Anasayfa
13 Haziran 2021, 12:39
Namazlar
Yönetici

Müdrik, mesbûk, lâhik ne demektir? Bunlar namazlarını nasıl kılarlar?

Müdrik, mesbûk, lâhik ne demektir? Bunlar namazlarını nasıl kılarlar?

Fetva Meclisi
Müdrik, mesbûk, lâhik ne demektir? Bunlar namazlarını nasıl kılarlar?

Müdrik sözlükte idrak etmiş, yetişmiş, kavuşmuş gibi anlamlara gelir. Dini terim olarak, imama en geç birinci rekâtın rükûunda yetişip namazını imamla birlikte kılan kişiye denilir.
Lâhik, namaza imamla başlayıp, namaz esnasında abdestinin bozulması gibi başına gelen bir durum sebebiyle namaza ara vermek zorunda kalan ve bu sebeple namazın bir kısmını imam ile birlikte kılamayan kimse demektir. Bu durumda olan kişi usulünü bilirse abdest alıp geldikten sonra namazına devam eder. Usulünü bilmezse namazı baştan tekrar kılar.
Mesbûk, cemaatle kılınan namaza baştan yetişemeyip ilk rekâtın rükûundan sonra imama uyan kimse demektir. İmam ile birlikte sübhanAllah diyecek kadar rükûda bulunmayan kimse o rekâtı kaçırmış sayılır. Mesbûk, imam selam verince, sehiv secdesi yapmazsa, beklemeden ayağa kalkar ve cemaatle kılamadığı rekâtları tek başına tamamlar.
Mesbûk, imamla birlikte kılamadığı rekâtları kılarken, tek başına namaz kılan kimse gibidir. Tek başına namaz kılarken Fâtihadan sonra sure veya ayet okuduğu rekâtlarda okur, okumadıklarında okumaz
(Fetâvây-ı Hindiyye, I, 120; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 594-599).

Okudunuz mu?  Namazdan sonra 33er defa tesbihat yapmanın dayanağı var mıdır?

Cevap: Müdrik, mesbûk, lâhik ne demektir? Bunlar namazlarını nasıl kılarlar?

DELFİN
Bazı durumlarda cemaate sonradan yetişen kimselerin durumlarını açıklamak için söylenen terimlerdir yada kişilerin durumlarıdır.Buna göre hangi rekatta yetişen ve imam nerede uyması yada kaçırdığı rekatları nasıl kılınması gerektiğini Müslümanların öğrenmesi gerekmektedir.

Okudunuz mu?  Birahmetike ya erhamerrahimin namazda nerede okunur?

Cevap: Müdrik, mesbûk, lâhik ne demektir? Bunlar namazlarını nasıl kılarlar?

Ebu Ducane
lahik, mesbuk müdrik kavramlarını her müslüman öğrenmelidir. Bilgi için teşekkürler


lahik nedir, lahik, mesbuk nedir

Bu kategoride yer alan Teravih namazı kılana kaza niyetiyle tabi olma (hanefi-şafii) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Müdrik, mesbûk, lâhik ne demektir? Bunlar namazlarını nasıl kılarlar? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.