Anasayfa
5 Ocak 2024, 1:28
temizlik
Yönetici

Abdest ve Gusülde Şüphe Duyarsanız

Abdest ve Gusülde Şüphe Duyarsanız

Ateş-i Bahar
Abdest ve Gusülde Şüphe Duyarsanız

Abdest ve gusül alırken şüphe duyarsanız "Acaba guslüm oldu mu, abdestim oldu mu?" diye içiniz kemirilirse, tekrar tekrar abdest alınız bu vehimdir, şeytandandır deyiniz. Onun şerrinden korunmak için Eûzü okuyunuz, Allah’a sığınınız ve ayetü’l Kürsi’yi okuyunuz. Dikkatlice abdest aldıktan sonra gelen bu vesveseye asla kapılmayınız ve içinizden gelen sese "abdestim abdesttir, guslüm gusüldür. Kör olası şeytan, sen kahrından çatla" diye onunla alay etmek gerekir. (1)

Cünupluk ve abdestsizlik konularında ise asla vesveseye itbar etmeyin. Kesin cünup ya da abdestsiz olduğunuzu bilmedikten sonra abdest ve gusül almanıza gerek olmadığını da bilin. (14)

Abdestli iken ağzın içi kanasa, abdest bozulur mu?
Ağzından kan dışarı çıkmadıkça abdest bozulmaz.

Avret mahalline dokunmak abdesti bozar mı?
Kadın veya erkeğin kendi avret mahalline yalnız dokunması abdesti bozmaz. (2)

Başörtüsü üzerine meshetmek caiz mi?
Başkalarının kadının saçını görme durumu gibi, bir zaruret varsa, kadının da başörtüsü altına rahat su geçirecek derecede ince ise başörtüsü üzerine meshetmek caiz olur. (3)

Ba’zan sabah kalkınca gözkapaklanmda biraz çapak oluyor. Abdeste ve gusle mâni midir?

Çapak, abdeste ve gusle mânidir. Yıkarken çapakları temizlemek lâzımdır. Su ile temizlemek mümkün değilse, akşamdan çapak ilâcı sürmek lâzımdır.(13)

Cünup olan kadın çocuğunu nasıl emzirir?
Emzikli bir kadının çocuğu ağlarsa, gusül fırsatı da yoksa, göğsünü yıkayarak çocuğuna süt verebilir. (4)

Dövme ve Gusül Abdesti
İnsanın bedeni dahi, kendinin istediği gibi kullanabileceği malı değildir, Allah’ın (cc) ona bir emanetidir. Vücudunda kalıcı dövme yapmak, Allah’ın yaratışını beğenmeyip bozmak ve emanete hıyanet etmek sayılır. Bu sebeple Allah Rasulü (sa) vücuduna dövme yaptıran ve bu işi yapan/icra eden insanların lanetlik oldukların bildirmiştir. Bu yüzden dövme yapmak ya da yaptırmak kötü bir günahtır. Kötü olmasının sebeplerinden birisi de, bundan dönüşün mümkün olmamasıdır. Böyle bir operasyonun yasak olmasının sebeplerinden birisi de her halde, sağlığa zararlı bir uygulama oluşudur. Nitekim son zamanlarda tabipler tarafından bunun zararları ile ilgili çok şeyler söylendi. Ancak bilindiği gibi, İslam’a girmek, önceki bütün günahları siler ve Müslüman olan için adeta tertemiz bir sayfa açar. Müslüman olan birisi artık önceki günahlarından ötürü hesaba çekilmez. Ne var ki, dövmeyi de çıkaramaz. Ama bunun da bir sakıncası olmaz, çünkü insanlar yapamadıkları şeylerden ötürü sorumlu tutulmazlar. Üzerinde dövme bulunanın namazı olmaz diyenler, dövmenin deriye işlenmiş olması sebebiyle, altına su geçirmeyeceği, bu yüzden de abdest ya da gusle engel olacağı varsayımıyla bunu söylemektedirler ki, bu doğru değildir. Çünkü böyle bir durumda suyu ulaştırabildiği yere kadar ulaştırması yeterlidir. Ancak dövme, çok zor olmayacak bir yolla çıkarılabiliyorsa çıkarılmalıdır. (Allah’u a’lem) (14)

Göze takılan lensin gusle mani olacağını söyleyenler var, doğru mu?
Doğru değildir. Çünkü gözün içi gusülde yıkanması farz olan kısımdan değildir. Bu itibarla lensin altında kuru yer kalması gusle engel olmaz. (5)

Gusülde cinsel organı yıkamak gerekir mi?
Hayır, guslederken kadının cinsel organının dışının yıkanması vaciptir. Kadın guslederken, cinsel organının içini değil dışını yıkar. (8)

Guslederken konuşmakta mahzur var mıdır?
Guslederken anında asla konuşmamalıdır. İster insan kelamıyla olsun ister gayri olsun (15). Konuşmamak sünnettir. İhtiyaç yokken konuşmamalıdır. (7)

Hanımlar Çoraplarıyla Abdest Alabilir mi?
Abdestin farzlarından biride ayakları yıkamaktır. Bir zaruretten dolayı kadın çorabıyla abdest alsa caiz olur. Hanefi mezhebinde ayak avret sayılmadığı için yıkanmasında bir sakınca yoktur. Avret sayılmayan kısım, topuk kemiğinden aşağısıdır,böyle bir durumda kasten kadının ayağına bakan kimse günahkar olur.

Kadının başını açmakla abdesti bozulur mu?
Kadın başını açmakla abdesti bozulmaz. (6)

Kadının cinsel organındaki pamuk çıksa abdesti bozulur mu?
Kadının cinsel organı içine veya dışına tıkanan bez veya pamuğun yaş olarak dışarıya çıkması veya çıkarılması abdesti bozar. Şöyle ki: bu organın dış kısmına tıkanan pamuğun iç tarafı ıslanmış olunca, abdesti bozulmuş olur. Pamuğun dışına ıslaklığın geçmesi şart değildir. Fakat bu organın iç kısmına tıkanan pamuğun dışarısına kadar yaşlık gelmedikçe, abdest bozulmaz (9)

Karı-koca yataklarında ıslaklık bulurlarsa gusül gerekir mi?
Karı-koca yataklarında meni görürler de ihtilam olduklarını hatırlamayıp herbiri diğerine ait olduğunu söylerse, ikisininde gusletmesi vacip olur.(10)

Sevişmek abdesti bozar mı?
Erkeğin hanımı ile aşırı derece oynaşması da abdesti bozar. Kendilerinden bir sıvı çıksın veya çıkmasınhüküm aynıdır. Fakat, bazı alimlere göre mezi gibi bir yaşlık çıkmadıkça abdest bozulmuş olmaz. (11)

Tuvalette abdest almakta bir mahzur var mıdır?
Başka bir yerde abdest almak imkanı bulunmadığı zaman helada da abdest alınabilinir.Ancak, buralar temiz olmadığı için dualar okunmaz. (12)

Dök suyu omuzuna üç kere
Etme israf onu israf nâ hak yere

Sağına hem soluna dök sen suyu
Oğ bedenin ola güslun pek iyi

Eyle tathir cümle uzvu su ile
Cismi pâkîn benzeye nazik güle

Gusül ederken sen kelam hiç söyleme
O yerde bir duayı sen eyleme

Gusül ile bul sen cenabetten felah
Badehu hoş kalbine doğar felah (16)

Kaynaklar:
Günümüz Meselelerine Açıklamalı Fetvalar, Mehmed Emre (1, 8, 12)
Kaynaklarıyla Büyük Kadın İlmihali, Rauf PEHLİVAN (2, 3, 4, 8, 10)
Bir Bilene Soralım, Mehmet Ali Demirbaş, İhlas Yayınları (5, 6, 7, 13)
Büyük İslam İlmihali, Ömer Nasuhi Bilmen (9, 11)
Sorular Cevaplar, Prof.Dr. Faruk Beşer (14)
Mekasıdu’t Talibiyn, M.Raif Efendi, Osmanlı Yayınevi, (15, 16 )


Cevap: Abdest ve Gusülde Şüphe Duyarsanız

Furkan753
ALLAH (CC) RAZI OLSUN 2 senedir vesveseye kapıldım inşAllah bu bana yarar

Okudunuz mu?  İdrar, Guslü bozar mı?

Cevap: Abdest ve Gusülde Şüphe Duyarsanız

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun . Cok vesvese ettigim bir konudan kurtuldum . Allah razı olsun tekrardan …


Cevap: Abdest ve Gusülde Şüphe Duyarsanız

Şüphe
Ben geçen gün cünüptüm banyoya girdim ama hep vesvese geldi gusül le niyet ediyom bir ses etmedin diyo bida et 7 8defa ediyom sonra ikna oluyom çıkınca da şüphe oluyor nolur bir cevap verin

Okudunuz mu?  Gusül abdestinde burna nasıl su verilir?

Kayıtsız Üye
Gusül içi banyoya girdim ama gusüle niyet ediyom ama 1dk sonra etmedim zannediyor bida ediyom 6 7 defa oluyo arkadaşlar cıkıncada şüpheye düşüyor acaba kuru yer varmı


Şema
e, gusül abdesti aldım ama şüpheliyim diyen kardeşim
Asla bir daha alma ki vesvese geçsin

Okudunuz mu?  Gusül abdesti almak şart mı ?

Kayıtsız Üye
Ben bir zamanlar abdest ve namaz konusunda çok vesveseye düştüm bu aralar biraz iyiyim ama az önce yatsı namazı için aldığım abdestte acaba boynuma elimi sürdüm mü dedim ve aynaya baktım ıslak olduğunu gördüm içim rahatladı ama bu şüphem ve ıslak mı diye bakmam abdesti bozar mı

Okudunuz mu?  Yaradan akan su abdesti bozar mı?

klav
< ama bu şüphem ve ıslak mı diye bakmam abdesti bozar mı >
Namazı bozan durumların içinde şüphe etmekte mi vardı?
Kendi aklınızla dalga geçmekten vazgeçin.


Kayıtsız Üye
ALLAH ın izniyle şüphe edilecek durum yoktur üzülme


Kayıtsız Üye
Guslün farzlarında niyet etmek yoktur.Zaten banyoya girdiğinizde o niyetle giriyorsunuz.Dolayısıyla söyledim mi söylemedim mi diye vesvese etmeye gerek yoktur.

Okudunuz mu?  Suların hükmü

Kayıtsız Üye
Ben gusül abadestimi aldım ama içimde çok büyük bir vesvese var nasıl yapmalıyım


klav
Zaten vesvese diyorsun. Yapman gereken şu: biraz aklını kullanmayı dene.


Kayıtsız Üye
Selamun Aleyküm gusül abdesti almak için banyoya girdim ve güsle niyet ettim ağzıma 3 kere su 3 kere burnuma su verdim ve başımdan başlayarak tüm vücudumu yikadim sonra da başımı şampuan la yikadim vücudumuda sabunla yikadim gusül abdesti böylede alınır mı ? Kabul oldu mu ?


emre
Temizlik ayrı gusül ayrı şeydir. Gusül ağza ve burna su vermek ve tüm vücudu saf su ile yıkamaktır. Bunları yaptığın için guslün geçerlidir. Şampuanla yıkandığın kısım sadece temizliktir.


Kayıtsız Üye
Öncelikle iyi günler temiz oldugum halde güsül abdesti alıp diş yaptırmaya gittim sonra aklıma cinsel geldi bir his uyandı ne oldugundan emin olmamakla beraber dişimi yaptırdım şuanda bu konuda vesvese yaptım aceba Güslümde bozuldumu diye şuan ne yapmalıyım kaplamayı çıkartmalımıyım hanefi mezhebiyim bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim

Okudunuz mu?  Yüze krem sürmek abdesti bozar mı ?

Sabır
Kafanızı ne boş şeylere yoruyorsunuz kardeşim. Yazık değil mi. Meni çıkmadıktan sonra ne hissettiğinin ne önemi var.


Kayıtsız Üye
Ben gusül almıştım ama ilk biraz şüphe duydum bir hocam var o bana olur guslun sıkıntı etme dedi ben namazlarımı kıldım fakat hala gusül almak istiyorum vesvese olduğunu biliyorum ama 1 gün geçti saten bitane daha gusül alim diyorum günah olurmu?

2/Birde normal abdeste ve gusül abdeste burna çekilen su ağıza gelirse bir şey olurmu?


abdullahbiri
Guslünü tekrar edersen şeytana uymuş olursun. Şeytana uymanın günah olup olmadığını biliyor olman gerekir.

Ağzına su gelmesi abdestlerine zarar vermez.


Kayıtsız Üye
Maalesef bende vesveseye kapıldım acaba 3 kere ağzıma su aldımmı diye hemen tekrar niyet edip tekrar gusülü baştan yaptım gusülüm kabul olurmu?


Arkat
Guslü baştan almaya gerek yok. Bir defa da almış olsan geçerli olur. Hiç yapmamışsan bile hatırladığın zaman ağzına su verebilirdin.


Kayıtsız Üye
Hocam ben gusül abdesti alırken çok şüphe duyuyorum acaba meni geldimi idrarimi da yapıyorum ama ya gelir de anlamaz sam diye kendim bakıyorum böyle nokta kadar biter den ip ince tüy gibi oluyor bazen bir iğne ucu kadar falan tekrar girdim banyoya Gine şüphem var ya bidaha geldiği SE diye ne yapmalıyım gusül almadan duramiyorum ama gunde iki kere bamya ediyorum cunup Ken ne yapmam gerekiyor

Okudunuz mu?  Süt emzirmek abdesti bozar mı?

Kayıtsız Üye
Rabbim sizden razı olsun emi… Cennetinde Cemalini seyreylemeyi nasip etsin İNŞALLAH 😊


Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm gusül alıp banyodan çıkıp iç çamaşırı giyiyorum biraz bekleyip iç çamaşırı kontrol (organda hiçbir hareketlilik yok)ediyorum ıslaklık görüyorum bazı kısımlarda(üzerimdeki su damlaları büyük olasılık) ve hemen vesvese geliyor acaba bu meni mi? diye okb hastasıyım namaz kılarken cünüp müyüm diye düşünmekten kafayı yiyeceğim yardımcı olun mübarekler


Tevbe
Aleyküm selam. Vesvese şeytandandır, dikkate alınmaması gerek kardeşim ve şehvetsiz bir şekilde gelen meni’nin guslü gerektirmediğini bilin. Kurulanırken iyice kuruladığınıza emin olun o bölgenizi, duştan çıkınca ıslaklığın tamamen gideceği kadar bekleyin ve çamaşırınızın temizliğini ve kuruluğunu kontrol edip abdestinizi alın eğer ki böylede sıkıntınız gitmiyorsa kendiniz biraz ıslatın çamaşırınızı böylelikle vesvese ortadan kalkmış olacaktır. Rabbim sizlere, bizlere kolaylıklar nasip etsin.


Kayıtsız Üye
-Gusülde niyet ederken bir ses geliyor ve niyetimi engelliyor ben istemeden başkası adına niyet ettircekti.4-5 kere o ses benle oynadı, sonunda niyet edebildim.Sorun olur mu?

-Niyetten sonra gene bir sesler geldi birinin adına haşa Allah diyeceketi sonra sonuna değildir bizim Allahımız yeri ve gökleri yönetendir dedim sorun olur mu? Acayip kafam karışıyor sorun var mı? Ya kabul olmazsa abdestim diye şüphe ediyorum resmen.

Okudunuz mu?  Namaz abdesti nasıl alınır maddeler halinde

-Guslenecek bir durum olmadığında kafam kabulleniyor ancak takıntı yapıyor? Ne yapmalıyım?


dr_ebuzer
Niyeti illa sözle yapman gerekmez. Üzerine suyu gusül niyeti ile döküyorsan bu niyettir bir şey demen gerekmiyor. Aklına ne gelirse gelsin gusle engel olmaz.


Kayıtsız Üye
Selamin aleykum kardesler benim supheler gusül boyunca değilde gusül 4 5 saat sonra geliyor lütfen yardim edin acil ALLAH sizden razı olsun (hanefi meshepliğim )


Hatt
Bunun gusülle ne ilgisi var. Şeytanın böyle seninle oynsmasını kabul etmemen gerekir. Yakışmaz.


Kayıtsız Üye
Merhabalar ben imsak vaktinde ezan okunurken niyet ettim orucumu tutmaya başladım sabah namazını kıldım sonra uyudum uykumda ise ihtilham oldum sabah uyandığımda ter içinde idim tuvalete gittikten sonra idrarını yaparken idrarla karışık beyaz bir su cıktı ama sanki biraz fazla beyaz idi.
Gusülüm bozulmusmudur . Oruclu olduğüm içinde korkuyorum ağzıma su kaçar diye
Bide hep vesvese ye kapılıyorum


ACİLSERVİS
Zaten ihtilam olmuşsun bu güsül gerektirir. İdrarla ne çıktığının bir önemi yok. Oruç bozulmaz orucuna devam et.


Kayıtsız Üye
Hocam selamün aleyküm ben gusül alırken sürekli tekrar ediyorum bagzen 1 saat sürüyor gusül almam. Cikamiyorum bir türlü banyodan. Şeytanın vesvesesi olduğunu biliyorum ama yine tekrar ettiriyor bana içimdeki ses. Ney yapsam bir turlu vazgecemiyorum su vesveseden. Sizin dediğiniz gibi guslüm gusüldur abdestim abdesttir diyorum ama yinede tekrar ediyorum gusulumu. Bu durumdan çok sıkıldım lütfen yardım edin ne yapmam lazım. Hayırlı günler hocam.

Okudunuz mu?  Namazda veya namaz dışında ağlamak abdesti bozar mı?

ACİLSERVİS
Tekrar ettiğin sürece bu hastalık bitmez. Baş kaldırıp meydan okumayı dene.


patates
Abdest te başka bir uzuvda kullanılmış su başka uzuvlarda kullanılamaz. Burada ki uzuv abdestte yıkanması farz olan uzuvlar anlamına mı gelmektedir? Yoksa normal olarak uzuv ise, dinen diz kapağı ile ayak bileğinin üstüne değmiş su ile ayağı yıkamak sorun olur mu yoksa ayak+baldır tek uzuv olarak mı geçiyor?


muvaffak
Musta’mel denilen kullanılmış sudan bunu anlamamalısınız. Kullanılmış su daha önce temizlik için, vücudun herhangi bir yerinin temizliği için kullanılmış ve sonradan biriktirilmiş suya denir. Gusül anında çeşmeden akan su kullanılmış su sayılmaz. Dolayısıyla o su vücudunuzun her yerine akıp gitse de bir sorun teşkil etmez.


Kayıtsız Üye
merhabalar ben dün gusül aldım burnumuda defalsrca yıkadım bende okb hastalığı var doktorda teşhis koydu ilaçta alıyorum burnumun içini parmaklarımla iyice yıkadığımı hatırlar gibiyim sonrasında abdest sırasında da bir çok defa su çektim şu sıralsr sanırım kulağım ve burum aradında iltihapta var ama burnum normalde de tıkalıdır uzun lafın kısası ben gusülden sonra yıkandım biraz zaman geçti ne kadar zaman geçti hatırlamıyorum burnumu peçeteyle silerken ufak minik bir kuru pislik geldi sonrasında normal birşekilde burnumu yıkadım ama ve bugün oldu burnun içinde kuru pisliklerin altına su geçmezse gusül sahih olmaz diye kesin net okudum sonra kalktım bu sefer iyice yıkayıp su çektim ama tekrar mı gusül etmem gerek yoksa gusül sırasında 3 ten fazla yıkadığım için sorun olmaz mı çünkü benim niyetim ice temizlenmekti içinde ne kadar kaldı bilemedim… dusülden sonra kulağımı da yıkamama rağmen kulak çubuğuyla baktığımda yine kirlilik gördüm onu hemen kulak çöpüyle temizlikten sonra parmaklarımı ıslatarak tekrar su temizledim.. kısaca guslü yenilemem mi lazım burnumdan gelen yüzünden yoksa geçerli mi?

Okudunuz mu?  Gusülden sonra okunan dua

gusülde şüphe, gusül abdesti aldım ama şüpheliyim, gusül abdesti aldıktan sonra şüphe

Bu kategoride yer alan Alafranga tuvalet caiz mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Abdest ve Gusülde Şüphe Duyarsanız Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.