Anasayfa
8 Mayıs 2021, 0:57
kandil
Yönetici

Mevlid kandilinde yapılması gereken ibadetler

Mevlid kandilinde yapılması gereken ibadetler

Kayıtsız Üye
Mevlid kandilinde yapılması gereken ibadetler nelerdir Mevlit kandili nasıl ihya edilmelidir ?


Cevap: Mevlid kandilinde yapılması gereken ibadetler

Darusselam
Mevlid Kandilinde Yapılması Gereken İbadetler Nelerdir


Rabbim yine bizlere güzel bir geceyi yaşamayı nasip etti Allah’a hamd olsunki bu Mevlid gecesini bizlere yaşatıyor.Peki bu mübarek Mevlid kandili gecesini nasıl değerlendirmeliyiz Mevlid kandiline özel ibadetler varmı neler yapmalıyızkısaca sizlere anlatmak istiyorum ümid ediyorumki bir kişi bile bu yazımızı okuyup dua eder ve yapılması gerekenleri dikkate alıp ibadet ederse rabbimiz o kişinin sevabından dularındaki feyizden bizlerede nasip eder inşAllah. Mevlid gecesini Namaz kılarak geçirmeliyiz günüzü ise oruç tutmalı kuranıkerim okumalı ve tövbe istiğfar etmeliyiz Ayrıca bu günlerde ve bu mevlid kandili gecesinde Peygamber efendimizz salavat çekmeliyiz.Aşağıdaki yazımızı yine sizlere bu geceyi en iyi şekilde idrak edebilmeniz için neler yapacağınız konusunda yardımcı olmak için hazırladık.

Okudunuz mu?  Miraç gecesi ölmek

Hepimiz biliyoruzki Rebiüevvel ayının 12’nci gecesi, senenin ilk kandili olan Veladet yani Mevlid kandilidir.

Mevlid Kandilinde Yapılması Gereken İbadetlerden bazıları şöyledir.

Mevlid kandili gecesinde bol bol Kur’ânı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun yerlerde Kur’ân ziyafetleri verilmeli, Peygamber Efendimize olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmelidir.

Ayrıca bu gecede Peygamber Efendimize (s.a.s) salât-ü selâmlar getirilmeli, Onun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

Okudunuz mu?  Şaban ayı ile ilgili hadisi şerifler

Mevlid kandilinde Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlarda ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmelidir.

Bu gecede Tefekkürde bulunulmalı; Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, ALLAHın benden istekleri nelerdir gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.

Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.Müminlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.Kişi kendine ve diğer Mümin kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

Okudunuz mu?  Regaip kandili bid'at midir?

O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.
Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; vaz ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakka niyazda bulunulmalı.Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

Okudunuz mu?  Kadir gecesi (1900-2015 Yılları Arası Kadir Geceleri Tarihleri)

Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut email çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalıdır.

Allahım hepimize ve tüm müslüman kardeşlerimize bu mübarek Mevlid kandili gecesini en güzel şekilde değerlendirmemizi nasip eder inşAllah..

Kandil gecelerinde yapılabilecek ve yapılması gereken önemli ibadetler vardır.Bunlar; afv ü mağfirete nail olma, ecrü sevap kazanma, manevi terakki kaydetme, bela ve musibetlerden kurtulma ve rızai İlâhiye ulaşma gibi.. Bunları bilip hatırlamakta fayda vardır.

Okudunuz mu?  Miraç kandili önemi ve yapılması gerekenler nelerdir?

Mevlid Kandilinde yapılması gerekenler:
1. Kur’ânı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun yerlerde Kur’ân ziyafetleri verilmeli, Peygamber Efendimize olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmelidir.

2. Peygamber Efendimize (s.a.s) salât-ü selâmlar getirilmeli, Onun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar,111 onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

4. Tefekkürde bulunulmalı; Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, ALLAHın benden istekleri nelerdir gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

5. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.

Okudunuz mu?  Mevlit kandiliyle ilgili yazılar

6. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

7. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

8. Müminlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

9. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

10. Kişi kendine ve diğer Mümin kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

11. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

13. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

Okudunuz mu?  Şaban ayı yapılması gereken ibadetler

14. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; vaz ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.

15. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

16. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakka niyazda bulunulmalı.

17. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

18. Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut email çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

Okudunuz mu?  Regaib gecesi hakkında sahih hadis var mıdır?

19. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı


Cevap: Mevlid kandilinde yapılması gereken ibadetler

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun güzel bilgiler paylaştınız


Cevap: Mevlid kandilinde yapılması gereken ibadetler

Fetva Meclisi
Mevlid kandili 2015

Mevlid kandiline has bir ibadetin şekli yoktur. Ama sizlere bu gece ve diğer gecelerde olmak üzere peygamber efendimizin hayatını okumanızı tavsiye deriz.


Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm,

Mevlid kandili bu sene 29 Kasıma denk geliyor diye biliyorum. Bu konuda hakkinda bir kaç sorularim olacak:

– ibadetler 29u 30a baglayan gece mi yoksa 28i 29a baglayan gece mi olmalidir?
– oruc iki gün peş peşe tutulmalidir diye biliyorum. Bu doğru mudur? Dogruysa, bir gün öncesi/sonrasi fark edermi? Yoksa illa belli günü mü var?
– ramazandan kalma kaza oruclarim var. Kandil gecesinde nasıl niyetlenmeliyim? Ben kaza orucu oldugunda, özel günlerde yine de kaza orucuna niyetlenmeliyiz diye biliyorum cünki onlar farzmis ve ilk farzlari yerine getirmeliymisiz.
– bu gece de nasıl ibdetler edinmeli? Bazen özel gecelere dair özel namazlarin oldugunu okuyorum internet’te. Bu doğru mudur? Eger dogruysa, nasıl kilinmalidir namaz mevlid kandilinde?

Okudunuz mu?  Kadir Gecesinde Okunacak Dualar

Simdiden tesekkürler, Allah razı olsun.


Hoca
Mevlit kandiline özel bir ibadet türü yoktur. Siz kaza orucuna niyetlenin ve Peygamberimizin hayatını okuyun ve anlatın


Kayıtsız Üye
Selâmün aleyküm,
Bazıları mevlid kandilinin çarşamba günü olduğunu söylüyor bazıları da perşembe günü olduğunu, doğrusu hangisidir ? İnternette bu iki ayrı günü gördüm ondan kafam karıştı daha doğrusu.
Kandiliniz mübarek olsun 🌹 😊

Okudunuz mu?  Kutlu Doğum Programından Bir Örnek...

Hoca
Mevlit kandili bu akşam çarşamba günüdür yani akşam kutlanacak fakat efendimiz Perşembe sabahı gibi doğmuş


mevlit kandili, mevlid kandilinde yapılacaklar , mevlid kandili

Bu kategoride yer alan Kutlu Doğum ile ilgili şiirler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mevlid kandilinde yapılması gereken ibadetler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.