş ve kötü şeylerden alıkoymasından daha büyüktür." [49]

Bu kategoride yer alan Hanefi mezhebinde ayak ve kol bilekleri açık namaz kıla bilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Resulüm Sana vahyedilen Kitabı oku ve namazı kıl Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.