Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:46
missa92
Abone

İmamın Camideki Görevleri Nelerdir?

İmamın Camideki Görevleri Nelerdir?

Kayıtsız Üye
İmamın Görevleri Nelerdir?


Cevap: İmamın Camideki Görevleri Nelerdir?

S-a-b-i-h-a
İmam Kimdir? İmamın Görevi Nedir?

Sözlükte "kendine uyulan, önder, halife, ordu komutanı, delil" gibi anlamlara gelen imâm, dinî bir kavram olarak, devlet başkanı, bir ekolün veya hareketin önderi, cemaate namaz kıldıran kimse demektir. İmâmet de, imamlık yapmak demektir.
Fıkıh literatüründe imâm, devlet başkanı, halîfe anlamında kullanılmakta olup, cemaate namaz kıldıran imamdan ayrılması için imâmet-i kübrâ denilmiştir. (bk. Halife; Hilâfet)
Cemaatle namaz, İslâm’ın ilk dönemlerinden itibaren teşvik edilmiş, Hz. Peygamber’in sağlığında bizzat Rasûlullah tarafından namazlar kıldırılmıştır. Ondan sonraki dönemlerde de, Hulefâ-i Râşidin bu görevi yapmışlardır. Bunun yanında, İslâm devletinin genişlemesiyle yeni açılan mescitlerde, cemaat içerisinden en âlim kimse imamlık yapmaya başlamıştır. İlk dönemlerde imamlık fahrî bir görev olarak ifâ edilirken, zamanla mescit ve camilere bu işle görevli kimseler atanmaya ve devlet bütçesinden maaş bağlanmaya başlanmıştır.
İmâm olacak kimsenin Müslüman, akıllı, buluğ çağına erişmiş ve erkek olması, ayrıca namaz sıhhatli olacak kadar ezbere Kur’ân bilmesi, özürlü olmaması, namazın sıhhat şartlarından birisini yitirmiş olmaması gerekir. Buluğ çağına erişmeyen mümeyyiz çocuk, kendi gibi çocuklara imamlık edebilir. Aynı şekilde kadınlar, kadınlara imamlık edebilirler. Ancak bu mekruhtur. Özürlü olan kişi de, sıhhatli kimse bulunmadığında kendisi gibi özürlülere imamlık edebilir.
Günümüzde imamlık ve müezzinlik bir meslek haline geldiğinden, camide namaz kıldırmak bunların görevleridir. Ancak cami dışında veya görevlisi bulunmayan camilerde, namaz hükümlerini en iyi bilip Kur’ân’ı daha güzel okuyan, daha müttaki olan, yaşça büyük olan, ahlâken daha üstün olan imamlık için tercih edilir.

Okudunuz mu?  Kim, 3 tane kız çocuğunu yetiştirir, güzelce terbiyesini verir, evlendirir ve onlara iyilikte de bul

Cevap: İmamın Camideki Görevleri Nelerdir?

Yetim
Cami görevlilerinin görevleri nelerdir?

Diyanet İşleri Başkanlığı, din görevlilerinden dini ve genel kültür alanında çıkan yayınları takip etmelerini kültürel etkinliklere katılmalarını istedi. Cami görevlileri, cami içinde veya müştemilatında okuma odaları oluşturacak, bilgisayar sisteminin kurulmasına ön ayak olacak.
Başkanlıkça yayınlanan genelgeye göre, din görevlileri kılık, kıyafet, tavır, davranış ve aile yaşantıları bakımından topluma iyi örnek olacak.

Cami görevlileri, topluma gerçek anlamda rehber ve örnek olabilmeleri ve mesleki ve kültürel açıdan kendilerini yetiştirip yenilemeleri için dini ve genel kültür alanında yeni çıkan yayınları takip edecek, görev çevresinde düzenlenen seminer, konferans, sempozyum, panel gibi kültürel etkinliklere katılacak.

Cami görevlileri, her türlü siyasi görüş ve düşüncenin dışında kalarak toplumun bütün kesimlerine eşit mesafede duracak. Hoşgörülü, başkalarının inanç, düşünce ve vicdani kanaatlerine saygılı, farklı görüşleri anlayışla karşılayan, toplumdaki yanlışlıkları, doğruyu ve güzeli anlatarak düzeltmeye çalışan, herkese karşı tatlı dilli, güler yüzlü, açık kalpli ve samimi kişiler olacak.
Din görevlileri, korkuya değil, sevgiye dayalı bir görev anlayışı benimseyecek, mahallin örf ve âdetlerine saygılı olacak, İslam’a uygun olmayan uygulamaları, kırıcı olmadan düzeltmeye çalışacak.

Cami görevlileri, ihtiyaç sahiplerinin sıkıntılarının giderilmesi konusunda varlıklı kimselerle muhtaç kişiler arasında irtibat kurulmasında aktif rol oynayacak.
Din görevlileri, halka ve özellikle kadınlara yönelik konuşma, konferans ve seminerler düzenleyecek.
Ayrıca cami görevlileri halkın ve özellikle gençlerin camilere ilgisini artırmak amacıyla sosyal faaliyetlere yönelecek; imkanları uygun olan camilerde, uygun bir yere bilgisayar sisteminin kurulmasına öncülük edecek ve bu sistemden kendi kontrollerinde yararlanılmasını sağlayacak. İmkanlar ölçüsünde cami içinde veya müştemilatında okuma odaları da oluşturulacak.

Genelgede, din görevlilerinden gençlerin uyuşturucu, alkol ve kumar gibi zararlı alışkanlıklardan korunması hususunda ailelerle iş birliği yapmaları da istendi.
Ekolojik dengenin korunmasına da değinilen genelgede, bu konuda duyarlı olunması gerektiği hatırlatıldı

Bu kategoride yer alan Heyecanı azaltmak için ne yapılabilir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İmamın Camideki Görevleri Nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.