Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:50
missa03
Abone

Manevi temizlik ne demektir?

Manevi temizlik ne demektir?

Kayıtsız Üye
ben manevi temizliği bulamadım 😀


Cevap: manevi temizlik ne demektir?

mumsema
إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ

Maddi ve Manevi Temizlik

Temizlik, kişinin maddi ve manevi kirlerden arınması, iç ve dış dünyasının temiz olması demektir. Dinimizde temizlik, bir kısım ibadetlerin şartı olduğu gibi, sağlıklı yaşamanın da bir gereğidir. Allah sevgisini kazanmaya vesiledir. Kur’an-ı Kerim’de Oku fermanından sonra Elbiseni temiz tut (1) ayetinin nazil olması, Hadis-i Şerifte de, Temizlik İmanın yarısıdır (2) buyrulması, İslam dininin temizliğe verdiği önemi belirtmektedir.

Okudunuz mu?  Yüzü siyah olduğu için, babası kızını vermek istemediği sahabi kimdir?

Sağlığın korunmasında temizliğin rolü çok büyüktür. Vücudumuzu mikrop ve bakterilerden koruyabilmek için; yemekten önce ve sonra ellerin yıkanması, dişlerin fırçalanması gerekir. Bu önemli davranışlar Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.)’den bizlere şöyle aktarılmaktadır. "Yemeğin bereketi yemekten önce ve sonraki yıkamalardadır"(3) "Misvak ağzı temizler, Rabbi hoşnut eder (4)
Aşırı kilo, diyabet, koah gibi yaşam kalitesini düşüren hastalıkların önlenmesi noktasında dikkatli beslenmek, zararlı yiyecekleri ve içecekleri tüketmemekte önemli bir ilkedir. Efendimiz bir hadislerinde bizlere şöyle uyarıda bulunmaktadır. İnsanoğlu midesinden daha zararlı bir kap doldurmamıştır. İnsanoğluna belini doğrultacak birkaç lokma kâfidir. Mutlaka yemesi gerekiyorsa üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini de nefes alıp vermeğe bırakmalıdır. (5)

Okudunuz mu?  Sahabe isimleri ve özellikleri

Dünya ve ahiret mutluluğumuzda maddi temizlik kadar manevi temizlikte önemlidir. Manevi temizlikte ilk adım tövbedir. Çünkü tövbe manevi kirlerden arınma vesilesidir. Abdestimiz, guslümüz, namaz kılmak için bedenimizi, elbisemizi ve namaz kılacağımız yeri temiz tutmamız, namazımız, orucumuz, zekâtımız, haccımız, Kur’an-ı kerim okumamız hepsi birer manevi arınmadır. Yüce Rabbimizde bizi, tövbeye, iman etmeye ve Salih ameller işlemeye çağırmakta ve bizlere şöyle müjde vermektedir. Ancak tövbe ve iman edip iyi işler yapanlar başkadır. Allah onların kötülüklerini iyiliklere çevirir. Allah çok bağışlayıcıdır; engin merhamet sahibidir. (6)

Okudunuz mu?  Erkeklerin sünnet olması şart mı

Maddi kirlerden temizliğe riayet etmekle, dengeli beslenmekle, zararlı alışkanlıklara müptela olmamakla, manevi kirlerden ise tövbe ederek, Rabbimizin emirlerine uyarak, yasaklarından kaçınarak arınacağız. Hayatımızı yaşanmaz hale getiren, kanser, diyabet, koah gibi hastalıklara sebep veren kötü ve zararlı alışkanlıklardan, duygularımızı kirleten yanlış söz ve davranışlardan uzak duracağız. Yüce Rabbimizin ayetiyle hutbemi sonlandırıyorum. …Şüphesiz ki Allah, çok tövbe edenleri sever, çok temizlenenleri sever (7)

Okudunuz mu?  Yön bulmada kullanılan yöntemlerin açıklaması nasıldır?

Erzincan İl Müftülüğü Hutbe Komisyonu
1. Müddessir, 74/4
2. Müslim Taharet 1
3. Ebu Dâvud, Et’ime, 12 (IV, 136)
4. Buharî, Savm, 27 (II, 234)
5. İbn Mâce, Etıme: 50
6. Furkan, 25/ 70
7. Bakara, 2/222


Cevap: manevi temizlik ne demektir?

Kayıtsız Üye
ruh ve beden temizliği demek

Okudunuz mu?  Mikatı ihramsız geçme cezası (Mîkât (ihrama Girme Yeri))

Cevap: manevi temizlik ne demektir?

Kayıtsız Üye
manevi temizlik ,insanın düşüncelerinin temiz olması demektir.


manevi temizlik, manevi temizlik ne demektir

Bu kategoride yer alan Komsuluk ilişkisi ilgili soru başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Manevi temizlik ne demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.