Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:58
missa3
Abone

Kıyamet ile ilgili hadisler

Kıyamet ile ilgili hadisler

Kayıtsız Üye
Kıyamet ile ilgili hadisler


Cevap: Kıyamet ile ilgili hadisler

Galus
KIYAMET İLE İLGİLİ HADİSLER

Hz. Ebu Hureyre radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Fırat nehri, altından bir dağı ortaya çıkarmadıkça Kıyamet kopmayacaktır. İnsanlar o altın sebebiyle öldürülecek. Öyle ki on insandan dokuzu öldürülecektir.

KIYAMET ALAMETLERİ

Hz. Ebu Hureyre radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Mal dolup taşmadıkça, fitneler zuhür etmedikçe ve herc (haksız, sebepsiz öldürmeler) artmadıkça Kıyamet kopmayacaktır. Orada bulunanlar: Herc nedir, ey Allah’ın Resülü? dediler. Aleyhissalatu vesselam: Öldürmedir! Öldürmedir! Öldürmedir! diye üç kere tekrar etti.

KIYAMET ALAMETLERİ

Ziyad İbnu Lebid radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam bir şey anlatarak: İşte bu şey, ilmin gitme anlarında olur buyurdu. Ben: Ey Allah’ın Resûlü! Bizler Kur’an’ı okur olduğumuz, evladlarımıza da okuttuğumuz, evlatlarımız da kendi evlatlarına okutur olacakları halde ilim nasıl gider (kaybolur)? dedim. Aleyhissalatu vesselam: Anasız kalasıca Ziyad! Ben seni, Medine’nin en fakihlerinden biri bilirdim. Şu, (gözümüzün önündeki) yahudi ve hıristiyanlar kitapları olan Tevrat ve İncil’i okudukları halde onların içinde bulunanlarla amel ediyorlar mı? (Demek ki keramet okumada değil, okunanı hayata geçirmekte, yaşamakta ve tatbik etmektedir) buyurdular.

Okudunuz mu?  Evlenmeyen sahabe var mıdır?

KUR’AN VE (DİNLE İLGİLİ) İLİMLERİN YOK OLMASI

Huzeyfe İbnu’I-Yeman radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:Elbisenin nakşı silinip gittiği gibi İslam da silinip gidecek. Öyle ki oruç nedir, namaz nedir, hacc nedir, sadaka nedir? bilinemeyecek. Bir gecede AIlah’ın kitabı götürülecek, ondan yeryüzünde hiçbir şey kalmayacak. Çok yaşlı ihtiyar erkek ve kadınlardan birkısım insanlar sağ kalıp: Biz babalarımıza la ilahe illAllah kelimesi üzerine yetiştiğimiz için bu kelimeyi söyleriz diyecekler.

Huzeyfe bu hadisi anlatınca orada bulunan Sıla radıyAllahu anh kendisine: O yaşlılar namaz nedir, oruç nedir, hacc nedir, sadaka nedir bilmezken La ilahe illAllah kelimesi onlara bir fayda sağlar mı? dedi. Huzeyfe (bu söze) cevap vermedi. Ama Sıla bu sorusunu üç kere tekrarladı.. Her seferinde Huzeyfe onun sorusuna cevaptan kaçındı. Sonunda üçüncü tekrar üzerine Sıla’ya yönelerek: Ey Sıla kelime-i tevhid onları (hiç olsun ebedi) cehennemden kurtarır dedi ve bunu üç kere tekrar etti.

Okudunuz mu?  Diş fırçaladıktan sonraki tat orucu bozar mı

KUR’AN VE (DİNLE İLGİLİ) İLİMLERİN YOK OLMASI

İbnu Ömer radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Aziz ve celil olan Allah, bir insan helak etmek istedi mi, ondan önce hayayı çeker alır. Hayası bir kere gitti mi sen ona artık herkesin nefretini kazanmış bir kimse olarak rastlarsın. Herkesin nefretini kazanmış olarak rastladığın kimseden emanet çekilip alınır (artık o, güvenilmeyen, kuşkulu kişidir). Kişiden emanet (güven) çekilip alınınca ona artık hep hain ve herkesce hain bilinen biri olarak rastlarsın. Ona hep hain ve hıyanetle bilinen biri olarak rastladın mı, sıra ondan merhametin çekip çıkarılmasına gelmiştir. Ondan rahmetin çıkarıldığı vakit artık ona (Allah’ın rahmetinden) kovulmuş, lanetlenmiş olarak rastlarsın. Ona sen kovulmuş, lanetlenmiş olarak rastlayınca ondan İslamiyet bağı çözülüp atılır.

EMANETİN GİDİŞİ

Hz. Enes İbnu Ma’lik radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Şu altı şeyden önce (ahirete bakan) iyi ameller işlemekte acele edin: Güneşin battığı yerden doğması, Duhan, dabbetü’l-arz,Deccal, herbirinize mahsus olan ölüm ve (sizin salih amelinize mani olacak) amme hizmeti.

Okudunuz mu?  Ramazandan sonra fidye verilebilir mi?

KIYAMETİN BÜYÜK ALÂMETLERİ

Ebu Katade radıyAllahu anh arılatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: (Kıyametin büyük) alametleri ikiyüz (senesin)den sonra gelecektir.

KIYAMETİN BÜYÜK ALÂMETLERİ

Hz. Enes radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Ümmetim beş tabakadır: İlk kırk yıl, hayır ve takva ehlidir. Bunu takip edenler yüzyirmi yılına kadardır. Bunlar merhamet sahibi, sıla-i rahme değer veren kimseler olacak. Sonra yüzaltmış yılına kadar olanlar birbirlerine sırt çevirirler, aralarındaki (kardeşlik bağlarını) koparırlar. Sonra da birbirlerini öldürme devri gelir. O devirde kurtuluş isteyin, kurtuluş! Hz. Enes İbnu Malik radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Ümmetim beş tabakadır. Her tabaka kırk yıldır. Benim tabakam ve ashabımın tabakası ilim ve iman ehli insanların tabakasıdır. İkinci tabaka kırk ile seksen yılı arasındaki (insanların) tabakasıdır, bunlar hayır ve takva ehli insanlardır… (Hz. Enes, sonra hadisi yukarıdaki şekilde tamamladı.)

KIYAMETİN BÜYÜK ALÂMETLERİ

Okudunuz mu?  Elma ile ilgili Hadis-i Şerif var mı?

Abdullah İbnu Mes’ud radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Kıyametin kopmasına yakın (bazı insanlar günahları sebebiyle) mesh e (hayvan süretine çevrilme), hasf e (yere batma) ve kazf’e (taşlanma azabı) uğrayacaktır.

KIYAMETİN BÜYÜK ALÂMETLERİ

Abdullah İbnu Amr radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Ümmetimde hasf, mesh ve kazf olacaktır.

KIYAMETİN BÜYÜK ALÂMETLERİ

Abdullah İbnu Büreyde radıyAllahu anhüma babası (Büreyde)’den naklediyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam beni, Mekke’ye yakın badiyedeki bir yere götürdü. Burası kuru bir yerdi, etrafı da kumdu. Resûlullah aleyhissalatu vesselam: Dabbetu’l-arz bu yerden çıkacak buyurdu. İşaret edilen yerin eni ve boyu birer karıştı. İbnu Büreyde dedi ki: Bundan yıllar sonra haccettim. Babam (o sahanın en ve boy uzunluğunda bir asasını bize gösterdi. Baktım ki, o asa benim bu asam ile şu ve bu kadardır.

DABBETU’L-ARZ

Ebu Hureyre radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Ye’cüc ve Me’cüc (seddi) her gün kazarak nihayet güneşin ışığını görmeye yakın, başlarındaki kişi onlara: Haydi dönün, kazımıza yarın devam ederiz! der. Allah Teala hazretleri, sabah oluncaya kadar seddi eski güçlü haline iade eder. Bu hal onların müddetleri doluncaya kadar devam edecek. Vakit dolup da Allah onları insanların üzerine göndermek istediği zaman, aynı şekilde yine kazacaklar, güneşin ışığını görecekleri gedik açılacağı zaman, başlarındaki haydi dönün inşaAllah yarın kazmaya devam ederiz diyecek. Onlar da inşaAllah! diyecekler; ertesi günü gelecekIer. Bu sefer seddi bıraktıkları gibi bulacaklar. Yine kazacaklar, bu sefer insanların üzerine çıkacaklar ve (uğradıkları) suyu içip tüketecekler. İnsanlar, onlara karşı kalelerine çekilecekler. Bu sefer onlar da oklarını göğe atacaklar. Okları, üzeri kanlı olarak geri dönecek. Bunun üzerine Yecüc ve Mecüc: Biz yeryüzündeki insanları kahrettik ve göktekilere de galebe çaldık diyecekler. Sonra Allah, onların enselerine musallat olacak deve kurtlarını gönderecek, bunlarla onları öldürecek.

Okudunuz mu?  Anlatmaya bağlı edebi metin örnekler

Resûlullah aleyhissalatu vesselam devamla dedi ki: Nefsim elinde olan Zat-ı Zülcelal’e yemin olsun ki, yerdeki hayvanlar onların etlerini yemek suretiyle muhakkak ki iyice semirecek ve memeleri sütle dolacaktır.

YE’CÜC VE ME’CÜC

Abdullah İbnu Mes’ud radıyAllahu anh anlatıyor: Mirac gecesinde, Resûlullah aleyhissalatu vesselam Hz. İbrahim, Hz. Musa ve Hz. İsa ile karşılaştı. Kıyameti aralarında müzakere ettiler. Önce Hz. İbrahim aleyhisselam’dan başlayıp ona Kıyametten sordular. Onun Kıyamet hakkında herhangi bir bilgisi yoktu. Sonra Hz. Musa aleyhisselam’a sordular. Kıyamet hakkında onun da bir bilgisi yoktu. Söz Hz. İsa aleyhisselam’a geldi. O: Kıyametin kopmasına yakın şeyler (alametler) hakkında bana bilgi verildi. Ama Kıyametin kopma (vaktini) Allah’tan başka hiç kimse bilemez dedi. Sonra (Kıyametin alametlerin en biri olarak) Deccal’in çıkmasını anlattı. Şunları söyledi: Sonra ben inip onu öldüreceğim ve bundan sonra halk memleketlerine dönecek. Bu defa onların karşısına Ye’cüc ve Me’cüc çıkacak ve her tepeden hızla hücum edeceklerdir. Onlar giderken rastladıkları her suyu içip tüketecekler ve uğrayacakları her şeyi bozup alt-üst edecekler. Bunun üzerine halk feryat ederek Allah’tan yardım dileyecek. Ben de Ye’cüc ve Me’cüc’ü öldürmesi için Allah’a dua edeceğim. (Duam kabul görecek) ve yer onların (leşlerinin) kokusu ile çok pis kokacak. Ben yine Allah’a dua edeceğim! Allah da bir su gönderecek ve o su, onları taşıyıp denize atacaktır. Daha sonra dağlar ufaltılıp dağıtılacak ve yer, derinin yarılıp genişletildiği gibi yayılıp genişletilecek.İşte söylenen bu hal vuküa gelince, insanlara yakınlığı itibariyle Kıyametin, ev halkı ne zaman doğumu ile aniden karşılaşacaklarını bilmedikleri hamile kadın gibi olacağı bana bildirildi.

Okudunuz mu?  En yakın arkadaşım çok dedikodu yapıyor?

Ravi el-Avvam demiştir ki: Bunun tasdiki Kitabullah’da bulunmuştur (Mealen): Nihayet, Ye’cüc ile Me’cüc’ün önündeki sed açıldığında, her tepeden saldırmağa başlarlar (Enbiya 96).

YE’CÜC VE ME’CÜC

İbnu Mes’ud radıyAllahu anh anlatıyor: Biz, Resûlullah aleyhissalatu vesselam’ın yanında iken Beni Haşim’den bir grub genç geldi. Resûlullah aleyhissalatu vesselam onları görünce, gözleri yaşla doldu ve rengi değişti. Ben: (Ey Allah’ın Resülü!) Şimdiye kadar, mübarek yüzünüzde hoşumuza gitmeyen bir manzara hiç görmemiştik, (şimdi ne oldu da bizi üzen bir ifade ile karşılaşıyoruz?) dedim. Şu cevabı verdiler: Biz öyle bir Ehl-i Beytiz ki, Allah bizim için dünyaya mukabil ahireti tercih etmiştir. Benim Ehl-i Beytim benden sonra bela, kaçırılma ve sürgüne maruz kalacak. Nihayet, meşrık (doğu) tarafından beraberlerinde siyah bayraklar olan bir kavim gelecek. Bunlar hayır (saltanat) isteyecekler, fakat istekleri yerine getirilmeyecek. Bunun üzerine onlar savaşacak. Allah onlara yardım edecek. Bundan sonra istedikleri (hükümdarlık) kendilerine verilecek. Ne var ki, onlar bunu kabul etmeyip emirliği Ehl-i Beytim’den bir adama tevdi edecekler. Bu (Emir) de, insanlar yeryüzünü daha önce zulüm ile doldurdukları gibi, yeryüzünü adaletle dolduracaktır. Artık sizden kim o güne yetişirse kar üstünde emeklemek suretiyle de olsa onlara varsın (katılsın) buyurdu.

Okudunuz mu?  Pişmanlık ile ilgili hadisler

MEHDİ’NİN ÇIKMASI

Sevban radıyAllahu anh anlatıyor: Reslülullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Sizin hazinenizin yanında üç kişi kavga edecek: Üçü de bir halifenin evladıdır. (Halifelik) bunların hiçbirine nasip olmayacaktır. Sonra meşrık (doğu) cihetinden siyah bayraklar (taşıyan bir ordu) zuhur edecek, hiçbir kavmin öldürmediği şekilde sizi öldürecek. Ravi der ki: Sonra (Aleyhissalatu vesselam) ezberde tutamadığım bir şey daha söyledi. Son olarak da: Onları görünce onlara derhal biat edin, kar üzerinde emekleyerek de olsa! buyurdular. Çünkü o, Allah’ın halifesidir, Mehdidir.

Okudunuz mu?  Zina edenlerin birbiriyle evlenmesi

MEHDİ’NİN ÇIKMASI

Hz. Ali anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Mehdi bizden, ehl-i Beyt’imizdendir. Allah onu bir gecede ıslah eder (yani tevbesini kabul eder, hizmetini yapacak hale getirir. Doğruyu ilham eder ve muvaffak kılar) .

MEHDİ’NİN ÇIKMASI

Hz. Enes radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Biz Abdulmuttalib’in oğullarıyız. Cennet ehlinin efendileriyiz: Ben, Hamza, Ali, Cafer, Hasan, Hüseyin ve Mehdi.

Okudunuz mu?  Lise öğrencilerinin makyaj yapması haram mıdır

MEHDİ’NİN ÇIKMASI

Abdullah İbnu’l Haris İbni Cez’iz-Zübeydi radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam (bir gün): Doğudan birtakım insanlar çıkacak ve Mehdi için zemin hazırlayacak buyurdular. O Mehdi’nin hakimiyetini kastediyor.


Cevap: Kıyamet ile ilgili hadisler

Hoca
Kıyamet ile ilgili Peygamber’imizden hadisler

1155. [2:344, Hadîs No: 2006]

Huzeyfe bin Esîd rivayet ediyor:

Şu on alâmet çıkmadan Kıyamet kopmaz:

1. Duhan,

2. Dabbetü’1-Arz.

3. Deccal

4. Güneşin batıdan dogması.

5.7. Üç yerde, doğuda, batıda ve Arap yarımadasında yere batmalar.

8. Hz. îsâ’nm inmesi.

9. Ye’cüc ve Me’cüc’ün çıkması Aden şehrinin aşağılarından bir ateşin çıkıp insanları mahşere sevk etmesi ve yanlarından ayrılmaması. Öyle ki onlar geceyi geçirdiklerinde ateş de yanlarında geceler, gündüz istirahat ettiklerinde o da yanlarında bekler

Okudunuz mu?  Tatlı dilli olmak insana neler kazandırır?

820. [2:87, Hadîs No: 1405]

Enes (r.a.) rivayet ediyor;

Cuma günü ve gecesi bana salavat getirin. Çünkü bunu yapana Kıyamet Günü lehinde şahitlikte bulunur ve şefaat ederim

619- [1:527, Hadîs No: 1075]

Âişe’den (r.a.) rivayetle:

Hacerü’l-Esvedi hayırlarınıza şahit tutun. Çünkü, Kıyamet günü o şefaat edecek ve şefaati kabul edilecektir. Bir dili, iki dudağı olacak, kendisini selamlayanların lehinde şahitlik edecektir


kıyamet ile ilgili hadisler, Kıyamet gunu ile ilgili hadisler, kıyametle ilgili hadisler

Bu kategoride yer alan İzinsiz birinin eşyasını almak (yerine koyma şartı ile) hırsızlık mıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kıyamet ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.