Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:57
temizlik
Yönetici

Ateşte pişen şeyi yemenin abdeste etkisi

Ateşte pişen şeyi yemenin abdeste etkisi

Molla_Efdal
< Sual : Ateşte pişen şeyleri yedikten sonra abdest almamız gerektiğini duydum. Bir ilgi Hadis-i şerifte de şöyleydi;

Ebû Hureyre radiyAllahu anh’dan:
O, abdest alırken dedi ki: "Yediğim keş (kurumuş çökelek) parçalarından dolayı abdest alıyorum; çünkü Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu duydum: "Ateşin dokunduğu herşeyden ötürü abdest alın!"

Okudunuz mu?  Abdest ve Gusülde Şüphe Duyarsanız

Buna göre ateşte pişen şeyleri yersek abdest almamız gerekir mi? >
Cevap : Muhaddislerin âdeti, bir mes’elede nesh varsa evvelâ mensüh (hükmü kaldırılan) hadîsleri sonra da nâsih hadîsleri zikrederler. Ebû Dâvûd, pişmiş ete dokunmaktan dolayı abdestin bozulmadığına işaret eden hadîsleri mensûkkabul etmiş, abdestin bozulduğunu ifâde eden hadîsleri sonra getirmiştir. Cumhurun görüşü ise; daha evvel de ifâde edildiği gibi bunun tam tersidir. Yani ateşte pişen şeye dokunmaktan dolayı abdest almanın vücûbunu ifâde eden hadîsler neshedilmiştir.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti yara varken nasıl alınır ?

teşte pişen şeyi yemekten dolayı abdesti lüzumlu görenler bu hadîse istinâd etmişlerdi. Ömer b.Abdi’l-azîz, Hasen el-Basrî, Zührî, Ebu Kılâbe, Ebû Miclez ve Ebû Dâvûd bu görüştedir.

Ateşte pişen şeyi yemekten dolayı abdestin vacip olmadığı görüşüne sahip olan ulemâ bu hadîsin, bundan önceki bâbta geçen hadîslerle nesh edildiğini söylemişlerdir.

Okudunuz mu?  Alafranga tuvalet caiz mi?

îmam Nevevî, Müslim Şerhi’nde, bu ihtilâfın Islâmın ilk devirlerinde olduğunu, daha sonra abdestin vacip olmadığı hususunda icmâ olduğunu kaydetmektedir. İbn Hâcer de îbn Batardan şu mütâlâayı nakletmiştır: "Araplar câhiliyye devrinde temizliğe alışık olmadıkları için Rasûlullah ateşte pişen şeyi yedikten sonra abdest almalarım emretmiştir, islâm yerleşip, insanlar temizliğe alışınca bu hükmü nesh etmiştir."

Okudunuz mu?  Gaz çıkarmak gusül abdestini bozar mı

Dört mezhep İmamının görüşleri de bu istikâmettedir. Zira, sahabeler, Rasûlullah’ı yakından izlerler, emirleri nedib te ifâde etse (farz imâsı vermemesi kaydı ile) ona titizlikle uyarlardı. İçlerinde Hulefâ-i Râşidîn’in de bulunduğu seçkin sahabe topluluğu abdest almadıklarına göre, adest almayı emreden hadîs-i şeriflerin, bir hüküm ifâde etmedikleri yani mensûh oldukları anlaşılır.

Okudunuz mu?  Mest nedir? Mest nelere ve nasıl yapılır?

Kısacası ateşte pişen yiyecekleri yedikten sonra abdest almak gerekmez.


Cevap: Ateşte pişen şeyi yemenin abdeste etkisi

HADİE
peygamber efendimiz temizliğe dikkat eden çok temiz ve güzel bir insandı cahiliye döneminde bu konu hakkında çok bilgisi olmayan araplara bunu öğretmişti ama zamanla temizlik konusuna hakim olunca bu esnada alınan abdeste geçerliiğini yitirdi

Okudunuz mu?  Gaz sıkışması abdesti bozar mı?

ateşte pişeni yiyince abdest alın

Bu kategoride yer alan Hanefi mezhebine göre bayanla tokalaşmak abdesti bozar mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ateşte pişen şeyi yemenin abdeste etkisi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.