Anasayfa
22 Mart 2022, 19:04
missa
Abone

Baba sevgisi ile ilgili hadisler

Baba sevgisi ile ilgili hadisler

Kayıtsız Üye
Merhaba baba sevgisi ile ilgili hadisler nelerdir.


Cevap: baba sevgisi ile ilgili hadisler

Muhammed
Efendimiz (s.a.v.)’de Ana-baba Sevgisi
Dünyaya geldikten sonra öğrendiğimiz ilk kelimelerden biri anne ise diğeri babadır. Çünkü bizi onlar dünyaya getirdi. Canlarından can, kanlarından kan, sevgilerinden sevgi kattılar. Hayâtı onlarla tanıdık, onlardan öğrendik, onların sayesinde bugünlere geldik. Bizi onlar kadar içten, karşılıksız ve ücretsiz seven bir başka insan yoktur. Onların varlığı, insana varlık kattığı gibi, yoklukları da hiçbir zaman doldurulamaz ve yerleri hep boş kalır.

Okudunuz mu?  İmam Secdeye giderken iki eliyle cübbesini yukarı çekiyor

Peygamber Efendimiz henüz dünyaya gelmeden önce babasını, dört yaşında bir çocukken de annesini kaybetmişti. Hem yetim, hem de öksüz büyümüştü. Yüce Allah onu annesiz babasız bırakmıştı, ama kendi özel himayesine ve terbiyesi altına almıştı. “Beni Rabbim yetiştirdi ve eğitti” diyordu.m

Okudunuz mu?  Görünmeyen varlıklardan korunma duası

Onun kadar annebabanın hakkını ve değerini öğreten bir başkası yoktur. Kur’ân’ın ifadesiyle insan üzerinde Allah ve Resulünden sonra en çok hakkı olan annebaba olduğu gibi, en çok sayılması ve sevilmesi gerekenler de onlardır. Rabbimiz, Peygamberimize hitaben annebaba hakkının önemini şöyle bildiriyor:

Okudunuz mu?  Pala bıyık bırakmak caiz mi?

“Rabbin şunu da emretti: Ondan başkasına ibadet etmeyin. Anne ve babaya da iyilikte bulunun. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına erişecek olurlarsa onlara sakın ‘Öf!’ bile deme. Onları azarlama, onlara güzel söz söyle.

“Onlara merhamet ve tevazu kanadını ger ve de ki: ‘Ey Rabbim, nasıl onlar beni küçükken besleyip büyüttülerse, sen de onlara öylece merhamet buyur.” (İsrâ Sûresi, 22-23.)

Anne-babanın insan üzerindeki hakkı bu şekilde açıkça belli olmakla beraber daha geniş ve kapsamlı olarak Peygamberimizin ifadelerinde buluyoruz. Bu konudaki hadisleri birarada okuyunca meseleyi daha iyi kavramış olacağız.

Okudunuz mu?  Mahmut Efendi Hz Hoca hanımlara sohbeti....

Adamın biri Peygamber Efendimize geldi, şöyle dedi: “Allah’tan sevap ve manevî karşılık beklemek niyetiyle cihat etmek ve hicret etmek üzerine sizinle biat etmeye geldim.”

Peygamber Efendimiz: “Anne-babandan birisi sağ mı?” “Her ikisi de sağdır.” “Allah’tan sevap ister misin?” “Evet, yâ ResulAllah.”

Okudunuz mu?  Abbasiler döneminde yaşayan islam alimlerinin isimleri

“Öyle ise anne-babanın yanına dön, onlara hizmet et.”

Enes bin Mâlik anlatıyor:

“Adamın biri Peygamber Efendimize geldi ve şöyle dedi:

“Ben cihada çıkmak istiyorum, fakat gücüm yetmiyor.”

“Anne babandan hayatta kalan var mı?” “Evet, annem vardır.”

“Git annene hizmet et ve gönlünü al. Böyle yaparsan hem hac, hem umre, hem de cihat sevabını kazanırsın.”

Okudunuz mu?  Erkek Bulüğ Çağına Ne zaman Kaç Yaşta Girer?

baba sevgisi ile ilgili hadisler, baba ile ilgili hadisler, babayla ilgili hadisler

Bu kategoride yer alan Hamd ve sena ne demek? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Baba sevgisi ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.