Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:10
Terimler
Abone

İnşaAllah “Allah dilerse” anlamında bir dua cümlesi

İnşaAllah "Allah dilerse" anlamında bir dua cümlesi

ACİLSERVİS
İNŞALLAH

"Allah dilerse" anlamında bir dua cümlesi. Herhangi bir şey hususunda "İnşAllah" demek, işi Allah’ın iradesine bırakmak manasını taşır. Kur’an-ı Kerîm’de şöyle buyurulur: "Herhangi bir şey için Allah’ın dilemesi dışında, ben onu yarın yapacağım deme" (el-Kehf, 18/23, 24). Bu, Allah tarafından Peygamberimize bir öğüt ve öğretidir. İleride yapılması planlanan işler için inşAllah denilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Çünkü insanın azim ve iradesi bir şeyin meydana gelmesi için yeterli değildir. "Hiç bu kimse yarın ne kazanacağını bilemez " (Lokmân, 31/32).
Her şey Allah’ın dilemesiyle olur. Öyle ise gelecekte bir şeyi yapmaya azmederken, inşAllah, "Allah dilerse" diyerek işi Allah’ın iradesine bağlamak İslâmî edeptendir. Yukarıdaki ayet-i kerime bunu ifade etmektedir.
"İnşAllah" sözü akit ifade eden sözlere bitişik olarak söylenirse, akdin hükmünü ortadan kaldırır, akit gerçekleşmez. Meselâ bir şey satın alan kimse "inşAllah aldım" dese, akit gerçekleşmiş olmaz. Bu nedenle bir kimse: "İnşAllah yarın şu işi yaparım" deyip de yapamazsa bundan sorumlu olmaz.
İman konusunda bir müminin; "İnşAllah ben müminim demesi caiz değildir. Çünkü iman konusunda "İnşAllah", şüpheyi gerektirir veya şüphe ihtimali olduğunu ifade eder. Bu ise caiz değildir. Hayatta olan bir kimsenin "İnşAllah ben canlıyım" demesi buna benzer. Bunun yanında İmam Şâfiî’ye göre bir kimsenin "İnşAllah ben müminim" demesi caizdir (es-Sâbunî, el-Bidâye, nşr. Bekir Topaloğlu, s. 90)
Şâmil İA

Okudunuz mu?  Diş ağrısına iyi gelen dua

Cevap: İnşaAllah

haldandoz
Allah (c.c) razı olsun..


Yanıt: İnşaAllah

GüL_MiSaLi
Allah razı olsun


Soru: İnşaAllah

islamdostu
Allah razı olsun. inşAllah kavramını güzel açıklamışsınız


Desert Rose
Allah razı olsun çok güzel açıklamaydı


Hoca
< gelecekte bir şeyi yapmaya azmederken, inşAllah, "Allah dilerse" diyerek işi Allah’ın iradesine bağlamak İslâmî edeptendir. >
İNŞÂALLAH

Allah isterse, Allah dilerse anlamına gelen bir şart cümlesidir. Kâinatta her şey, Allah’ın irâde ve takdiri ile cereyan eder. Allah, izin vermeden ve istemeden hiçbir şeyin olması mümkün değildir. Mü’minler, gelecekte bir iş ve bir görev yapmak istediklerinde bunu ifade ederken "inşâAllah şöyle yapacağım, böyle yapacağım" derler. Böylece Allah’ın irade ve gücünü ikrar edip O’ndan müsaade ve yardım istemiş olurlar. Bu davranış, Kehf sûresinin 23-24. âyetlerinden kaynaklanmıştır. Âyette şöyle buyurulmuştur: "Hiçbir şey için, `bunu yapacağım deme’, ancak `Allah dilerse (inşâAllah) yapacağım de’…" Bu âyetler, Peygamberimiz (a.s.)’e ruh, Ashab-ı Kehf ve Zü’l-karneyn hakkında soru sorulması ve Peygamberimiz (a.s.)’in "yarın bunlara cevap veririm" demesi üzerine inmiştir. "İnşâAllah" ve aynı anlama gelen "lev şâellahu" tabiri Kur’ân’da 20 küsür âyette geçmiştir (Meselâ Bakara, 2/20, 70). (İ.K.)

Okudunuz mu?  Reci' Olayı nedir? İslamda reci olayı kavramı

Allah (cc) razı olsun


dua cümlesi, ALLAH dilerse anlamına gelen söz , Allah dilerse anlamı

Bu kategoride yer alan Tesbih [Allah'ı noksan sıfatlardan tenzih etme, ululama] başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İnşaAllah “Allah dilerse” anlamında bir dua cümlesi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.