Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:04
Terimler
Abone

Ümmü’l-Kitab nedir? İslamda ümmül kitab kavramı

Ümmü’l-Kitab nedir? İslamda ümmül kitab kavramı

Hoca
ÜMMÜ’L-KİTAB HAKKINDA ANSİKLOPEDİK DİNİ BİLGİ

Ana kitap ya da kitapların anası. Ümmü’l-kitap deyimi Kur’an’da; "Âllah dilediğini siler, (dilediğini) bırakır. (Bütün) kitap(ların) anası O’nun yanındadır." (Ra’d, 13/39) ve "Biz düşünüp anlamanız için onu Arapça bir Kur’an yaptık. O, katımızda bulunan ümmü’l-kitaptadır (ana kitap)…" (Zuhruf; 43/4) âyetlerinde geçer.

Okudunuz mu?  Ümmü Külsüm (r.a) Kimdir? Ümmü Gülsün Hayatı

Ümmü’l-kitap deyimi, en çok kabul gören görüşe göre, olmuş ve olacak her şeyin yazılı olduğu manevi levha anlamında levh-i mahfuzu dile getirir. Bu anlamıyla ümmü’l-kitap kitabun hafız (koruyan kitap), kitabun mübin (apaçık kitap), kitabun meknun (saklanmış kitap), imanın mübin (apaçık iman) adlarıyla aynı şeyi gösterir.

Okudunuz mu?  Zeval vakti nedir? İslamda zeval vakti kavramı

Müfessirlere göre ümmü’l-kitap hakimdir, muhkemdir. Onda her şey yazılmış durumdadır. Her şeyin aslı, kökü, tohumu ondadır, varlık alanına oradan çıkar. Peygamberlere gönderilen tüm kitapların kaynağı dâ Ümmü’l-kitaptır.

Ümmü’l-kitabın levh-i mahfuz olduğu şeklindeki yaygın kabule karşın, farklı görüşler öne sürenler de olmuştur. Bunların başlıcaları şöyle sıralanabilir: İbn Cerir et-Taberî; "Ümmü’l-kitap helal ve haramdır", Katade; "Kitabın tümü ve aslıdır", Dahhak; "Alemlerin Rabbi yanında olan bir kitaptır", Ka’b; "Yüce Allah’ın kendisinin neyi yarattığını ve amel edenlerin neyi yaptığını bilmesidir", İbn Abbas; "zikirdir" demişlerdir.

Okudunuz mu?  Ulu'l-Emr Nedir? İslamda Ulul Emr Kavramı

Ayrıca Fatiha sûresinin bir diğer adı da Ümmü’l-Kitab’dır. İmam Buharî Tefsir kitabının başında; "Fatiha sûresine Ümmü’l-Kitab adı verilmiştir. Çünkü Mushafların yazılışına onunla başlanır ve namazda Kur’an okumaya Fatiha ile başlanır" demiştir. Fatiha’nın bu adı olmasının sebeblerinden biri de, Kur’an’ın bütün muhtevasının bu sûredeki manaya raci olduğu görüşüdür (İbn Kesir, Tefsîru’l Kur’âni’l-Azîm, II, 16). (Ayrıca bkz. Levh-i Mahfuz maddesi.)

Okudunuz mu?  İnşaAllah "Allah dilerse" anlamında bir dua cümlesi

Ahmet ÖZALP


Cevap: Ümmü’l-Kitab nedir? İslamda ümmül kitab kavramı

@hmet
Ümmül kitab ne demek? kısaca bilgi

Daha evvelki Nebilere gelen sahifeler, Hz Davud Aleyhisselâm’a gelen ZEBUR, Hz Musa Aleyhisselâm’a gelen TEVRAT, Hz isa Aleyhisselâm’a gelen İNCİL ve Hz Muhammed Aleyhisselâm’a gelen KUR’ÂN, Rabbani kitaplardır.

Okudunuz mu?  Öşür nedir? İslamda öşür kavramı

İzahı ve ispatı Âmenerrasûli nin başındaki


ümmül kitap, ummul kitab, ümmül kitab

Bu kategoride yer alan Ümmü'l-Veled nedir? İslamda ümmül veled kavramı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ümmü’l-Kitab nedir? İslamda ümmül kitab kavramı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.