Anasayfa
8 Mayıs 2021, 8:28
sizden06
Abone

Şafii ve Hanefi Mezheplerine göre Sehiv secdesi

Şafii ve Hanefi Mezheplerine göre Sehiv secdesi

Juno
Sevhi secdesi gereken haller.


Cevap: Sevhi secdesi

sametcftc1
Sevhi sevcdesi diye bişeymi varmış ? Sehiv secdesini mi diyorsun ?


Cevap: Sevhi secdesi

Sumame
Bu mezhebe gore değişir.

Şafii’ye gore sehiv secdesi:

Şafii’de secde-i sehv ve secde-i tilavetSecde-i sehv, yanılma secdesi demektir. (Secde-i sehvi gerektirecek bir şey yapıldığı zaman,) secde-i sehv yapmak, sünnet-i müekkededir.Secde-i sehv, şöyle yapılır:

Okudunuz mu?  Namazda sallanmak?

Namazın sonunda tekbir alıp secdeye varılır, diğer secdelerde olduğu gibi üç kere, Sübhane Rabbiye’l-a’la ve bihamdihi denir, sonra; Sübhanellezi la yenamu ve la yeshu (Uyumayan ve yanılmayan Rabbim, bütün kusurlardan münezzehtir) denir. Sonra oturulur ve iki secde arasında okunan: Rabbiğfir li verhamni vecburni verzukni vehdini ve afini ve’fu anni (Ya Rabbi! Günahlarımı bağışla, bana rahmet eyle, eksiklerimi kapat, bana rızık ver, bana hidayet nasib eyle, bana afiyet ver ve beni affeyle) okunur.İkinci defa secdeye varılır. Aynı teşbihler okunur. Sonra secdeden doğrulup oturulur ve selam verilir.Secde-i sehv yapmayı gerektiren haller:1-Birinci teşehhüd ve kunut gibi, namazın Eb’az olan sünnetlerinden birini, unutarak veya kasden terketmek.2-Kıldığı rekât sayısında şüpheye düşmek. Mesela dört rekâtlı bir namazı kılarken, içinde bulunduğu rekât üçüncü mü, dördüncü mü diye tereddüt eden kişi, üçüncü rekâtte olduğunu kabul edip bir rekât daha kılar. Namazının sonunda, secde-i sehv yapar.Birinci rekâtın secdesinde iken rüku edip etmediğinde şüpheye düşen kimse, hemen rükua geri dönüp oradan itibaren rekâtını tamamlar, yani rükudan sonra itidal yapar, sonra da secdelerini yapar. Sonra da namazın sonunda secde-i sehv yapar.3-Kasden yapılınca namazı bozan bir işi, yanılarak yapmak. Mesela fazla bir rekât kılmak, fazla bir rüku yapmak veya fazla bir secde etmek gibi.4-Fatiha, son oturuştaki teşehhüd ve bu teşehhüddeki salevat gibi bir rüknü, esas yerinde okumakla beraber, başka bir yerde tekrar okumak. Mesela Fatihayı oturuşlarda, teşehhüdü veya salavatı ayakta okumak gibi.İmama uyan bir kimse; secde-i sehv yapmayı gerektirecek bir iş yaparsa secde-i sehv yapmaz. Ancak imam secde-i sehv yaptığı zaman, cemaat de yapar

Okudunuz mu?  Gusül alırken ağza ve burna hangi el ile su verilir?

Cevap: Sevhi secdesi

Ercan
Sorularınızı sizden gelen sorular kısmına konu açarak sorunuz.

Bu kategoride yer alan Tıpta Ayıp Var mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şafii ve Hanefi Mezheplerine göre Sehiv secdesi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.