Anasayfa
4 Eylül 2022, 15:00
sizden93
Abone

Muharrem ayının özellikleri nelerdir?

Muharrem ayının özellikleri nelerdir?

munzir
Muharrem ayının özellikleri nelerdir?


Cevap: Muharrem ayının özellikleri nelerdir?

Muhasibi
Muharrem-i şerif ayının fazileti ve orucu

” Muhakkak Allah indinde muteber olan ayların adedi on iki aydır.Allah’ın şu semavat ve arzı yarattığı gün,kitabında ilahi takvimde kararlaştırılmıştır.Bunlardan dördü de haram(hürmet edilmesi gereken)aylardır.(Tevbe-36.ayet)

Muharrem-i şerifin ilk günü ve onu takip eden günlerde kim ki;
”Ey Kerim olan Allah’ım!Sen ezeli ve ebedisin..Şu kavuşturmuş olduğun yeni sene içinde şeytan ve avanelerinden ve nefs-i emarenin tasallutundan,şerrinden beni muhafaza eyle” derse, şeytan; ”Biz senden ümidimizi kestik”der.Hz.Allah’ta o sene o kişiyi her türlü kötülüklerden koruyup muhafaza ederek ona iki melek vekil eder,buyrulmuştur.(Nüzhetül-Mecalis)
Sevgili peygamberimiz(s.a.v);
”Günün,senin devendir.Başını nasıl yeder çekersen,arkası da öyle gelir”,buyurmuştur.Günün başındaki dikkat,diğer tarafına da tesir ettiğine göre;senenin başındaki şevkimiz,dikkatimiz,niyetimiz ve forumduasi.com/dua-ile-ilgili-yazilar-tavsiyeler/20099-cuma-gunu-icinde-dualarin-kabul-edildigi-vakit.htmldualarımız da diğer kısımlara tesir edecektir.
Muharrem ayı;içinde zuhura gelen hadiseler,vuku bulan ilahi tecelliler ve islami bir tarih başlangıcı kabul edilmesi bakımından,Müslümanlar için büyük önem taşır.
Hürmet edilmesi gereken bir ay olduğu için ayet-i kerimede sabit olan bu mübarek ayın,ilk on gecesi de ,zilhicce’nin ilk on gecesinde olduğu gibi ”Leyali’i Aşara” yani on mübarek geceleri ihya etmek ve gündüzlerinde forumduasi.com/hanefi-mezhebinde-oruc/oruç tutmakla alakalı bir çok hadis-i şerif vardır.Ebu Hureyre(r.anh)’ın rivayet ettiği bir hadis-i şerifte,Efendimiz(s.a.v) şöyle buyurmaktadır:
”Ramazan-ı şerif orucundan sonra forumduasi.com/hanefi-mezhebinde-oruc/oruçların en faziletlisi,muharrem ayında tutulan forumduasi.com/hanefi-mezhebinde-oruc/oruçtur.Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim Tergıb C:2 syf:462)
Hz.Ali(k.v) de şöyle rivayet etmektedir:
”Ben RasulAllah(s.a.v)’in yanında otururken bir adam O’na;
-Ya RasulAllah!Ramazan ayından sonra hangi ayda forumduasi.com/hanefi-mezhebinde-oruc/oruç tutmamı bana emredersin? Deyince RasulAllah(s.a.v);
”Ramazan ayından sonra forumduasi.com/hanefi-mezhebinde-oruc/oruç tutacaksan,Muharrem ayında tut!Çünkü o Allah’ın ayıdır.O ayda bir gün vardır ki;Allah bir kavmin tevbesini o günde kabul etti ve diğer bir kavmin de o günde kabul edecektir”,buyurdu.(Tergıb C:2 )
Bu hadis-i şerifteki müjdeye dikkat etmek gerekir.Cenab-ı Hakk bir kavmin tevbesini kabul edecekse,bizlerde topluluk olarak,cemaat olarak ibadetlerimizde gayret göstermeliyiz.Bizlere böyle mübarek günler veren Mevla’mız,umulur ki bu günlerdeki esrarın hürmetine bizlere afv ve mağfiret ile muamalede bulunsun,ümmeti Muhammed’in hidayetini ziyadeleştirip hizmetlerimizi kıyamet sabahına kadar daim,baki ve ali kılsın(amin)

arşivden alıntı…


Cevap: Muharrem ayının özellikleri nelerdir?

melle
Muharrem ayı ve özellikleri nelerdir ? kısaca madde madde

Okudunuz mu?  Kendini zincire vurmak

Muharrem Ayının Özellikleri

Muharrem ayı hicri takvimin başlangıcıdır

Muharrem ayı Hz Ömer’in halifeliği döneminde hicri yılbaşı olarak kabul edildi. Bunun öncesinde farklı farklı olayların tarih başlangıcı olarak görülmesi pek çok karışıklıklara sebep oluyordu. Kimileri fil olayını, kimisi ficar savaşını ve zelzele olayını tarih başlangıcı olarak kabul etmişti. Hz. Ömer halifeliği döneminde Muharrem ayı içerinde gerçekleştiğinden dolayı hicreti hicri yılbaşı olarak düzenledi.

Okudunuz mu?  Çizgifilm Karakterlerini Sevmek Günah Mıdır

İslamiyet’ten önce de Muharrem ayına ehemmiyet verilirdi.

İslam öncesi cahiliye döneminde de muharrem ayına önem verilir ve savaşılması yasak olan 4 aydan biri kabul edilirdi.

Muharrem ayı ayların önderidir

Resulullah (asm) buyuruyor ki:
İnsanların önderi Hz. Adem, Arapların Hz. Muhammed, Rumların Süheyp, İranlıların Selman, Habeşilerin Hz. Bilal, dağların Tûr-i Sina; ağaçların sidre, ayların Muharrem, günlerin cuma, sözlerin Kur’an, Kur’an-ın Bakara Suresi, Bakara suresinin önderi ise Ayet-ül Kürsî’ dir. (İmam Suyuti)

Okudunuz mu?  Namazda otururken ayaklarım ağrıyor

Muharrem ayında Allah’ın rahmet ve Bereketi he zamankinden fazladır

Allah’ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Allah’ın lütuf ve ihsanını coşup aktığı bir aydır.
Allah’ın (cc) ayı, günü ve yılı olmaz. Ancak; Peygamberimiz bu ifade ile Allah’ın (cc) rahmetine ermenin önemli bir fırsatı olduğu vurgulamıştır.

Okudunuz mu?  Cennetin içi nasıldır?

Muharrem ayı tarihte pek çok önemli olayların gerçekleştiği bir aydır.

Bu ayda cenab-ı Allah pek çok peygamberine ihsanlarda bulunmuştur Özellikle Muharremin 10. Günü olarak bilinen aşure günü tarihte pek çok hadiselere tevafuk etmektedir

Muharrem ayının ilk on günü daha bir faziletlidir

Okudunuz mu?  Gusül sırasında balgam

Efendimiz ümmetine bu günlerin çok ehemmiyetli olduğunu bu günlere saygıda kusur edilmemesi gerektiğini haber vermiştir:
Ey ashabım ve ümmetim! Muharrem ayının ilk on günü çok dikkatli olun. O günlere saygıda kusur etmeyin. Bu günlerde oruç tutmak ve diğer amelleri yapmak çok sevaptır. Muharrem ayının ilk on gününde Allah (cc) yeri ve göğü yaratmıştır. Kıyamet ise o günler içinde kopacaktır. Mevla Teala Muharrem ayının ilk on günü içinde; Nuh (as)’ı tufandan kurtarmış, inanmayan kafirleri de suda boğmuştur. (Gunyet’üt Talibin)

Okudunuz mu?  Teşrik tekbiri kazası

muharrem ayının özellikleri

Bu kategoride yer alan Namazı kıldıktan sonra parmağımda kan gördüm namaz geçerlimidir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Muharrem ayının özellikleri nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.