Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:10
missa6
Abone

Veda hutbesinin insan hakları açısından önemi nedir?

Veda hutbesinin insan hakları açısından önemi nedir?

Kayıtsız Üye
insan hakları açısından veda hutbesinin önemi ve değeri


Cevap: Veda hutbesinin insan hakları açısından önemi nedir?

Fetva Meclisi
Veda Hutbesinin İnsan Hakları Açısından Önemi Kısaca

Hz Peygamberin Arefe günü Arafat’ta 140.000 civarındaki topluluğa okuduğu, sahabileriyle vedalaştığı bölümler dolayısıyla Veda Hutbesi olarak isimlendirilen ve İslam dininin temel prensiplerini özet bir şekilde sunan hutbesi, temel insan hakları bakımından eşsiz bir vesikadır.
Hz. Peygamber,vasiyeti özelliğini taşıyan ve en önemli hususları dile getirdiği bu hutbesinde, insan hayatının, malının ve namusunun mukaddes ve dokunulmaz olduğunu beyan etmiş; can, mal ve ırz emniyetinin önemini açıklamıştır. Toplum
düzenini bozan, can, mal ve ırz emniyetini ortadan kaldıran Cahiliye devrinin içki, kumar, faiz ve kan davası gibi bütün kötü adetlerinin kaldırıldığını bir kere daha ilan etmişti.
Bu yanlış inançların yerine insanların insan olmaaçısından eşit olduklarını, bütün insanların Hz. Adem’den, onun ise topraktanyaratıldığını hatırlatmıştır.
Mü’minlerin kardeş olduğunu; erkeklerin kadınlarüzerinde hakları olduğu gibi, kadınların da erkekler üzerinde haklarıbulunduğunu vurgulamak suretiyle toplumda dirlik ve düzeni sağlayan üstündeğerleri dile getirmiştir. Kısaca insanlığın birinci derecede dikkate almasıgereken temel ilkeleri özetlemiştir.
Hz. Peygamber bir daha hac yapamadığı ve haccı esnasında ashabıyla vedalaştığı için bu haccına Veda Haccı denilmiştir.


Yorum: Veda hutbesinin insan hakları açısından önemi nedir?

Kayıtsız Üye
mükemmel
çok güzel olmuş ellerinize sağlık mumsema bütün ödevlerimi buradan yapıyorum devam edecem buradan ödev yapmaya

Okudunuz mu?  Ezan ve Kamette Tesvib ne demektir?

veda hutbesini insan hakları açısından önemi

Bu kategoride yer alan Yusuf Kavaklı kimdir ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Veda hutbesinin insan hakları açısından önemi nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.