Anasayfa
7 Mayıs 2021, 13:38
Sure Ayet
Yönetici

Fatiha suresi neden indirilmiştir?

Fatiha suresi neden indirilmiştir?

Kayıtsız Üye
Fatiha suresi neden indirilmiştir Fatiha suresinin ne için nazil olduğu hakkında bilgi verir misiniz ?


Cevap: fatiha suresi neden indirilmiştir?

Hoca
Fatiha suresi neden indirilmiştir?

Fatiha Sûresinin İniş Sebepleri


1-el-FÂTİHA
Müddesir sûresinden sonra Mekke’de inmiştir. 7 (yedi) âyettir. Kur’an’ın ilk sûresi olduğu için açış yapan, açan manasına "Fâtiha" denilmiştir. Diğer adları şunlardır: Ana kitap manasına "Ümmü’l-Kitâp" dinin asıllarını ihtiva eden manasına "el-Esâs", ana hatlarıyla İslâm’ı anlattığı için "el-Vâfiye" ve "el-Seb’u’l-Mesânî", birçok esrarı taşıdığı için "el-Kenz". Peygamberimiz "Fâtiha’yı okumayanın namazı olmaz" buyurmuştur. Onun için, Fâtiha, namazların her rekâtında okunur. Manası itibariyle Fâtiha, en büyük dua ve münâcâttır. Kulluğun yalnız Allah’a yapılacağı, desteğin yalnızca Allah’tan geldiği, doğru yola varmanın da doğru yoldan sapmanın da Allah’ın iradesine dayandığı, çünkü hayrı da şerri de yaratanın Allah olduğu hususları bu sûrede ifadesini bulmuştur. Kur’an, insanlığa doğru yolu göstermek için indirilmiştir. Kur’an’ın ihtiva ettiği esaslar ana hatları ile Fâtiha’da vardır. Zira Fâtiha’da, övgüye, ta’zime ve ibadete lâyık bir tek Allah’ın varlığı, O’nun hakimiyeti, O’ndan başka dayanılacak bir güç bulunmadığı anlatılır ve doğru yola gitme, iyi insan olma dileğinde bulunulur.

Okudunuz mu?  Haşr süresinin son 3 ayetinin açıklanması

Cevap: fatiha suresi neden indirilmiştir?

Kayıtsız Üye
beğendim teşekkürler benimde şunlarım var:
el-FÂTİHA Müddesir sûresinden sonra Mekke’de inmiştir. 7 (yedi) âyettir. Kur’an’ın ilk sûresi olduğu için açış yapan, açan manasına "Fâtiha" denilmiştir. Diğer adları şunlardır: Ana kitap manasına "Ümmü’l-Kitâp" dinin asıllarını ihtiva eden manasına "el-Esâs", ana hatlarıyla İslâm’ı anlattığı için "el-Vâfiye" ve "el-Seb’u’l-Mesânî", birçok esrarı taşıdığı için "el-Kenz". Peygamberimiz "Fâtiha’yı okumayanın namazı olmaz" buyurmuştur. Onun için, Fâtiha, namazların her rekâtında okunur. Manası itibariyle Fâtiha, en büyük dua ve münâcâttır. Kulluğun yalnız Allah’a yapılacağı, desteğin yalnızca Allah’tan geldiği, doğru yola varmanın da doğru yoldan sapmanın da Allah’ın iradesine dayandığı, çünkü hayrı da şerri de yaratanın Allah olduğu hususları bu sûrede ifadesini bulmuştur. Kur’an, insanlığa doğru yolu göstermek için indirilmiştir. Kur’an’ın ihtiva ettiği esaslar ana hatları ile Fâtiha’da vardır. Zira Fâtiha’da, övgüye, ta’zime ve ibadete lâyık bir tek Allah’ın varlığı, O’nun hakimiyeti, O’ndan başka dayanılacak bir güç bulunmadığı anlatılır ve doğru yola gitme, iyi insan olma dileğinde bulunulur.

Okudunuz mu?  Saf Süresi Nüzul Sebebi

Nüzul zamanı: İlk nazil olan vahiylerden biridir. Sahih hadislerden Fatiha’nın Hz. Muhammed’e (s.a.) nazil olan ilk tam sure olduğunu öğreniyoruz. Bundan önce Alâk, Müzzemmil, Müddessir surelerinin bölümleri olan birbirine benzer birkaç ayet nazil olmuştur.

Konu: Bu sure aslında, Allah’ın kendi kitabını okumak isteyenlere öğrettiği bir duadır. Okuyucuya şu dersi öğretmek için Kitab’ın en başına yerleştirilmiştir: Eğer samimi olarak Kur’an’dan yararlanmak istiyorsan, Alemlerin Rabbi’ne bu şekilde dua etmelisin.
Bu önsöz, okuyucunun kalbinde Alemlerin Rabbi’nden hidayet dileme -hidayeti ancak O verebilir- konusunda kuvvetli bir istek uyandırmayı amaçlar. O halde Fatiha, dolaylı olarak incelemek ve Alemlerin Rabbi’nin, bilginin tek kaynağı olduğu gerçeğini kabul etmek olduğunu öğretmektedir. Bu nedenle, kişi Kur’an’ı incelemeye, O’ndan Hidayet dileyerek başlamalıdır.

Okudunuz mu?  Vedduha suresi Kuran'ı Kerimde kaçıncı sayfada ve kaçıncı sure?

Konusu nedeniyle, Fatiha ile Kur’an arasındaki ilişkinin, bir giriş ve kitap ilişkisi değil, bir dua ve ona cevap niteliğinde bir ilişki olduğu açığa çıkmaktadır. Fatiha, kulun duası, Kur’an ise, Mâbud’un kuluna verdiği cevaptır. Kul, kendisine doğru yolu göstermesi için Allah’a yalvarır; Allah da duaya cevap olarak, tüm Kur’an’ı onun önüne koyar ve sanki şöyle der: "İşte, benden dilediğin Hidayet!"

Okudunuz mu?  Cin suresi arapça okunuşu

Cevap: fatiha suresi neden indirilmiştir?

yasemin
Çünkü Fatiha Suresi Kuranı Kerimin tüm hakikatleri içinde gizlenen , Tüm kitabı içinde barındıran suredir , iki kere inmiştir Hicr suresi 87 ayette şöyle denir : Andolsun ki, biz sana tekrarlanan yedi âyeti ve yüce Kur’an’ı verdik. Kuranın projektörü gibi bir suredir , yansıtıcıdır , her kelimesi bir ayetle ilişkilidir . Fatiha Kuranın özeti , namazda ayrılmaz parçasıdır . Peygamberimizde Sav Fatiha Suresini namazın olmazsa olmazı olarak nitendiriyor , bu özelliği ile de Fatiha suresi müminin bütün hayatını çepeçevre kuşatan bir nitelik arz ediyor .


mevsim
fatiha suresi namazda okunmazsa o namaz kabul olmaz. Allah a ibadetlerimizden en önemlisi namazdır . eğer bu ibadeti gerçekleştirmezsek çok günahımız olur. zira gerçekleştirirsek Allah katında çok sevabımız olur. Kardeşlerim namazı bir direk gibi düşünelim kuranı , orucu,zekatı ve şehadeti ise birer kablo direk olmadan kablolar ne işe yarar. düşünelim . şimdi bir salavat getirin . ve şimdi salavatınıza şükür edin . zira siz Allahın en sevdiği kulusunuz. yoksa şimdi şu an salavat getirip salavatınıza şükür edebilirmiydiniz şimdi bu yazıyı paylaşın paylaşınki herkes salavat getirip şükür etsin

Okudunuz mu?  Arapça-türkçe temizlik ile ilgili hadisi şerifler ve ayetler

fatiha suresi neden indirilmiştir, fatiha suresi neden indirildi, fatiha suresi hangi olay üzerine inmiştir

Bu kategoride yer alan İhlas suresi kuranın kaçıncı süresidir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Fatiha suresi neden indirilmiştir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.