Anasayfa
8 Haziran 2022, 21:27
temizlik
Yönetici

Cünüp olarak uyumak, yemek ve içmekte bir sakınca var mıdır?

Cünüp olarak uyumak, yemek ve içmekte bir sakınca var mıdır?

Fetva Meclisi
Cünüplük, cinsel ilişki veya şehvetle meninin gelmesi sebepleriyle meydana gelen ve belirli ibadetlerin yapılmasına engel olan hükmî kirlilik halidir. Cünüp olan bir kimse, namaz kılmak ve Kur’an okumak gibi ibadetleri yerine getiremez. Dolayısıyla, ibadetlerini yapmaya engel olan bu durumdan ilk fırsatta guslederek kurtulmaya çalışmalıdır. Öte yandan bu durumdaki bir kimse ihtiyaç halinde, herhangi bir namazın geçmesine sebebiyet vermemek kaydıyla, cinsel bölgesinin maddi temizliğini yaptıktan sonra abdest alarak ya da sadece el ve ağzını yıkayarak uyuyabilir, yiyip içebilir ve başka işlerle meşgul olabilir (Buhârî, Gusül, 27; Müslim, Hayz, 6 (21, 22, 24). Çünkü cünüplük, gusül ve abdest gibi özel bir temizliği gerektirmeyen işlerin yapılmasına engel değildir. Hz. Peygamber, cünüp olmakla müminin necis/maddeten pis olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23). Fakat cünüp birinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram, elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür. Bu itibarla zorunlu bir durum olmadıkça insan hemen boy abdesti almalı ve bir an önce yıkanıp temizlenmelidir.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti alırken müzik dinlenir mi ?

Cevap: Cünüp olarak uyumak, yemek ve içmekte bir sakınca var mıdır?

EHLİMAN
Aslına bakacak olursak cünüp olan kimsenin yemesi içmesi yada uyumasında bir sakınca olmamaktadır.Fakat önemli olan bunun süresidir.Yani Müslüman kimse cünüp olduğu zaman gusül abdestini geciktirmemesi daha faziletlidir.Namaz saati girmeden gusül abdestini alması gerekir.

Okudunuz mu?  Gaz çıkarmak gusül abdestini bozar mı

Cevap: Cünüp olarak uyumak, yemek ve içmekte bir sakınca var mıdır?

DunyadaBaris
Halkimiz olarak "cok buyuk gunah" veya "sanssizlik ve ugursuzluk getiren" olarak gosterilen ve çok buyuk bir tepki ile bakilan cenabetlik, anladigim kadariyle aslinda var sayildigi kadar buyuk bir gunah degil.
Sonuc olarak, abdestiniz bozulmustur. Kucuk abdesti bozan tuvelete cikma, yellenme, bir yerinizin kanamasi veya benzeri seyler nelerse, buyuk (vucud) abdestini bozan da meni gelmesi veya cinsel iliski gibi durumlar. Her ikisinde de namaz kilamaz, veya camiye girmememiz gerekir, cunku temiz degiliz.

Okudunuz mu?  Abdesti Bozan Durumlar

Dinimiz ne güzel bir kural koymus, cinsel iliski sonrasi yikaniniz. Temizlik çok onemli cunku cinsel iliski sonrasi yikanmayanlarda muhtemel rahatsizliklar olabiliyor.

Ehliman arkadaşimizin belirttigi gibi, cenabetligi iki namaz arasindan disariya tasirmamak onemli, fakat bunun sebebi dinimizin herkezi namaz kildigini var saymasindan kaynaklaniyor.
Eger namaz kilmiyorsaniz, cunup olmussunuz olmamissiniz, zaten gunaha giriyorsunuz, bir şey farketmiyor. Eger namaz kilacaksiniz, haliyle gusl abdestinizi almaniz gerekiyor.

Okudunuz mu?  Yara kabuğu gusle mani midir

Ben din adami degilim ama okuduklarimdan vardigim nokta budur.
Saygilar.


Cevap: Cünüp olarak uyumak, yemek ve içmekte bir sakınca var mıdır?

Kayıtsız Üye
Ben şimdi gece boşaldım.Gece gusül alamam.Sabah alsam olurmu ?


Selam2
Sabah namazının vakti geçmeden gusül alıp namaz kılmak zorundasın.

Okudunuz mu?  Köpeğe dokunmak abdesti bozar mı?

Kayıtsız Üye
Peki sabah namaz kılmayacaksak yinede namazdan önce gusül almak şartmıdır??

Cünüp uyuyup sabah namazına kalkmasak hatta 3-4 namaz vaktini cünüp geçirmenin günahı nedir? Dinden cıkarmıyız?


emre
Müslüman olmanın 5 şartı var. Bu şartlardan birisi de NAMAZ kılmaktır. Her Müslüman namaz kılmak zorundadır. Haliyle gusül almak zorundadır.


Kayıtsız Üye
Ben gece culup yattım yani boşalıp yattım ve sabah ilk işim abdest almak oldu ve ben yattigim yorgani yastığı degistirmem gerekir mi yani bita yatarsam o yorganla yatakla abdest bozulur mu bide culupken montumu gidiyim zaman onuda degistirmem gerekir mi

Okudunuz mu?  Necaset nedir kaça ayrılır? Kısaca

emre
Meni değmişse sadece yıkayın ve tekrar giyin yok onunla namaz kılamazsınız. Çarşafıda ister yıkayın yada yıkamayın bir önemi yok sadece temizlik açısından önemi var. Benden cenabet olur gusül alırsınız temizlenir. Giysiler ile bir ilgisi yok. Giysiler cenabet olmaz.


Kayıtsız Üye
Cunup yattigimizda başımıza bir iş gelirmi kotuluk veya bela gibi bide gezersek nolur

Okudunuz mu?  Gusülde ağza ve burna su vermenin ölçüsü nedir?

Sabır
Eğer namazlarını kaçırmazsan cunüp yatabilirsin başına bir şey gelmez. Önemli olan namazını kılmandır.


Sontokatci
Yemek yemeden önce ağzını ve elini yıkaman lazım.


Kayıtsız Üye
Abi Ben dun bonyo yaptim bugünde yaparsam annem soracak nie bugünde girdin fln anlayacak utanacam 3 gun gectikten sonra yapacam Allah afedermi


#UguR
Gusül gerektiren durumunuz varsa 1 namaz vakti geçmeden alın çünkü namazları kılmanız gerekir. Annenler uyurkende banyoya girersin. Zaten gusül almak 10 dk felan tutar. O ne der bu ne der şeytan işi değil midir? Şeytan sizi aldatmasın namazlarınızı geciktirmeyin.

Okudunuz mu?  Ateşte pişen şeyi yemenin abdeste etkisi

Şem’a
Anneden utanabilirsin ama asıl utanılacak kişi Allahtır ve seni gözetleyen meleklerdir


Kayıtsız Üye
dinden çıkmak için Allahın emir ve yasaklarını kabul etmemeniz vede şirk koşmanız gerekli aksi halde günahkar olursunuz.


Kayıtsız Üye
dostum sakın ola ki cünüp gezme. tabii kendi kararın karışamam ama daha taze başımdan geçen bir olayı anlatayım. cünüpken zorunlu olmadığı halde dışarı çıkıp biraz gezdim ve ağır bir kaza geçirdim. şahsen cünüplüğüme bağladım elimde gusül abdesti almak için imkan varken almadım,sonra alırım dedim. Allah’ın bana bir cezası diye düşünüyorum. tavsiyem kesinlikle ne olursa olsun gusül abdestinizi geciktirmeyin.

Okudunuz mu?  Guslü gerektiren haller ve Guslü gerektirmeyen Haller

Kayıtsız Üye
İlişkiye girdim ve elimi ağzımı yıkadım bir şeyler yiyip içtik ve tekrar ilişkiye girdik bunun bir sakıncası var mı veya dinen günah mı


ACİLSERVİS
Her hangi bir sakıncası yoktur.


cünüp uyumak, cenabet uyumak, cünüp uyumak günah mı

Bu kategoride yer alan Fiskiye ile gusül abdesti alınır mı ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cünüp olarak uyumak, yemek ve içmekte bir sakınca var mıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.