Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:14
Oruc
Yönetici

Ramazan bayramı ile ilgili ayetler

Ramazan bayramı ile ilgili ayetler

Kayıtsız Üye
Ramazan bayramı ile ilgili ayetler var mı varsa bu ayetleri paylaşır mısınız


Yorum: Ramazan bayramı ile ilgili ayetler

arifselim
Ramazan ayı ve oruç hakkında bir çok ayetler vardır ancak ramazan bayramı ise ayetlerle değil hadisi şeriflerle sabit olmuştur. Bu konuda geçen bazı hadisler şöyle geçmektedir:
‘Allah, onların yerine bu iki bayramı size verdi.’ şeklinde bir ifade vardır. Yani Ramazan ve Kurban bayramları bizzat Allah’ın dilemesi ve emretmesi ile gerçekleşmiştir. (Bkz. Ebu Davud, Salat,245/1131; Nesaî, Salatulideyn, 1/1555; Mavsılî, 3820)

Okudunuz mu?  Oruçluyken nasıl abdest alınır

Yorum: Ramazan bayramı ile ilgili ayetler

Kayıtsız Üye
Soru olarak RAMAZAN BAYRAMI sorulmuş lakin Ramazan Ayı hakkında ayet ve hadisi şerifler verilmiş. Anlaşılan o ki; Ramazan bayramı ya dikkat edilmemiş yahut ramazan bayramı ile ilgili ayet ya da hadis yok…
Murat sk


Yorum: Ramazan bayramı ile ilgili ayetler

arifselim
Ramazan ayı ile ilgili bir çok ayet ve hadisler vardır. Özellikle bayram ile ilgili pek çok hadisler geçmektedir. Ayet, kerimelerde ise daha çok ramazan ayından ve oruçtan bahsedilmektedir. Bu ayet ve hadislerden bazıları kısaca şöyle geçmektedir:

Okudunuz mu?  Abdest alırken su yutmak orucu bozar mı

Oruç ve Ramazan ile ilgili Ayet-i Kerimeler:

1-) Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah’ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir. (Bakara Suresi 185)

Okudunuz mu?  Oruç tutarken tavla oynamak orucu sakata baglarmı? yani zar atılıyo tavla, internet gibi

2-) Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için Oruç,sizden öncekilere farz kılındığı gibi,size de farz kılındı. (Bakara Suresi 183)

3-) Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (Bakara Suresi 184)

Okudunuz mu?  Gece sahur bitiş saatinde imsak saatini mi dikkat alacağız yoksa güneş saati mi?

4-) Bunlar, tövbe edenler, ibâdet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar , rükû’ ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah’ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Mü’minleri müjdele. (Tevbe Suresi 112)

5-) Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helâl kılındı. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz. Allah, (Ramazan gecelerinde hanımlarınıza yaklaşarak) kendinize zulmetmekte olduğunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti. Artık eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için yazıp takdir etmiş olduğu şeyi arayın. Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikâfta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah’ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın. Allah, kendine karşı gelmekten sakınsınlar diye, âyetlerini insanlara böylece açıklar. (Bakara Suresi 187)

Okudunuz mu?  Oruca istemeyerek niyet etmek (Kalp ile değil, sadece dil ile niyet etmek)

Oruç ve Ramazan ile ilgili Hadis-i Şerifler:

1-) İslam beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah"tan başka ilah olmadığına ve Muhammed"in O"nun kulu ve elçisi olduguna şehadet etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kabe"ye haccetmek, Ramazan orucu tutmak. (Tirmizi, İman 3, (2612))

Okudunuz mu?  Ramazan ayı ile ilgili akrostiş şiir

2-) Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri,orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir. (Buhari, Savm, 2)

3-) Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur
(Müslim, Sıyam 2, (1079))

4-) Oruçlu bir kimse yalanı ve yalanla iş yapmayı terk etmezse onun yemesini içmesini terk etmesine ALLAH’ın hiçbir ihtiyacı yoktur. [Buhari, Savm, 8.]

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre oruç bozulursa kaç gün tutulur

5-) Oruç tutunuz, sıhhat bulunuz! (Et-tergib ve’Terhib, 2:83)

6-) Sahura kalkmak berekettir. Bir yudum su içseniz bile onu terk etmeyiniz. Çünkü Allah sahura kalkanlara rahmet eder. (Müsned, 3:44)

7-) Oruç tutun. Şüphesiz oruç Cehennem ateşine ve: dünyanın kötülük ve musibetlerine karşı kalkandır. (Cami’üs Sağir,4:212 )

Okudunuz mu?  Orucumu bozdum ne yapmam lazım

😎 "Oruçlu iken çirkin konuşmayın! Birisi size sataşırsa, Ben oruçluyum deyin.[Buhari, Savm, 9]

9-) Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar
(Tirmizi, Cihad 3, (1624))

10-) Ramazan ayında, hasta veya ruhsat sahibi olmaksızın kim bir günlük orucunu yerse, bütün zaman boyu oruç tutsa bu orucu kaza edemez
(Buhari, Savm 29)

Okudunuz mu?  Oruçluyken sadece öpüşmek ve dokunmak keffaret mi yoksa kaza mı gerektirir?

11-) Kadir gecesini, kim sevabına inanıp onu kazanmak ümidiyle ihya ederse, geçmiş günahları affedilir
(Müslim, Müsafirin 174, (769); Ebu Davud, Salat 318, (1371); Tirmizi, Savm 83)

12-) Resulullah (sav)’a :" Kadir gecesi (Ramazan’ın neresinde?) diye sorulmuştu. O da, Ramazanın tamamında." diye cevap verdi. [Ebu Davud, Salat, 324, ( 1387). ]

13-) "Şurası muhakkak ki, Oruçlunun iftarını açtığı zaman reddedilmeyen makbul bir duası vardır" (Beyhaki)

Okudunuz mu?  Oruç ile ilgili kavramlar ve anlamları

ramazan bayramı ile ilgili ayetler, ramazan bayramıyla ilgili ayetler, ramazan bayramı ayetleri

Bu kategoride yer alan Kaza orucu tutarken adet oldum ve adet bittikten sekiz gün sonra tekrar leke geldi bu leke orucu bozar mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ramazan bayramı ile ilgili ayetler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.