Anasayfa
7 Mayıs 2021, 19:29
Nedir
Abone

Feriştah’ın anlamı nedir?

Feriştah’ın anlamı nedir?

Kayıtsız Üye
Arkadaslar ben feriştahın anlamını bilmiyodum . Ve Küfür ediyodum yani işte feriştahını bilmem ney yapım fln diyodum. Sonradan öğrendim feriştahın ne demek olduğunu dinden çıkmış mıyımdır _


Cevap: Feriştah’ın anlamı nedir?

Muhammed
Farsça olan Firiştah kelimesi, Türkçe’de Feriştah şeklinde söylenir. Firiştah, çok güzel olan gök varlıklarına denilir. Hz. Cebrail için de kullanılır. Kısaca Feriştah, melek demektir.4 büyük meleklerdir ki bunlar Cebrail, Mikail,Azrail,İsrafil a.s dir. Günümüzde halk arasında "sen git feriştahın gelsin" tarzında kullanılmasının sebebi, yani sen git en iyisi gelsin manası söylenmek istenir aslında.Ama bu tür anlamınını bilmediğimiz sözçükleri kullanmamalı insan gelişigüzel bence.


Cevap: Feriştah’ın anlamı nedir?

Kayıtsız Üye
S.a bilmedigin için dinden cikmak diye bir sey soz konusu degil.bunu bile bile kalbinde o manaya getirerek bundan sonra soyliyecek olsan yine dinden cikmazsin ama gunah islemis olursunki. ALLAHIN bütün melekleri sürekli biz insanoglu için Allahtan magfiret dilerler bizlerin gunahlarimizi Af etmesini dilerler .dua ederler. Boyle bir mahlukat var ve bizi çok seviyorlar onlara karsi bu sekilde konusmak gercekten çok buyuk haksizlik ve gunah tir .saygilarimla Allah’a emanet olun

Okudunuz mu?  Kabe neden tavaf edilir,Tavafın anlamı nedir?

Yorum: Feriştah’ın anlamı nedir?

Kayıtsız Üye
Feriştah kelimesi yada ismi neye dayanarak melek adı olarak açıklanıyor ? özelliklede Cebrail için böyle bir yorum yapılıyor ? Lütfen bilen varsa kaynak göstersin.Zira ne Tevrat’ta böyle bir isim var nede İncilde, Kuran’da hiç hatırlamıyorum.Tevrat ve İncilde Mikael baş melek olarak geçer, ve her iki kitaptada Cebrail den bahseder. Yorumsuz cevap gelirse hakikatin değerli dostları da bu sayede gerçekleri öğrenmiş olacaklar. Katkı sağlayacak olanlara teşekkürler.


klav
Kitaplarda geçtiği söylenmedi. Farsça ve Türkçede geçtiği söylendi.


Kayıtsız Üye
Ferestah la ilgili cevabınızı okudum .ama tatmin edici değil.Neden ? Çünkü Kuran Arapça yazıldığına göre cevap oradan çıkmalı,başka dilden açıklama ne bilimsel nede tatmin edici değil.Bunu sizi eleştirmek için yazmadım,doğru cevap varsa onun ortaya çıkması için bir yönlendirme yapmak istedim.internette cevap var ama teyit makamı olmadan o açıklama şimdilik askıda kalacak,ben site sorumlularını araştırmacılarını bu konuda otorite olduklarını düşündüğüm için bu konuyu araştırmanızı rica ediyorum, sanki birileri ya doğruyu yazıyor yada gerçeği gizliyor veya hakikatin bilinmesini istemiyor durumu var. Tekrar yazışma dileğiyle.

Okudunuz mu?  Kuranı Kerimde ayetlerin altında yazan işmam kelimesinin anlamı nedir ?

Ferestah ın anlamı Kuran’a göre Arapça olmalı değilmi çünkü Kuran Arapça yazıldı.Bilimse bir dayanak olmazsa sizin açıklamanıza ters düşen internet teki diğer bilgi ile çelişki oluşturacaktır.Araştırma ekibinize kolaylıklar diliyorum.


Kayıtsız Üye
cevap her zaman Arapça olmaz çünkü bizim devamlı dini olarak kullandığımız terim abdest farscadır ama dini bir terimdir Arapçada abdeste taharet denir namaz kelimesi farsçadır arabcada salat diye geçer hem islam dini evrensel bir dindir dil ile bağlı değildir bütün insanlığa hitap eder çünkü islam dini abbasiler döneminden itibaren türkler arasında aşamalı olarak yayılmıştır KUR AN-I KERİM İslam dininin anayasasıdır nasılki bir milletin ANAYASASINDA BÜTÜN KANUNLARIN ÖZÜ VARSA KUR AN DADA İSLAMIN ÖZÜ VARDIR HERŞEY KUR ANDA OLMAZ

Okudunuz mu?  Minyatür nedir sözlük anlamı

Kayıtsız Üye
Teşekkürler.o zaman ferestah la ilgili her tür bilgiye itibar etme durumu ortaya çıkıyor.hangisinin doğru olduğuna karar verme hakkını kullanma durumunda kaldım.fereştahla ilgili ikinci bir araştırma akademik olarak yapılmış ,sonuç: Melek adı değil,Cin adı olarak geçiyor, Cebrail’in ikinci bir adı hak kitaplarda geçmiyor bu nedenle yorumlar ve araştırmalar kafa karıştırıyor,Cebrail niye bir Cin adı ile de tanıtılıyor? Bu Cebrail meleğe yapılan bir istismar yada yorumdur,veya hakikati çarpıtmakdır ,günahdır durumu ortaya çıkıyor


Kayıtsız Üye
Kardeşim senin Tevrat veya incile bakarak hüküm çıkarmanın bikere sapıklık sebebi hüküm ortadan kalkmış kitaplarla fetvami olur

Okudunuz mu?  Lakap ve Künye nedir?

Kayıtsız Üye
Feriştahın anlamının akademik bir çalışmada cin olarak geçtiğini size yazmıştım siz konuyu çarpıtarak sapıklık diyorsunuz,kendi cevaplarınızı bir kere daha gözden geçirirseniz bunu görecekseniz.araştırma yapanlara sapıklık yakıştırmasını size yakıştıramadım çünkü bir site açmışsınız sizi araştırmacılar olarak düşünmüştüm verdiğiniz cevap hiç güzel değil,sizde internette araştırın feriştahla ilgili açıklamalara bakın sapıklıksa o araştırmacıların kendisi yanlış yapmış olmalı.Ayrıca Tevrat ve İncili Kuranı okuduğum için oradaki yönlendirmeler üzerine araştırdım , bu sapıklıksa benim sorunum değil


Kayıtsız Üye
Ayrıca Hüküm ve fetva filanda çıkarmadım bunu siz söylüyorsunuz,sadece merak ettiğim bir konuydu onu sizden gelen bilgilerle karşılaştırdım ve sizlerle paylaşmıştım,gördüğüm kadarı ile siz bana hükmetmişsiniz.Hüküm Türkçe tabirle TANRIYA aittir yada Arapça tabirle Allah’a aittir.Durum böyle olunca sitenize artık nasıl soru göndereyim.


Kayıtsız Üye
Sitenize olan itibarımıda yok ettiniz .feriştahla ilgili akademik çalışma bana ait değil,sizin açıklamanızla ters düşüyorsa bu sizinle o çalışmayı yapanlar arasında olan bir meseledir,ayrıca maide süresi 68 yada69 ayeti nin gereği olarak Tevrat ve İncili araştırdıysam buda benim sorunum değil ,zaten bu ayetler beni okuyup araştırmaya sevk etmişti,söylendiği gibi öyle ne hükmü tamamlanmış nede değiştirilmiş .Hayatında hiç tanımadığı birine ne kadar değişmişsin diyen biri gibi yüce Tanrı’nın yazılı sözünede değiştirilmiş diyenler aynı yapıda hareket ettiklerinin farkında değiller ve günah işliyorlar,zira Allah yada TANRI her şeye kadirdir ve sözünü korur,değiştirilmiş diyenler aslı bu sahtesinde şu demekle mükelleftirler

Okudunuz mu?  Zaviye nedir sözlük anlamı

Kayıtsız Üye
Merhaba ,

Bi arkadaş güzel bir konuya parmak basmış, Arapçaya takılıp kalan arkadaş, hangi dilde olursa olsun bu kelimenin o dildeki (Türkçe, Farsça , İngilizce) anlamı ne ise özü odur, sen şimdi Namaz Farsça diye namaz a küfrettiğinde Salat a etmiş olmayacak mısın? Veya tüm Peygamber ler Allah a Allah diye mi hitap ediyordu? İsrail e mesela küfür ederler değil mi? İsrail aslında Hz.Yakub dur, bugün kü İsrail oğullarıda onun soyundan geliyor, ha onlar kutsal mı bize göre değil, ama Hz. Yakub dinimizde kutsaldır, yani yok o dilde böyle, diğer dilde şöyle denilip hakarete açılması saçma ve yanlıştır…

Okudunuz mu?  Selin isminin anlamı nedir?

Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm..
Değerli arkadaşlar.. Feriştah Melekler aleminin en üst kademesinde bulunan bir Meleğin ismidir. Tabii kaynak nedir sorusu ortaya atılacaktır. Fakat şimdilik bunu hatırlayamıyorum. Çünkü bilgiyi edindim. Ancak geçmiş zaman olduğu için hatırlama konusunda sorun yaşıyorum. Fakat şöyle bir kaç misal ile Feriştah aleyhisselamın Meleklerin en üstünü olduğunu ifade etmeye çalışayım.

Hz.Hızır aleyhisselam biliyorsunuz ki, Hz.Musa aleyhisselamın Peygamber olmasına güven duyarak(haklı olarak) "Bu dünya da İlmi benden yüksek olan kimse yok" demesi ile Allah Teala tarafından Musa aleyhisselam ile bir araya gelmesi istenmiştir. Musa aleyhisselam da buluşup, ledün-i ilimlerden bir kısmını öğrenmiştir. Kuran-ı Kerim de ilgili ayetleri zaten hepiniz biliyorsunuz.

Okudunuz mu?  Rabia isminin arapça yazılışı nasıldır?

Allah Teala’ nın "Öyle kullarım vardır ki, bilmezsiniz" demesi.. Hızır aleyhisselam ile alakalı geçen farklı bir hadiseyi de anlatarak izah edeyim.

Bir gün Hızır aleyhisselam, Camii de vaaz sırasında uyuklayan birini görünce.. Uyanıp vaazı dinlemesi için ikaz etmiştir. Adam dikkate alıyormuş gibi yapıp, tekrar uyuklamaya devam etmiştir. Bu durum bir kaç kere tekrar etmiştir. En sonunda uyuklayan o adam, Hızır aleyhisselama şöyle demiştir. "Beni rahat bırakmazsan, bura da ki herkese HIZIR olduğunu söylerim. Tabi Hızır aleyhisselam bu duruma şaşırıp "Ya Rab, bana verdiğin Veliler listesinde bu kulunun adını göremedim" demiştir. Allah Teala da "Sana verdiğim liste de yok, fakat bendeki liste de var" buyurmuştur.

Yani anlatmak istediğim.. Bildiklerimiz, bilmediklerimizin zekatı dahi olamaz. Mesela hepimiz Cebrail aleyhisselamın makamını Allah Teala ya yakın olduğunu biliriz. Halbuki Allah Teala ya makamı en yakın olan Melek, İsrafil aleyhisselamdır.

Okudunuz mu?  Mina ismi kuranda geçiyor mu ve anlamı nedir?

Bu izahlar ile Feriştah aleyhisselamın, tıpkı Musa aleyhisselam ve Hızır aleyhisselamın başından geçen hadiseler ile birlikte düşünüldüğünde, daha anlaşılır olacağını düşünmek mümkündür.


Kayıtsız Üye
Yukarı da yazmış olduğum açıklamaya istinaden, bugün danıştığım bir ilim ehlinin, konu ile alakalı söylediği kaynakları da buraya eklemek isterim.
Bu husus hakkında, Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin Marifetname adlı eserinin, Nefis Mertebeleri adlı babında bu konuya değinilmiştir. Ayrıca Ahmedi Bican Hazretlerinin Envarul Aşıkin adlı eserinin 24. sayfasında da bu husus hakkında bilgi veriliyor. İnşaAllah istifade edebiliriz.


Kayıtsız Üye
Feriştah bir işi en iyi yapan kişi için kullanılır meleği nerden çıkardınız arkadaş


Kayıtsız Üye
Kullanılan bütün kelimeler illa Kur’an’ı Kerim’de olacak die bişi yoktur. Farsça’da feriştah demek ki o anlama geliyor. Mesela bizde xuda Allah demek. Eee kuranı kerimde geçiyor mu bu kelime yok. Bilmedğmz kelimeleri kullanmamak daha iyi olur ve bildiğimz takdrde kullanrsak eğer niyetimize dikkat etmeliyiz zîrâ ameller niyetlere göredir.

Okudunuz mu?  Değer nedir sözlük anlamı

Kayıtsız Üye
Fer/Fir/ -(ucan) İşta/eşta (kanatlatan ucuran) fer-işta (kanat atan gökte olan yüksekte olan )Kirdki (Kirmancki-dimilki-zazaca)
Kürtçe özellikle Gorran Kürtlerinde ve Kirdki (zaza) Kürtlerinde sık sık kullanılan kelimedir. Gergûşe(pit) Perîriştaye ra Huyena. (bebek meleklerine güler)


Kayıtsız Üye
Tdk ya gore en iyi en ustun anlamında bir sıfat olarak geçiyor. Melek olduguna dair bir bilgi yok. Bilmeyen insanların tatmin olmasi için konuyu irdelemesi normal. Olaya vakif olan kişilerin sabırla cevap vermesi yargısız infaz yapmaması önemli. Doğru bilgiye bu şekilde ulaşılır. Allah ilmimizi ve buna uygun amelimizi arttirsin


Kayıtsız Üye
Bazı kelimeler Arapça dır ama kuranı kerimde Arapça olmayan kelimelerde var örneğin "Rab" İbranice bir kelimedir Ama "Allah" Arapça "Tanrı" da Türkçe ama hepsi aynı ve tek olan yaratıcnın ismidir. Yanı bazı kelimeler farklı kökenlerden gelsene kullanımı yaygındır feriştah farsi kökenli bir kelimedir bazıları ferişte de der ama geneli melek melek olarak adlandırılır

Okudunuz mu?  Ülke sözlük anlamı nedir?

Kayıtsız Üye
Kasten ve bilerek meleklere sövmek kişiyi elfazi küfürle dinden çıkartır.bagzi alimlere göre cehalet mazerttir bazılarına göre mazeret değildir. Vesselam


feriştah ne demek, feriştah nedir, feristah ne demek

Bu kategoride yer alan Lena isminin anlamı nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Feriştah’ın anlamı nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.