Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:59
temizlik
Yönetici

Güneş enerjisi suyu ile abdest alınır mı

Güneş enerjisi suyu ile abdest alınır mı

Fetva Meclisi
Güneş enerjisi ile ısıtılan su ile abdest almanın hükmü nedir?
güneş enerjisi ile abdest alınır mı
güneş enerjisi suyu ile abdest alınır mı

Klasik fıkıh kaynaklarımızda güneş altında bırakılan bakır, tunç, alüminyum gibi kaplardaki su ile abdest almanın mekruh olduğu belirtilmektedir. Ancak bu hüküm, güneş altında bekletilen suyun baras (alaca) hastalığına sebep olacağını ifade eden bir rivayete dayandırılmaktadır (Zeylaî, Tebyînü’l-hakâik I, 87; İbnü’l Hümam, Fethu’l-Kadîr I, 56; Mâverdî, el-Havi’l-kebîr, I, 52). Bu hadis zayıf kabul edilmektedir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, Tahâre 7; Dârakutnî, es-Sünen, Tahâre 7; İbn Kudâme, el-Muğnî, I, 46). Yine kaynaklarda testi, küp, çömlek gibi topraktan yapılan kaplardaki su ile abdest almanın ise sakıncasının olmadığı belirtilmekte (Şirbînî, Muğnî’l-muhtâc I, 19; Hâşiyetü’l-Büceyremî ale’l-Hatîb, I, 244); gerekçe olarak da bu kaplardaki suyun hastalığa sebep olmadığı gösterilmektedir. İmam Şafiî de güneşte ısıtılan su ile abdest almayı sadece tıbbi açıdan mekruh gördüğünü ifade etmektedir (Şafiî, el-Ümm I, 3). Ayrıca Şafiî kaynaklarda, söz konusu hükmün, kaptaki suyun tabiatını değiştirecek derecede sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerle alakalı olduğuna dikkat çekilmektedir (Şirbînî, Muğnî’l-muhtâc I, 19). Sonuç olarak güneş altında ısıtılan su ile abdest almanın uygun bulunmayışının gerekçesi bir hastalığa neden olmasıdır. Ancak günümüzde güneş enerjisi ile ısıtılan suyu kullanmanın bir sakıncası bilinmemektedir. Dolayısıyla böyle bir su ile abdest almak ve gusül etmekte dinen bir sakınca yoktur.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti aldıktan sonra osurmak

Cevap: güneş enerjisi suyu ile abdest alınır mı

EHLİMAN
Yurdumuzda bir çok yerde güneş enerjileri bulunmaktadır.Bu enerjiler ile ısıtılan sularda abdest ve gusül alınabilmektedir.Bunların bir sakıncası olmadığı söylenmektedir.Zaten direk güneş altında açıkta beklememektedir.Kapalı olarak ısıdan faydalanmaktayız.


güneş enerjisi ile ısınan suyla abdest alınır mı, güneş enerjisi ile gusül abdesti alınır mı, güneş enerjisiyle abdest alınır mı

Bu kategoride yer alan Kolonya abdesti bozar mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Güneş enerjisi suyu ile abdest alınır mı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.