Anasayfa
2 Ocak 2022, 19:16
sizden08
Abone

Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması

Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması

kaos-duzen
< Vücut yıkanırken iğne ucu kadar bir yerin kuru kalmamasına dikkat edilecek >
İlmihallerde geçen yukarıdaki tanımlamanın kaynağı ve dayanağını öğrenebilirmiyim?


Cevap: Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması

Katade
Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması

Aişe (r.a)dan:
Esma (r.a) Rasulullah (s.a.s)e hayız olan bir kadının nasıl yıkanması gerektiğini sordu.
Rasulullah (s.a.s) şöyle buyurdu:
-"Sizden birisi suyunu ve kokusunu hazırladıktan sonra güzelce temizlenir ve başına su dökerek, suyun saç diplerine varması için iyice oğuşturur. Sonra bütün vücuduna su döker. Sonra da temiz kokulu bir bez alıp kendisini temizler."
GUSLÜN FARZLARI
1 – Mazmaza (Ağıza su vermek)
2 – İstinşak (Buruna su vermek)
3 – Hiç kuru yer kalmamak şartıyla bütün vücudu yıkamak.
"Eğer cünüb iseniz temizlenin." (Maide:6)


Cevap: Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması

kaos-duzen
Kardeş,Allah razı olsun

Okudunuz mu?  Allahım Bana Sabır Ver...

fakat benim sorumun tam cvb değildi

ilmihallerde geçen Vücut yıkanırken iğne ucu kadar bir yerin kuru kalmamasına dikkat edilecek sözü nerden geliyor?

çünkü bu gibi sözler vesveseye kapı açan sözlerdir


Cevap: Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması

Katade
Cevap: Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması

Cünübün bedeninde, guslederken iğne ucu miktarında su değmedik yer kalsa, cünüplüğü gitmez, çünkü bütün bedene suyu ulaştırmak farzdır. (Halebi-yi sagir)

Vesvesenin en tehlikelisi, akideyle alakalı olanıdır. İnanılması gereken şeyler hakkında bazen kalbe is-pas ve sis-duman gelebilir. İnsan, bunların ne mana ifade ettiklerini bilmezse zarar edebilir.
Vesveseli insan, karşısında dessas şeytanın, zalim ve gaddar bir nefsin bulunduğunu düşünerek, her an nöbetteki bir asker gibi uyanık durur. Bu yönüyle vesvese, Allah’a (cc) sığınma duygusunu tetikler.

Okudunuz mu?  Abdestsiz ve elde kuran olmadan ezbere kuran okuyunca okuduğum surenin fazileti geçerli olur mu?

qwert12380
İyi güzel diyosunuz da nasıl kurtulacaz o zaman vesveseden? Olmuyor işte.Sırf bu yüzden 1-1,5 saat banyoda kalıyorum.Giden suya yazık ama ya cünüplükten kurtulamadıysam düşüncesi kafamda hep var.Net bir çözüm de yazmıyorsunuz.Bu vesveselerin geçeceği de yok.Senelerdir hep aynı.

Ne yapacaz peki? Banyodayken vücudun her yerini ince ayrıntısına kadar yıkamakta özen göstermeyip kafamızda gusül abdestinin kabul olduğunu mu varsayacağız?


Katade
Kardeş sen piskoloji doktoruna gitmeni tafsiye ederim
namaz kılan doktoru bulman da fayda vardır

Okudunuz mu?  Kurşun döktürmek yada dökmek günah mıdır?

qwert12380
Doktorlar sorunları bulurlar ama sorunların nasıl çözüleceğini bilmezler.Ezbere reçete yazarlar.Bence doktorların sıradan bir bakkaldan farkı yok.Gidip de zaman kaybetmeye değmez.


Katade
Cevap: Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması

Buna göre gusül abdestinde ağzı, burnu ve bütün bedeni en az bir kere yıkamak farzdır.
Gusülde niyet ve besmele sünnettir. Bunlar olmadan da gusül abdesti alınır. Niyet ve besmelede vesveseden dolayı sıkıntı çekiyorsanız, bir süre niyet etmeden ve besmele çekmeden gusül alırsınız veya bir defa söyledikten sonra yanlış doğru farketmez deyip ikinci defa söylemeyin, bu şekilde vesvese kaybolacaktır.100 litre su dökmenize gerek yok vesvese ondan doğar 10 litre dökün yeter

Gusül abdestinde yıkanması farz olan bütün vücudun ıslanması gerekir. Kuru yer kalması halinde gusül abdesti geçerli olmaz. Şayet kuru yer kalmışsa ve bunu daha sonra farketmişse yeniden baştan ayağa yıkanmak gerekmez. Sadece kuru olan yerin yıkanması yeterlidir. Örneğin kişi ağzını yıkamayı unutmuşsa ve daha sonra aklına gelmişse sadece ağzını yıkaması yeterlidir. Zaten daha önce diğer yerleri yıkamıştır. Kuru kalan yerde yıkanarak gusül tamamlanmış olur.

Okudunuz mu?  Vacibi terk etmek günah mıdır

Gusülde ve abdeste suyun uzvun üzerinden akması ile yıkanmış olur. İster bir defa yıkansın ister üç defa yıkansın su bedenin tamamının üzerinden akıp geçmişse gusül tamamdır. Ayrıca insan ine ucu kadar bir yerin kuru kalıp kalmadığını bilemez. Bu bakımdan bu tür vesveselere kapılmaya gerek yoktur. Sünnete uygun bir şekilde gusül abdestimizi alıp vesveselere aldırış etmeyeceğiz.

Okudunuz mu?  Kendimi Allah tarafından yaratılmış, yalnız ve uzak bırakılmış, mutsuz hissediyorum

Bir insan, abdest uzvunu yıkayıp yıkamadığından devamlı şüpheye düşüyorsa, hiç vesveseye meydan vermeden o uzvunu yıkadığını kabul ederek namaza durmalıdır.


reklamx
Kardeşim bende bir yerde göemüştüm yanliş hatirlamiyosam peygamber efendimiz(s.a.v) bir kova şimdiki zamanda yaklaşik 5 litre bir suya denk geliyor diye biliyorum abdest ala biliyomuş gusül yani suyuda heryere değecek diye israf etmenin anlami yok


Kayıtsız Üye
mesele iğne ucu kadar yerin kalması insanı bu yüzden yiyip bitiriyor


üsame
Saygıdeğer Müslüman kardeşlerim…alimlerimizin iğne üçü kadar kuru yer kalmayacak kadar şu ile kendinizi temizleyiniz gusleyleyiniz söylemi kendi fikrimce sizin daha çok vesvese içine girmeniz için değildir…İslamiyet temizliğe çok önem vermiştir lakin bazı temizlik konulu bahsin usulüne uygun anlatımı edebi anlatım zorluklarını da içerisinde barındırır..insanın banyo yaptığı zaman vücudunun en pis yerlerini de usulünce temizlemesi gerekir..insan bedeninin en pis yeri de takdir edersiniz ki edep yerleridir..ve dahi vücudunun arkasında bulunan edep yerinin gereğince temizlenmesi gerektiğinin izahati İslam alimlerince izahı daha zor bir durumdur…insanın saçlarının diplerini . temizlenmesi gerekli gerekli fakat daha önemlisi af edersiniz ama büyük tuvaletini yaptığı yerin. Bölgenin temizliği daha da önemlidir.insan temizlenmek için banyo yapar lakin insan vücudunun en pis yeri büyük tuvaletini yaptığı yer ve akabinde küçük tuvaletini yaptığı yerin kaşıklarını açmadan temizlenemez yerleridir.eskiden bunu iyi anlayabilen atalarımız banyo liflerini iki renk yaparlardı amaç zannımça köyü olan renkle arka ve on tenasul bölgesinin güzelce temizliğinin yapılması , banyo lifinin açık renkli olan tarafıyla da mesela kulakların içi , vücud vs.. yerlerinin temizlenmesi içindi.liflerin renkli olarak dokunması vücudun temizliğinde bölgeleri karıştırmamak içindi ….yani edep sahibi alimlerimiz açık açık arka ve önünüzün temizliğini de çok iyi yapın manasın da iğne üçü kadar kuru yer kalmasın anlamında bir izahatta bulunma durumunu bu ahvalde daha edebi buldular..insanlar anlayabildiklerinden sorumludurlar misali izah etme gayretine girdiler.zaten banyo yaparken büyük abdest yaptığınız yerin iyice temizlenmesi gerekir aksi halde hareket edenler kıl dönmesi hastalığına yakalanmaktadırlar.her hafta düzenli temizlenen edep yeri oradaki. kendiliğinden kopan kıllarında temizlenmesi sonucu bizi bu hastalıktan korumaktadır. tabiiki de vücudumuzun her yerini de en güzel şekliyle temizleyeceğiz.iğne üçü kadar yer kalmadan bile suyu ulaştırsakta yine inanıyorum ki kabulü Allah’ımızın kabulündedir. yani misal siz namaz kılacaksınız öncesinde büyük abdestinizi yaptınız Allahü tealanın emri gereği bazı alimlerin uyarması gereği 40 adım bazı alimlerin uyarısı gereği yaşınızın yarısı kadar yürüdünüz sonrasında namazınızı kıldınız bilemediniz ama yinede namaz kılarken fark etmediniz ama eğilip kalktığımız yüzden bazılarımızdan iç çamaşırına namazda iken idrar bulaştı..namazını inşaAllah Allah’ımız kabul eder..çünkü şeriat aslında Allah’u Tealanın sizi terbiye eğmesine izin vermenizdir…siz Allahu Tealanın istediğini yerine getirirdiniz. inşAllah Allahımız kabul eder vesvese yapmayacaksınız. fark ederseniz imkan varsa iç çamaşırınızı değiştirip namazınızı tekrar kılacaksınız .bu misalle sizler banyo yaparken vücudunuzun en pis yeri olan büyük ve küçük abdestinizi yaptığınız yerlerin temizliğine yeterince dikkat ediniz..

Okudunuz mu?  Tövbe ettim ama aynı günahı işledim

Kayıtsız Üye
Takıntı psikolojik bir rahatsızlıktır.
Çözüm bulamıyorsan gitmelisin.

Ama senin sorununun çözümü kolay şanslısın.
Kuranı okuyunca ne anlıyorsanız öyle yapın.
Temizlen mi diyor?
Temizlendiğini anlarsın herhalde değil mi?
Banyo yap çık işte, daha farklı bir şey yok.
Yıkanmayı ekstra süslemeye hiç gerek yok.

Okudunuz mu?  İnanç Konusunda Ani Değişimler hakkında... Ya Allah,Ya Muhammed,Ya Ali demek doğru mudur ?

Kayıtsız Üye
İğne ucu kadar kuru yer bırakmamak bir ciddiyet göstergesidir. Derinizde boya gibi altına su geçirmez bir şey yoksa banyoda guslünüzü engelleyecek bir durum da yoktur. Abartmanız gerekmez.


Kayıtsız Üye
Yukarıda bir arkadaşın dediği gibi bu vesveseler geçmiyor.Dahada ciddi boyutlara ulaşıyor. Allahü Teala kuranda yıkanın diye emretti;iğne üçü kadar kuru yer kalmayacak sözünün kaynağını bende merak ediyorum;bir arkadaş aydınlatırsa çok makbule geçer çünkü kendimde dahil olmak üzere çok insan tanıdım yıkanmasına rağmen guslunun tam olmadığına dair vesveselenen ve temizlenmediğini düşünen.Birde bazı hocaların vücudunu ovacaksın demesi buda vesveselenmeme yol açıyor.Musluktan şu şarıl şarıl akıyor akan şu vücudumu temizlemiyor mu? Yani ovmasam güslum yanlış mı oluyor?Bi arkadaş aydınlatabilir mi

Okudunuz mu?  Tartışmak nikahı bozar mı

gusülde kuru yer vesvesesi, gusül abdesti iğne ucu, gusulde kuru yer kalmasi ile ilgili hadisler

Bu kategoride yer alan Abdest alırken burun kanaması başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.