Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:43
Hadisler
Yönetici

Cimrilik hakkında Hadisler

Cimrilik hakkında Hadisler

yüzbin
Cimrilik hakkında Hadisler

Cimrilik Ile Ilgili Hadisler

CİMRİLİK

393 – Ebu Saîd el-Hudrî (radıyAllahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: İki haslet vardır ki bir mü’minde asla beraber bulunmazlar: Cimrilik ve kötü ahlâk.

Tirmizî, Bir 41, (1963).H.

394 – Ka’b İbnu İyâz (radıyAllahu anh) anlatıyor; Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ı şöyle derken işittim: Her ümmet için bir fitne vardır, benim ümmetimin fitnesi de maldır.

Okudunuz mu?  Yusuf Suresi hakkında hadisler

Tirmizî, Zühd 26, (2337).

395 – İbnu Mes’ud (radıyAllahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurdular: Çiftlik edinmeyin, dünyaya bağlanır kalırsınız.

Tirmizî, Zühd 20, (2329).

396 – Abdullah İbnu’ş-Şihhîr (radıyAllahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) Elhâhümü’t-tekâsür sûresini okurken yanına geldim. Bana: İnsanoğlu malım malım der. Halbuki âdemoğlunun yiyip tükettiği, giyip eskittiği ve sağlığında tasadduk edip gönderdiğinden başka kendisinin olan neyi var? (Gerisini ölümle terkeder ve insanlara bırakır.

Okudunuz mu?  Hadislerle Çocuk hakları... 20 kasım Dünya çocuk hakları günü kutlayanlara ithaf

Müslim, Zühd 3, 4, (2958); Nesâî, Vesâya 1 (6, 238); Tirmizî, Tefsir, Tekâsür, (3351).

397 – Ebu Hüreyre (radıyAllahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle söyledi: Altına tapanlar mel’undur, gümüşe tapanlar mal’undur.

Tirmizî, Zühd 42, (2376).

398 – İbnu Mes’ud (radıyAllahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bir keresinde, Hanginiz, vârisinin malını kendi malından daha çok sever? diye sordu. Cemaat: Ey Allah’ın Resûlü içimizde, herkes kendi malını vârisinin malından daha çok sever dediler. Bunun üzerine: Öyleyse şunu bilin: Kişinin gerçek malı hayatında gönderdiğidir. Geriye koyduğu da vârislerinin malıdır.

Okudunuz mu?  Bela ve Musibet ile ilgili hadisler

Buhârî, Rikak 12; Nesâî, Vesâyâ 1, (6, 237-238).

399 – Ebû Vâil anlatıyor: Hz. Muâviye (radıyAllahu anh) bir gün Ebu Hâşim İbnu Utbe’ye uğradı. Maksadı geçmiş olsun ziyaretinde bulunmaktı, çünkü Ebu Hâşim hastaydı. Yanına varınca ağlar buldu. Ey dayıcığım niye ağlıyorsun? Dayanamadığın bir ağrı veya dünyaya karşı bir hırs mı seni böyle ağlatıyor? diye sordu. Ebu Vâil:

Okudunuz mu?  İlimle amel etmek ile ilgili hadisler

-Hayır, asla bu sebeplerle ağlamıyorum. Ne var ki, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bizden bir söz almıştı, onu tutamadım (bu sebeple ağlıyorum) dedi. Hz. Muâviye:

-Neydi o? diye sordu.

-Ben, dedi, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ı şöyle söylerken dinlemiştim: Sizden birine, dünyalık olarak bir hizmetçi ve Allah yolunda cihadda kullanacağı bir binek edinecek kadar mal toplaması yeterlidir. Halbuki bugün ben kendimi bundan daha çok mal toplamış görüyorum.

Okudunuz mu?  ALLAH kulunun tevbesine nasıl sevinir

Tirmizî, Zühd 19, (2328); Nesâî, Zînet 119, (8, 218-219); İbnu Mâce, Zühd 1, (4103).

Rezîn merhum şu ilâvede bulundu: Ebu Hâşim rahmet-i Rahmân’a kavuştuğu zaman, geride bıraktığı serveti hesapladı, hepsi otuz dirhem kadardı. (Bu ziyadenin kaynağı bulunamamıştır.)


Cevap: Cimrilik hakkında Hadisler

Hoca
Cimrilikle ilgili hadisi şerifler
Cimrilik kelimesi geçen hadisler

Okudunuz mu?  Dualar (Rabbiniz şöyle buyurdu: Bana dua edin ki duanızı kabul edeyim. )

1066. [2:285, Hadîs No: 1857] Ali (r.a.) rivayet ediyor:
Allah, hayatında iken cimri, ölüm ânında ise cömert olan kimseye buğz eder.

1162. [2:346, Hadîs No: 2014] Enes’den (r.a.) rivayetle:
Efendi cimri olamaz

1375. [2:529, Hadîs No: 2471] Cündüb bin Abdullah rivayet ediyor:
Olgun müminin özelliklerinin bir kısmı şunlardır:
Dinde tavizsizlik, yumuşaklıkta tedbirlilik, îmanda kesinliğe ulaşmak, ilimde aç gözlü olmak, yürekte şefkat, âlim olmakla birlikte yumuşak huylu olmak, fakirlikte sabır, tamahkârlıktan sakınmak, helâl kazanç, istikâmet üzere iyilik, doğru yolda gayret, nefsânî isteklerini dizginlemek, bitkin düşene merhamet.
Allah’ın mü’min kulu, kızdığına zulmetmez. Sevdiği kişi için günaha girmez. Kendisine emânet edilen şeyi zayi etmez. Hased etmez. Başkasının şerefini lekelemez. Sövüp saymaz. Şahidi bulunmasa da üzerindeki hakkı itiraf eder. Başkasına kötü lakap takmaz.
Namazda huşu sahibidir. Zekâtını acilen verir. Sarsıcı olaylarda metanetini kaybetmez. Bollukta çok şükreder. Sahip olduklarına kanaat eder. Kendisine âit olmayan şeyi "Benimdir" diye iddia etmez. Başkalarının kusurlarını biriktirip intikam alma yoluna gitmez. Yapmak istediği bir işe cimrilik mâni olmaz. Öğrenmek için insanlarla haşir neşir olur. Meseleleri kavramak için insanlarla konuşur. Zulüm ve haksızlık da görse Rahman olan Allah bizzat intikamım alıncaya kadar sabreder

Okudunuz mu?  Ramazan Dışında Tümünde Oruç Tutulan Ay Hangisidir?

cimrilik hakkında 5 hadisler

Bu kategoride yer alan Kadınların ev işi sevabı ile ilgili hadis başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cimrilik hakkında Hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.