Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:23
Namazlar
Yönetici

Namazda bayanların ellerini göğüsleri üzerine koymalarının delili nedir?

Namazda bayanların ellerini göğüsleri üzerine koymalarının delili nedir?

Fetva Meclisi
Namazda bayanların ellerini göğüsleri üzerine koymalarının delili nedir? Kadınlar namazda ellerini erkekler gibi bağlayabilirler mi?

Namazda, sağ el sol elin üstüne gelecek şekilde elleri bağlamanın sünnet olduğu hadislerle sabittir (Buhârî, Ezân 87; Müslim, Salât 54; Ebû Dâvûd, Salat 120; Tirmizî, Mevâkîtü’Salât 75; İbn Mâce, İkâmetü’s-Salât 3; Taberânî, Mu’cemü’l-Kebir, XI, 7). Ancak sünnette bu bağlamanın nerede olacağına dair bir hüküm yoktur. Erkekler bazı mezheplere göre göbek altından, bazı mezheplere göre göğüslerinin üzerine, bazılarına göre ise göğüs altından (göbek üstünden) ellerini bağlarlar. Bu konuda her bir mezhep, sahabe ve tabiin büyüklerinden birinin söylediğini veya ondan gördüğü uygulamayı tercih etmiştir. Kadınların ellerini bağlaması, namazda elleri bağlamanın sünnet olduğunu kabul eden âlimlerin ittifakına göre, göğsün üzerine bağlama şeklindedir. Bu bağlama şekli, kadınların vücut yapısı bakımından tesettürün ruhuna daha uygun bir davranış olarak yorumlanmıştır. Bu yorum ve eskiden beri süren uygulama, kadınların el bağlamalarının Hz. Peygamber devrinde de böyle olduğunu ileri sürmeye imkân verecek nitelikte gözükmektedir (İbnü’l-Hümâm, Fethulkadir, I, 291-292, Beyrut, 1424/2003; Mevsılî, İhtiyâr, İstanbul, ts. I, 49; Tahânevî, İ’lâü’s-Sünen, II, 191-200, Karaçi, 1414). Namazda ellerin nerede bağlanacağına dair ileri sürülen görüşler, namazın esasını ilgilendiren hususlardan olmadığından bu görüşlerin herhangi birine göre davranan bir kişinin namazına halel gelmez.

Okudunuz mu?  Namazdan sonra Âyetel-kürsî okumanın hükmü nedir?

Cevap: Namazda bayanların ellerini göğüsleri üzerine koymalarının delili nedir?

EHLİMAN
Kadınlar ellerini namaz kılarken göğüslerin üzerinden erkekler de göbek altından bağlamaktadır.Bu sünnettir.Fakat bazı mezheplerin değişik uygulamaları da bulunmaktadır.Önemli olan ibadet etmek ve namazı kılmaktır.


kadınlar namazda ellerini nasıl bağlar, kadınlar neden namazda ellerini, namazda kadınlar ellerini nasıl bağlar

Bu kategoride yer alan Kadınlar başı açık ve çorapsız namaz kılabilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazda bayanların ellerini göğüsleri üzerine koymalarının delili nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.